BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Άνοδο σημείωσαν οι δείκτες στην Wall Street, με νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η Wall Street, με τους δείκτες να διευρύνουν στο τέλος τα κέρδη τους και να κλείνουν κοντά στα υψηλά της ημέρας καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό.

images_83

14
0

ΆΟ τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να σημειώσει σήμερα το 7ο ρεκόρ του για το 2024, με άνοδο 0,8% και κλείσιμο κοντά στις 16,511 μονάδες.

Την Τετάρτη θα δημοσιευτεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο, μια κρίσιμη μέτρηση για τις επόμενες αποφάσεις της Federal Reserve. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν μηνιαία αύξηση 0,3% τον Απρίλιο στις τιμές σε δομικό επίπεδο – χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα. Η ετήσια άνοδος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών στο Reuters. 

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σε ομιλία του σήμερα, επανέλαβε εξάλλου ότι η Fed δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει την πολιτική της αν δεν δει πρώτα πειστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. 

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Άμστερνταμ ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως περιμένει ο πληθωρισμός να συνεχίσει να υποχωρεί, αν και σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη του έχει κάπως μειωθεί μετά τις αυξήσεις των τιμών με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου. 

"Περιμένω ο πληθωρισμός να κινηθεί πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα..." ανέφερε ο Πάουελ . "Θα έλεγα ότι η εμπιστοσύνη μου σε αυτό έχει κάπως υποχωρήσει", πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι ο ίδιος παραμένει υπομονετικός και θεωρεί πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αφήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική να κάνει τη δουλειά της για περισσότερο. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 126,60 μονάδες ή 0,32% και έκλεισε στις 39.558,11 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 25,26 μονάδες ή 0,48% στις 5.246,68 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 122,94 μονάδες ή 0,75% στις 16.511,18 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel με άλμα 0,54 δολ. ή 1,77% και κλείσιμο στα 31,05 δολ. και ακολούθησαν η JPMorgan Chase με άνοδο 1,4% στα 201,51 δολ. και η Boeing με κέρδη 1,30% στα 180,76 δολ. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ειναι η Walmart (-0,91%) η Coca-Cola (-0,75%) και η Visa (-0,59%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία -που ανακοινώθηκαν λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς- έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με άνοδο 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Στους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2%, ανεβάζοντας ταχύτητα από τον προηγούμενο μήνα όταν είχε αυξηθεί κατά 1,8%. Η ετήσια μέτρηση ήταν πάντως ανάλογη των εκτιμήσεων. 

Η αύξηση των τιμών παραγωγού δίνει ένα νέο πλήγμα στις ελπίδες ότι η Fed θα προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων της. Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν την ανακοίνωση της πορείας του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη, πριν το άνοιγμα της αγοράς. 

Ο επίμονος πληθωρισμός και η καλή εικόνα που παρουσιάζει σε γενικές γραμμές η αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων αυτό το έτος. Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 50% η κεντρική τράπεζα να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Στο ξεκίνημα του έτους οι αγορές περίμεναν η Fed να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της ακόμα και από τον Μάρτιο. 

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Alibaba σημειώνουν βουτιά 6% μετά την ανακοίνωση του κινεζικού κολοσσού ότι τα κέρδη του δ' τριμήνου υποχώρησαν 86%. 

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία