BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε αδιέξοδο για ακόμη μια φορά οι κυβερνήσεις της ΕΕ για τους κανόνες γονιδιακής επεξεργασίας

Μια ακόμα προσπάθεια των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τους κανονισμούς που θα διέπουν τις γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες απέτυχε, καθώς χώρες όπως η Πολωνία απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές προέβλεπαν την εξαίρεση των πατενταρισμένων σπόρων από τους νέους κανονισμούς.

gene_editing

20
0
Το κείμενο των κανονισμών για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT), το οποίο θα αποτελούσε τη βάση για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη της Τετάρτης 26 Ιουνίου. Αυτό συνέβη καθώς, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, κατά τις προκαταρκτικές συνομιλίες κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε επαρκής υποστήριξη για την επίτευξη της απαιτούμενης ειδικής πλειοψηφίας. 

Η Πολωνία και άλλες χώρες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το τροποποιημένο κείμενο, παρά τις προσπάθειες να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπόρων που παράγονται με χρήση NGT. Αυτές οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην ανισότητα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, καθώς οι μικρομεσαίοι παραγωγοί ενδέχεται να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία

Το Βέλγιο παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ένα νέο προσχέδιο κανονισμών που προσπάθησε να διαχωρίσει την τεχνολογία NGT από τους κανονισμούς που καλύπτουν τους παραδοσιακούς ΓΤΟ. Προτάθηκε, επίσης, κάθε πατενταρισμένος σπόρος NGT να εξακολουθεί να εμπίπτει στους αυστηρότερους κανόνες που ισχύουν για τους ΓΤΟ. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό

Τεχνολογία NGT: Υποσχέσεις και αντιπαραθέσεις 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τεχνολογία NGT τον Φεβρουάριο, αλλά για να προχωρήσει η πρόταση για χαλάρωση των κανονισμών, πρέπει πρώτα να ευθυγραμμιστούν τα κείμενα των νομοθετών και των κυβερνήσεων.  

Σε αντίθεση με τους ΓΤΟ, η τεχνολογία NGT μπορεί να επεξεργαστεί το γενετικό υλικό ενός οργανισμού χωρίς να εισάγει ξένο DNA. Οι υποστηρικτές της NGT υποστηρίζουν ότι επιταχύνει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις που μπορεί να συμβούν φυσικά με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ποικιλιών που θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και να κάνουν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην ξηρασία και θρεπτικές. Αντίθετα, οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι δεν διαφέρει ουσιαστικά από τους ΓΤΟ και θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στα οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία. 

Η αναβολή της νομοθεσίας και οι επιπτώσει

Ο Cesar Gonzalez της Euroseeds, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σπόρων, δήλωσε ότι η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης θα προκαλέσει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους στην έγκριση οποιασδήποτε νομοθεσίας. Αυτό συμβαίνει διότι η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ θα αναληφθεί από την Ουγγαρία και την Πολωνία, δύο χώρες που αντιτίθενται στη νομοθεσία.

Στο μεταξύ, η ΕΕ μπορεί να δυσκολευτεί να αναγνωρίσει τα εισαγόμενα προϊόντα που αναπτύχθηκαν με χρήση NGT, καθώς αυτά δεν περιέχουν ξένο DNA που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώρισή τους. «Είναι ένα μειονέκτημα για αυτούς εδώ και ένα πλεονέκτημα για τους άλλους», είπε ο Gonzalez, αναφερόμενος στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκοί παραγωγοί έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία