BACK TO
TOP
Διεθνή

Κρίσιμος ο ρόλος των συνεταιρισμών για σιτηρά και σπόρους είπαν στο φόρουμ της Cogeca

Το πρώτο της επιχειρηματικό φόρουμ με επίκεντρο την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα σιτηρά και τους σπόρους και την κρίσιμη θέση των αγροτικών συνεταιρισμών σε αυτό το πεδίο πραγματοποίησε στις 26 Ιουνίου η Cogeca.

krisimos-rolos-twn-sunetairismwn-sta-sithra

68
0

«Πώς μπορούν οι αγροτοσυνεταιρισμοί να εξασφαλίσουν ευρωστία στους τομείς των σιτηρών και των σπόρων;», ήταν το θέμα του φόρουμ που έβαλε στο τραπέζι ο αγροτοσυνεταιριστικός βραχίονας της Ε.Ε.

Οι συζητήσεις εξέτασαν βασικά εμπορικά ζητήματα που σχετίζονται με τα δημητριακά και τους σπόρους, τις μεταφορές, τα logistics και την αποθήκευση για τη διευκόλυνση των εμπορικών ροών σε όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, συγκέντρωσε ηγέτες του κλάδου και ειδικούς στα θέματα των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι υπογράμμισαν τον βασικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι αγροσυνεταιρισμοί στη διασφάλιση της επιτυχίας αυτών των τομέων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Christian Høegh-Andersen, Αντιπρόεδρος της Cogeca και Συντονιστής του Επιχειρηματικού Φόρουμ δήλωσε ότι, «Οι αγροσυνεταιρισμοί υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή γεωργία σε βασικές πτυχές όπως η διασφάλιση πρακτικών δίκαιου εμπορίου, οι μεταφορές και η επιμελητεία, ο εφοδιασμός των αγροτών με βασικά προϊόντα, η δημιουργία θέσεις εργασίας και περαιτέρω τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς να ξεχνάμε τις θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές εξωτερικές επιπτώσεις που δημιουργούν οι επιχειρήσεις μας».

Το φόρουμ παρουσίασε μια συναρπαστική κεντρική ομιλία από τον Vito Martielli, Senior Analyst for Grain and Eilseeds στη Rabobank, η οποία παρείχε κριτική προοπτική για τις αγορές σιτηρών και σπόρων. Οι γνώσεις του έδωσαν τον τόνο στις συζητήσεις της ημέρας, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας και του στρατηγικού σχεδιασμού στους τομείς των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων. Ακολούθησε μια παρουσίαση από τον Alexander Doring, Γενικό Γραμματέα της FEFAC, με επίκεντρο τη σημασία των καλύτερων μοντέλων συνεργασίας για τη διασφάλιση της ευρωστίας για στρατηγικά εμπορεύματα.

Η εκδήλωση τόνισε πώς οι συνεταιρισμοί σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για να υποστηρίξουν τα μέλη και τις δραστηριότητές τους. Στη Ρουμανία, οι αγρότες μπορούν να αφαιρέσουν έως και το 70% των ασφαλιστικών δαπανών και γίνονται προσπάθειες για ανακατεύθυνση των άμεσων πληρωμών σε ένα σύστημα διαχείρισης κινδύνου. Η Ισπανία διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών με το χρονοδιάγραμμα της πώλησης πρώτων υλών στους κτηνοτρόφους. Στη Δανία, η ανάλυση της τοπικής αγοράς παρέχει συστάσεις για συνεταιρισμούς, ενώ στη Γερμανία, υπάρχει έκκληση για προϊόντα έτοιμα για την αγορά και λογικές συμβουλές για τους κλιματικούς κινδύνους λόγω διαφορετικών συνθηκών όπως η λειψυδρία. Η ανανέωση των γενεών είναι ζωτικής σημασίας, με πρωτοβουλίες στη Δανία και την Ισπανία να επικεντρώνονται στην προσέγγιση των νέων και στην εκπαιδευτική υποστήριξη. Παρά τις προκλήσεις όπως το μέγεθος της επιτροπής και η ζήτηση εθελοντικής εργασίας, οι συνεταιρισμοί διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκτροφές και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τομέων των σιτηρών και των σπόρων. Η συνεργασία σε όλη την τροφική αλυσίδα παραμένει ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερότητα.

Ο Lennart Nilsson, Πρόεδρος της Cogeca έκλεισε την εκδήλωση, δηλώνοντας: «Προβάλλοντας βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων ζωοτροφών, έχουμε μοιραστεί ζωτικής σημασίας πληροφορίες και τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε. Συνολικά, αυτή η εκδήλωση ανέδειξε το αγροσυνεταιριστικό μοντέλο ως βασικό μοχλό για τη δημιουργία ευκαιριών για δικαιότερους, πιο ανταγωνιστικούς και ασφαλέστερους τομείς σιτηρών και σπόρων».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία