BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αναμένεται μεγάλη αύξηση για τα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου

Η μέση τιμή χονδρικής για το μήνα Ιούνιο έκλεισε στα 98,89 ευρώ/MWh εξαιτίας της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της υψηλότερης ζήτησης που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρατευτούν ακόμη και "ακριβές" λιγνιτικές μονάδες. Το Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 81,08 ευρώ/MWh δηλαδή η τιμή χονδρικής παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 21,9%.

timologia-reumatos_2

15
0

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι εάν αυτή η σημαντική αύξηση της χονδρικής θα περάσει αυτούσια στα τιμολόγια λιανικής που θα ανακοινωθούν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιούνιο η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων ήταν στα 15 λεπτά/KWh με τη χαμηλότερη χρέωση να ξεκινά από τα 11,898 λεπτά/KWh και την υψηλότερη να φτάνει μέχρι τα 16,927 λεπτά/KWh.

Για τον Ιούλιο, κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αύξηση της χονδρικής δε θα περάσει αυτούσια στις λιανικές τιμές και ότι οι τιμές θα κυμανθούν από τα 13,5 έως τα 20 λεπτά/KWh, με την ανατίμηση να κινείται στο 10 με 15%. 

Σε κάθε περίπτωση η εκπτωτική πολιτική των παρόχων δεν αναμένεται να παρουσιάσει δραματική αλλαγή, ώστε να έχουμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στις τελικές τιμές του καταναλωτή. 

Το σημαντικό είναι ότι η εικόνα αυτή των ανατιμήσεων στη χονδρική που σέρνουν το χορό των αυξήσεων και για τα τιμολόγια λιανικής, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές πάνω από τα 34 ευρώ/MWh την ίδια στιγμή που η υψηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια τη θερινή περίοδο οδηγεί το διαχειριστή στο να κατανέμει καθημερινά όλο και περισσότερες ακριβές θερμικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και λιγνιτικές. Υπό αυτές τις συνθήκες τα πράσινα τιμολόγια αναμένεται να παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο αλλά και το Σεπτέμβριο. 

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία