BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο συνέδριο GIS στις 21-23 Μαΐου

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων GIS και η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs) με χαρά ανακοινώνουν πως το 5 ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, το οποίο έλαβε χώρα στις 21, 22, 23 Μαΐου 2024 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Οι δράσεις του Συνεδρίου προσέλκυσαν περίπου 400 συνέδρους, οι οποίοι αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη και τις τρεις ημέρες υλοποίησής του.

P1110946

34
0

Το 5ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΠΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του Δήμου Αθηναίων.

Το Συνέδριο περιλάμβανε:

  • Επίσημη τελετή έναρξης και επίσημη δεξίωση την πρώτη ημέρα
  • Τρεις ομιλίες από προσκεκλημένους Έλληνες καθηγητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • 67 υψηλού επιπέδου επιστημονικές ανακοινώσεις. Οι συγγραφείς των επιστημονικών εργασιών προέρχονται από 14 ελληνικά πανεπιστήμια και 7 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης από 11 ερευνητικά κέντρα και ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας μας καθώς και από 15 ιδιωτικές εταιρείες
  • 15 παρουσιάσεις εταιρειών-χορηγών του Συνεδρίου
  • 10 Συνεδρίες, στις οποίες κατανεμήθηκαν οι προφορικές επιστημονικές ανακοινώσεις, και δύο ειδικές συνεδρίες: ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ι: Εφαρμογές των drones στη Γεωργία, η οποία διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους του ΓΠΑ και την Ελληνική Γεωργική Ακαδημία. ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ II: Αλιεία & Υδατοκαλλιέργεια: πως οι νέες γεωχωρικές τεχνολογίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, η οποία διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS του ΓΠΑ.

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, εκπροσωπήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος μετέφερε την υποστήριξη του Πρωθυπουργού στα επιστημονικά και πρακτικά θέματα που καλύπτει η θεματολογία του Συνεδρίου και τα οποία βοηθούν σημαντικά την πρωτογενή παραγωγή και το περιβάλλον. Επίσης παρουσίασε τις δράσεις του ΥΠΕΝ στα θέματα ψηφιακών χωρικών δεδομένων και γεωβάσεων.

Έγγραφο χαιρετισμό προς το 5ο Συνέδριο έστειλε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης στον οποίο τονίζεται: «Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στον Πρωτογενή Τομέα. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας για τη διοργάνωση της 2ης GIS CONGRESS EXPO και αναμένω όλο το συνέδριο να αποτελέσει έναυσμα για την καθημερινή χρήση των συστημάτων χωρικής ανάλυσης στον αγροτικό τομέα».

Στην εναρκτήρια τελετή παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αλέξανδρος Λυκουρέντζος ο οποίος τόνισε τη σημασία των γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων στις δραστηριότητες του ΕΛΓΑ καθώς επίσης, την ανάγκη λειτουργίας ενός συντονιστικού κέντρου συλλογής, διαχείρισης και αξιοποίησης γεωχωρικών ψηφιακών πληροφοριών.

Εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ κ. Λάζαρος Καραούλης που τόνισε την σημαντική παρουσία του ΓΠΑ στην πόλη της Αθήνας ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πύλη γεωχωρικών δεδομένων του Δήμου Αθηναίων και στη στενή συνεργασία του Δήμου με το ΓΠΑ

Χαιρετισμό επίσης εκ μέρους του Προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Λολώνης Προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωχωρικών Πληροφοριών ενώ εκ μέρους του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ η κ. Μαρία Κούκα

Τέλος επίσημο χαιρετισμό απέδωσαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, κ. Διονύσιος Καλύβας, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας GIS του ΓΠΑ και ο κ. Σπυρίδων Συντριβανόπουλος, Αντιπρόεδρος της HellasGIs. Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Θωμάς Μπαρτζάνας.

Το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης κάλυψε θέματα που σχετίζονται με όλες τις γεωχωρικές τεχνολογίες για τη συλλογή δεδομένων (UAVdrones, ψηφιακές κάμερες, αισθητήρες, κ.α), τη μετάδοσή τους μέσω τεχνολογιών ΙοT (Internet of Things) και την επεξεργασία τους με ΑΙ (Artificial intelligence), καθώς και την προβολή τους μέσω διαδικτύου.

Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν κατέδειξαν ότι σε συνδυασμό με τη χωρική ανάλυση και τη δημιουργία ψηφιακών χωροχρονικών παρατηρητηρίων σε διάφορα είδη καλλιεργειών (αμπέλι, ελιά, μεγάλες καλλιέργειες, αρωματικά και φαρμακευτικά, κ.α), εξάγονται πολύ χρήσιμα επιστημονικά αλλά και πρακτικά συμπεράσματα για μία ολιστική ψηφιακή διαχείριση αγροκτημάτων, κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιχθυοκαλλιεργειών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης οι επιστημονικές ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν αντιμετώπισαν θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων και φυσικών καταστροφών

Ένα επί πλέον βασικό συμπέρασμα του 5ου Συνεδρίου ήταν η άμεση ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την εξοικείωση με τις χωρικές ψηφιακές τεχνολογίες (geospatial technologies) των γεωτεχνικών, των παραγωγών και όλων των ασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα στα πλαίσια της ψηφιοποίησής του και της εφαρμογής της Γεωργίας 4.0.

Το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης υποστηρίχθηκε από 32 χορηγούς και 14 χορηγούς επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η 2η GIS Congress EXPO, στην οποία συμμετείχαν εταιρείες από τους Πλατινένιους Χορηγούς του Συνεδρίου καθώς και ο Μέγας Χορηγός. Η έκθεση των χορηγών ήταν πραγματικά ένα business exploitation, όπου πραγματοποιήθηκαν διάφορες B2B συμφωνίες.

Η 2η GIS Congress EXPO είχε μεγάλη επισκεψιμότητα από πλήθος κόσμου, και εκτός των συνέδρων, αποδεικνύοντας πως η επιστήμη θα πρέπει να συνδέεται και με την επιχειρηματικότητα στους τομείς της ψηφιακής γεωργίας και των γεωχωρικών τεχνολογιών.

Η όλη διοργάνωση του 5ου Συνεδρίου, εξελίχθηκε σε μία συνάντηση των φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ασκούν ψηφιακή γεωργία με πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.

Όλα τα Συνέδρια Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον ακολουθούν και συμβάλλουν στην γενικότερη φιλοσοφία εξωστρέφειας και προσπάθειας του ΓΠΑ να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα μέσω νέων εκπαιδευτικών και ερευνητικών αντικειμένων σχετικών με τις σύγχρονες ψηφιακές χωρικές τεχνολογίες.

Στα πλαίσια αυτά, η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, πραγματοποιεί, μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΓΠΑ, σειρά προγραμμάτων κατάρτισης σχετικών με γεωχωρικά συστήματα (GIS, τηλεπισκόπιση, drone, κ.α.).

Στο κανάλι της Ερευνητικής Μονάδας GIS (18) Ερευνητική Μονάδα GIS ΓΠΑ - YouTube υπάρχουν βίντεο από την επίσημη έναρξη του συνεδρίου και τις ειδικές συνεδρίες καθώς και από τις παρουσιάσεις των επιστημονικών ανακοινώσεων.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία