BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα 39,5 δισ. η παγκόσμια αγορά βιολογικής γεωργίας ως 2033, αύξηση ζήτησης για βιο-προστασία

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων βιολογικής γεωργίας αποτιμήθηκε σε 14,26 δισ. δολάρια το 2023 και αναμένεται να φτάσει περίπου τα 39,59 δις. έως το 2033 παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,75%. Η αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες και οργανικές εναλλακτικές λύσεις φυτοπροστασίας στην αγροτική παραγωγή οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς, αναφέρει έρευνα αγοράς της Precedence Recerce.

pagkosmia-agora-viologikhs-gewrgias-2023

46
0

Η Βόρεια Αμερική ηγήθηκε της αγοράς γεωργικών βιολογικών προϊόντων με το μεγαλύτερο μερίδιο το 2023. Η ανάπτυξη της αγοράς στην περιοχή αποδίδεται στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και στην συνεχή ανάπτυξη καινοτόμων προιόντων βιο-φυτοπροστασίας. Οι αυξανόμενες επενδύσεις σε οργανικά ή βιολογικά τρόφιμα και υλικά για την ανάπτυξη της βιολογικής αγοράς και τη μείωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων ωθούν την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στην περιοχή.

Τα βιολογικά λιπάσματα αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία κυρίες στης χώρες της βορείου Αμερικής, τα Ασίας και του Ειρηνικού, και της Ευρώπης.

Η Ασία-Ειρηνικός αναμένεται να σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη στη γεωργική βιολογική αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η ανάπτυξη της περιοχής αποδίδεται στην εδραιωμένη γεωργική βιομηχανία και στον αυξανόμενο πληθυσμό και στην ανάγκη για υψηλής ποιότητας δημητριακών για αγροδιατροφή. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα ωθούν τη ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και ως εκ τούτου αυξανόμενες επενδύσεις στη γεωργία προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ινδία, μάλιστα, 4,3 εκατομμύρια αγρότες ακολουθούν μεθόδους βιολογικής γεωργίας, ενώ στόχος της χώρας είναι να βοηθήσει πάνω από 10 εκατομμύρια παραγωγούς να μπουν στη βιολογική τα επόμενα 3 χρόνια. Καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η υποβάθμιση του εδάφους, η ρύπανση των υδάτων και η απώλεια βιοποικιλότητας, δίνεται αυξανόμενη έμφαση στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές στην περιοχή.

Παράγοντες Ανάπτυξης

  • Ο παγκόσμιος αυξανόμενος πληθυσμός και η υψηλότερη ζήτηση για αποδόσεις υψηλής ποιότητας από τους παραγωγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς γεωργικών βιολογικών προϊόντων.
  • Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη χρήση οργανικών φυτοφαρμάκων στο αγρόκτημα σε σχέση με τα συνθετικά ή χημικά φυτοφάρμακα.
  • Η αυξανόμενη επένδυση στην υιοθέτηση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών και καινοτομιών στα αγροκτήματα για την παραγωγή καλλιέργειες υψηλής ποιότητας που βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων και αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα που οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς γεωργικών βιολογικών προϊόντων.
  • Η αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία και η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας από τον πληθυσμό επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη της αγοράς.
  • Η αυξανόμενη συμμετοχή των εθνικών κυβερνήσεων στη βιολογική γεωργία και οι υποστηρικτικές πολιτικές σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις συμβάλλουν επίσης στην επέκταση της αγροτικής βιολογικής αγοράς.

Στα 16,9 εκατ. εκτάρια οι εκτάσεις βιολογικής γεωργίας στην Ε.Ε το 2022

Στην Ευρώπη, η έκταση που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη 19 Ιουνίου η Eurostat, συνεχίζει να αυξάνεται και το 2022 έφτασε τα 16,9 εκατομμύρια εκτάρια (ha), από 15,9 εκατομμύρια εκτάρια το 2021 και 14,7 εκατομμύρια εκτάρια το 2020. Το 2022, η έκταση που χρησιμοποιήθηκε για τη βιολογική γεωργία ήταν ισοδύναμη στο 10,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (ΧΓΕ) στην Ε.Ε.

Μεταξύ 2012 και 2022, η έκταση που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργία αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι υψηλότεροι ρυθμοί επέκτασης κατά την περίοδο αυτή ήταν στην Κροατία (+306%), στην Πορτογαλία (278%) και στη Βουλγαρία (182%).


Τα υψηλότερα μερίδια περιοχών βιολογικής γεωργίας στο σύνολο της UAA ήταν στην Αυστρία (27%), στην Εσθονία (23%) και στη Σουηδία (20%). Αντίθετα, το μερίδιο της βιολογικής γεωργίας ήταν κάτω από 5% σε 5 χώρες της ΕΕ το 2022, με τα χαμηλότερα μερίδια στη Μάλτα (κάτω από 1%), τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία (και οι δύο 2%).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία