BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο SP 500, διέσπασε και τις 5.300 μονάδες στην Wall

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε σήμερα ο S&P 500, διαπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 5.300 μονάδες, με τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού να επαναφέρουν τις προσδοκίες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

200331-wall-street-ew-343p

24
0

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,88% στις 39.908 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,17% στις 5.308 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 16.742 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, υποχώρησε έως και το 4,71% – το χαμηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Απριλίου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,346%.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Nextracker σημείωσε άνοδο 7% αφού δημοσίευσε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα πάνω από τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής ζήτησης στις αγορές των ΗΠΑ και διεθνώς, ενώ η μετοχή της Dlocal υποχώρησε κατά 26% μετά την ανακοίνωση της πρώτης οικονομικής έκθεσης τριμήνου, η οποία ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας – αυξήθηκε 0,3% για τον μήνα Απρίλιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για μηνιαία αύξηση 0,4%. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,4%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Τα στοιχεία όμως έρχονται μετά από μια άλλη ανακοίνωση που έδειξε το επίμονο του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 0,5%, περισσότερο από το αναμενόμενο, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve ενδέχεται να καθυστερήσει.

Όπως σχολίασε ο Tom Lee της Fundstrat Global Advisors, τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί από διάφορες πλευρές – συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης στέγης και αυτοκινήτων – θα μπορούσαν να είναι καλός οιωνός για τις αγορές και την πολιτική της Fed.

Από την άλλη, κατά την Erica Groshen, ανώτερη οικονομολόγος στη Σχολή Βιομηχανικών και Εργασιακών Σχέσεων του Cornell,«όσο πιο αργά πέφτει ο πληθωρισμός, τόσο μακρύτερη είναι η πορεία προς τον στόχο της Fed». «Δεν βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά κατοικίας που θα με έκαναν να σκεφτώ ότι τώρα θα ενεργήσει διαφορετικά. Τα δημογραφικά στοιχεία αργούν να αλλάξουν. Επομένως, δεν βλέπω πραγματικά μια εξήγηση για το ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με τη Fed», είπε.

Άλλωστε, πέραν των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι πωλήσεις λιανικής και υπηρεσιών τροφίμων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ανάγνωση του περασμένου μήνα, φθάνοντας στα 705,2 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Επανέρχονται οι προσδοκίες

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού ενίσχυσαν σήμερα τα στοιχήματα της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φέτος. Οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πρόσθεσαν στα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος. Μάλιστα, υποδηλώνουν τώρα 71,9% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, υψηλότερα από το 65,1% της Τρίτης για μείωση επιτοκίων τον ίδιο μήνα.

«Είναι κάτι σαν ανακούφιση που για πρώτη φορά φέτος, ο ΔΤΚ δεν ήταν υψηλότερος από τον προβλεπόμενο», σχολίασε ο Eric Winograd, ανώτερος οικονομολόγος στην AllianceBernstein.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed Jay Powell προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αγωνίζεται να τιθασεύσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Μετά τα σημερινά στοιχεία, ο Winograd προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει τίποτα εδώ που να μας λέει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στον στόχο [2%] της Fed στο εγγύς μέλλον».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θέτει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με βάση τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ήταν αυξημένος κατά 2,7% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πολιτικό αποτύπωμα

Με λιγότερο από έξι μήνες να απομένουν πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο υψηλός πληθωρισμός δείχνει να επηρεάζει δημοσκοπικά τον πρόεδρο Joe Biden για την οικονομία. Παρόλο που ο ετήσιος ΔΤΚ έχει μειωθεί απότομα από τότε που έφτασε στο απόγειο της προεδρίας του το 2022, πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με τα υψηλότερα επίπεδα τιμών για πολλά αγαθά.

«Ο σημερινός δείκτης πληθωρισμού θα θεωρηθεί από κάποιους ως πρόοδος και από άλλους ως ένδειξη ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Μάλλον δεν είναι αρκετά καλά νέα για την εκστρατεία του Biden, αλλά θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα», δήλωσε ο Erik Gordon, καθηγητής στο Ross School of Business στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο Ryan Sweet, αμερικανός οικονομολόγος στην Oxford Economics, χαρακτήρισε τα δεδομένα «ένα πολύ μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αν και «θα χρειαζόταν να περάσουν δύο ή τρεις μήνες ακόμη πριν αρχίσει η Fed να ακούγεται πιο σίγουρη».

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία