BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Έρχεται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου συνοδευόμενη από την «πανσέληνο της φράουλας»

Βρισκόμαστε μία «ανάσα» από το θερινό ηλιοστάσιο 2024, το οποίο είναι την Πέμπτη 20 Ιουνίου και ώρα 23:50, κάτι που σηματοδοτεί και την έλευση του φετινού καλοκαιριού.

350134919_271317131941698_5306594542575305464_n

102
0

Βέβαια, μιλάμε για την έλευση του καλοκαιριού αστρολογικά καθώς μετεωρολογικά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε… καταλάβει τον ερχομό του, με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς να μας έχει ήδη «επισκεφθεί».

Επιστρέφοντας όμως στα του θερινού ηλιοστασίου, πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς αλλά και την «επίσημη» τουλάχιστον μετεωρολογικά έναρξη του καλοκαιριού, για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Μάλιστα, φέτος το θερινό ηλιοστάσιο συνδυάζεται με την «πανσέληνο της φράουλας», την πανσέληνο του Ιουνίου δηλαδή που θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Ιουνίου, οπότε και το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη μετά το ηλιοστάσιο.

Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Από τις 20 Ιουνίου και μετά, οι μέρες θα μικραίνουν σιγά-σιγά μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες, κάτι που θα συμβεί κατά τη λεγόμενη φθινοπωρινή ισημερία.

Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο η Πέμπτη θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Ο υπολογισμός του έτους βασίζεται ως γνωστόν στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά αυτή, που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία: την εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), τη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου).

Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το Βόρειο Ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το Νότιο.

Κάθε χρόνο στις 20 ή 21 Ιουνίου (21 Ιουνίου 2023), ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι, παρατηρείται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία