BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο νόμος για αποκατάσταση της φύσης πέρασε, έωλο πως και αν θα εφαρμοστεί

Με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, πέρασε όπως λένε οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ο αμφιλεγόμενος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, αφήνοντας όμως αναπάντητα ζητήματα σαφούς και συνεπούς χρηματοδότησης προκειμένου να εφαρμοστεί.

55339722_906

31
0

Σύμφωνα με τις Copa-Cogeca, χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ο νόμος εφαρμόσιμος σε ρεαλιστική βάση, καθώς η βιασύνη που και η προχειρότητα που τον περιβάλλει θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μέλλον να είναι ασαφές πώς και πότε θα εφαρμοστεί.

Η ανακοίνωση των Copa-Cogeca

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ψήφισε για την έγκριση του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης (NRL), με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, που ορίστηκε από τις μεμονωμένες φωνές των υπουργών και όχι από τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων! Αυτή η πορεία, που απορρέει από μια λανθασμένη πρόταση, θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μέλλον να είναι ασαφές πώς και πότε θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

Από την αρχή, αυτός ο φάκελος ήταν αμφιλεγόμενος με μια πλήρη απόρριψη διαδοχικά από τις Επιτροπές Αλιείας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μια θέση Γενικής Προσέγγισης όπου η χώρα της Προεδρίας που την έγραψε, ψήφισε να την απορρίψει.

Πέρα από την πολιτική ρητορική, το ζήτημα της έλλειψης σαφούς και συνεπούς χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει αναπάντητο, εξηγώντας εν μέρει τη μεγάλη αμηχανία και την αδιάκοπη βιασύνη που περιβάλλει αυτόν τον νόμο. Από αυτή την άποψη, χάσαμε σήμερα το πρωί (17/6) τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε αυτό το κείμενο εφαρμόσιμο και αποδεκτό επί τόπου. Μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να είχε κάνει αυτόν τον νόμο πιο ρεαλιστικό!

Αυτό έρχεται μόλις εβδομάδες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, στις οποίες η γεωργία έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη συζήτηση, αυτό θα είναι το πρώτο σημάδι στους αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασών για τις προθέσεις των εθνικών τους κυβερνήσεων και της επόμενης Επιτροπής.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία