BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Μετά από 100 χρόνια ολοκλήρωση συναλλαγών μέσα σε 1 μέρα στη Wall

Η τελευταία φορά που ο διακανονισμός των συναλλαγών στη Wall Street γινόταν σε μόλις μία ημέρα ήταν πριν από 100 χρόνια. Βάσει των νέων κανόνων που έχει εισάγει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτό θα ισχύει και από σήμερα. Η αλλαγή, που μειώνει στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε συναλλαγής, έγινε επίσης σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό τη Δευτέρα, ανέφερε το Bloomberg.

wall-stret-100-years

8
0

Η μετάβαση στο σύστημα που είναι γνωστό ως Τ+1, το οποίο εγκαταλείφθηκε παλιότερα καθώς λόγω του όγκου των συναλλαγών, αποσκοπεί τελικά στη μείωση του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανά προβλήματα, όπως ότι οι διεθνείς επενδυτές μπορεί να δυσκολευτούν να προμηθεύονται δολάρια εγκαίρως, τα παγκόσμια κεφάλαια θα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες προς τα περιουσιακά τους στοιχεία και όλοι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να διορθώσουν τα λάθη.

Ακόμη και η SEC δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε «βραχυπρόθεσμη αύξηση των αποτυχιών διακανονισμού και των προκλήσεων σε ένα μικρό τμήμα των συμμετεχόντων στην αγορά». Η Securities Industry and Financial Markets Association, δημιούργησε ένα Κέντρο Διοίκησης T+1 για τον εντοπισμό προβλημάτων.

Επιχειρήσεις του κλάδου προετοιμάζονται εδώ και μήνες, μεταφέροντας προσωπικό, προσαρμόζοντας τις βάρδιες και αναθεωρώντας τις ροές εργασίας, και πολλοί λένε ότι είναι σίγουροι για τη δική τους ετοιμότητα. Η ανησυχία είναι κατά πόσον κάθε άλλος αντισυμβαλλόμενος και διαμεσολαβητής είναι παρόμοια οργανωμένος.

Το ιστορικό του Τ+1

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Wall Street υφίσταται μια τέτοια μετάβαση, αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι θα είναι η πιο δύσκολη.

Η εποχή T+1 της δεκαετίας του 1920 έληξε επειδή η χειροκίνητη φύση των συναλλαγών σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να συμβαδίσει με την αυξανόμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Ο χρόνος διακανονισμού τελικά επεκτάθηκε έως και πέντε ημέρες. Μειώθηκε σε τρεις μετά το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 και στη συνέχεια σε δύο ημέρες το 2017, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σύγχρονη αγορά.

Η αλλαγή σε μία ημέρα είναι διαφορετική λόγω του μεγέθους και της κλίμακας της αγοράς σήμερα, της πολυπλοκότητας των διασυνοριακών επενδύσεων και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω άλλες διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι συναλλαγές συναλλάγματος διακανονίζονται παραδοσιακά σε δύο ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν συναλλαγές τίτλων στις ΗΠΑ θα πρέπει να προμηθεύονται τα δολάριά τους πολύ ταχύτερα.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία