BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το καθεστώς «ελεύθερο από παράσιτα», νέα προοπτική για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές

Τέλος μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων και συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2024, ύστερα από ανακοίνωση της τελευταίας για άρση των περιορισμών και αναγνώριση του καθεστώτος «ελεύθερο από παράσιτα» για 21 κράτη μέλη.

ηπαe1

27
0

Οι παραγωγοί ορισμένων φυτών από 21 κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν σύντομα να εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ.

Στις 12 Ιουνίου 2024, ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν την τελική τους ανακοίνωση που αναγνωρίζει το καθεστώς «ελεύθερο από παράσιτα» για 21 κράτη μέλη της ΕΕ για δύο φυτικά παράσιτα: το ασιατικό μακρύκερο σκαθάρι (ALB) και το μακρύκερο σκαθάρι των εσπεριδοειδών (CLB). Αυτό το θετικό αποτέλεσμα ακολουθεί μια μακρά και λεπτομερή δέσμευση με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις για την άρση αυτού του εμπορικού περιορισμού. 

Η άρση αυτού του εμπορικού φραγμού ωφελεί τα 21 ενδιαφερόμενα κράτη μέλη με διαφορετικούς τρόπους. Το Βέλγιο, η Δανία και οι Κάτω Χώρες, στις οποίες προηγουμένως επιτρεπόταν να εξάγουν μόνο φυτά για φύτευση με διάμετρο στελέχους κάτω των 10 mm, μπορούν τώρα να εξάγουν φυτά για φύτευση χωρίς περιορισμούς. Τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη μπορούν τώρα, επίσης να υποβάλουν αίτηση για εξαγωγή ορισμένων φυτών για φύτευση που μπορούν να επωφεληθούν από τον όρο διευκόλυνσης του εμπορίου.

Αυτό υπογραμμίζει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των εμπορευόμενων γεωργικών προϊόντων. 

Η Επιτροπή συνεχίζει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για το εναπομένον αίτημα της ΕΕ να αναγνωρίσει επίσης το καθεστώς «χωρίς χώρα» για τη Φινλανδία και την Αυστρία και το καθεστώς «χωρίς παράσιτα» για τα τέσσερα εναπομείναντα κράτη μέλη της ΕΕ - Κροατία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία