BACK TO
TOP
Διεθνή

Αυξημένες κατά 20% οι τιμές αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 βάσει Eurostat

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11 %. Σε εθνικό επίπεδο η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφεται στην Ουγγαρία με – 24% και η μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα με +20%.

change-quarterly-agricultural-price-indices-q1-2024-q1-2023

20
1

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Eurostat, μετά από μια περίοδο διακοπής, όταν σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά το 2021 και τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης στη συνέχεια επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις στη γεωργική παραγωγή και στο κόστος των εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από τη διακοπή.

Οι μεταβολές των τιμών για τις πολλές γεωργικές εκροές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντιφατικές. Ιδιαίτερα έντονη υποχώρηση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή των δημητριακών, η οποία μειώθηκε κατά 28%.Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12%, εκείνη των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ακατέργαστος καπνός, ζαχαρότευτλα και άλλα) μειώθηκε κατά 10% και αυτό των φρέσκων λαχανικών κατά 6% (εντός του οποίου σημειώθηκε ιδιαίτερα κατακόρυφη πτώση 33% στην τιμή της ντομάτας).

Αντίθετα, η μέση τιμή της πατάτας αυξήθηκε κατά 22% και αυτή των νωπών φρούτων κατά 20% (παρά την απότομη μείωση κατά 44% στην τιμή των λεμονιών και των λάιμ), εν μέρει ανταποκρινόμενη στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών συγκομιδές.

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο έντονοι ρυθμοί πτώσης των τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-31%), τις ζωοτροφές (-16%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (-12%).

Πτωτικά οι τριμηνιαίες τιμές στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σημειώθηκε στην Ουγγαρία (- 24%), Βουλγαρία και Ρουμανία (και οι δύο -18%) και Σλοβακία και Τσεχία (και οι δύο -17%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 νότιες χώρες της ΕΕ. Αυξήθηκαν περισσότερο στην Ελλάδα (+20%), με πιο μέτριες αυξήσεις να καταγράφονται στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως ενέργεια, λιπάσματα ή ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υψηλότεροι ρυθμοί μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και την Ολλανδία και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που σημείωσε αύξηση (+2%).

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία