BACK TO
TOP
Διεθνή

Δίκοπο μαχαίρι για αγορά χοίρειου κρέατος στην Βραζιλία η Κινεζική έρευνα αντιντάμπινγκ στην Ε.Ε

Το δυσμενές σενάριο να επιβάλλει η Κίνα μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πιθανώς μία ωφέλιμη εξέλιξη για τους εξαγωγείς χοιρινού της Βραζιλίας. Από την άλλη πλευρά όμως μία εξέλιξη όπως αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της χώρας να είναι ανταγωνιστική σε άλλα μέρη, ανέφεραν αναλυτές και πηγές της βιομηχανίας.

dikopo-maxairi-agora-xoirinou

13
0

Κινεζικές εταιρείες ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Εάν η έρευνα αντιντάμπινγκ στην Ε.Ε έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ζήτησης χοιρινού από την Κίνα αυτό θα είναι ένα καλοδεχούμενο νέο για τους Βραζιλιάνους εξαγωγείς. Ούτως ή άλλως η Βραζιλία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους πωλητές χοιρινού κρέατος στην Κίνα, μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ωστόσο εάν η Ευρώπη χάσει την πρόσβαση στην αγορά της Κίνα είναι πιθανό να κοιτάξει να επεκταθεί σε αγορές όπως αυτές των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί η Βραζιλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Wagner Yanaguizawa.

Οι Φιλιππίνες έγιναν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά χοιρινού κρέατος της Βραζιλίας φέτος μετά την Κίνα, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 85% μέχρι τον Μάιο σε όγκο, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία της Βραζιλίας.

Λόγω της ενδεχόμενης περίσσειας κρέατος στην Ε.Ε, αυτές οι χώρες πιθανότατα θα μετατοπίσουν μέρος της ζήτησης τους προς σε αυτήν, δήλωσε ο Yanaguizawa, τονίζοντας τα εφοδιαστικά πλεονεκτήματα του μπλοκ έναντι της Βραζιλίας.

Το βραζιλιάνικο λόμπι κρέατος ABPA δήλωσε ότι η δυναμική της αγοράς υπαγορεύει ότι αν ένας εξαγωγέας σταματήσει να εξυπηρετεί μια αγορά, ένας ανταγωνιστής θα καλύψει το κενό. Οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος λειτουργούν στο 85%-90% της παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με την ABPA, γεγονός που σηματοδοτεί ότι υπάρχει περιθώριο να ενισχυθούν οι εφοδιασμοί μέχρι ένα βαθμό.

Μια πηγή του κλάδου δήλωσε ότι οι κινεζικοί περιορισμοί στο χοιρινό κρέας της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ευρωπαίους προμηθευτές να στραφούν "επιθετικά" στις αγορές που σήμερα εξυπηρετούνται από τη Βραζιλία. Επισήμανε επίσης ένα άλλο πιθανό σενάριο στο οποίο η Κίνα θα μείωνε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, οδηγώντας σε παγκόσμια υπερπροσφορά.

"Πιστεύω ότι η Κίνα θα ζητήσει λιγότερους από 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως", δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εγχώρια παραγωγή της Κίνας έχει ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος της Κίνας υποχώρησαν σε 2,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι από 5,6 εκατομμύρια τόνους το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής βιομηχανίας.

Η έρευνα αντιντάμπινγκ από το Πεκίνο φαίνεται να στοχεύει κυρίως στην Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία.

"Εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλους σημαντικούς προορισμούς", δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Datagro.

Η Βραζιλία μπορεί να επωφεληθεί από τις καλές εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα, αλλά οι δικές της πωλήσεις χοιρινού κρέατος σε άλλες αγορές μπορεί να μειωθούν, δήλωσε η Datagro αναφέροντας ως παράδειγμα τις Φιλιππίνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 13% των εξαγωγών της Βραζιλίας.

Πηγή: UKrAgroConsult.com
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία