BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ολοκληρώθηκε η ένταξη στην Απονιτροποίηση για 7.957 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η ένταξη στη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», 7.957 δικαιούχων, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 102.459.816 ευρώ, μαζί με τη σχετική λίστα των κωδικών αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Virtus_DJI_0618

Γιώργος Κοντονής

12
0

Οι διετούς διάρκειας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των δικαιούχων, εκκινούν την 16η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 15η Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

  1. Για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στο σύνολο των περιοχών παρέμβασης και σε ό,τι αφορά τη λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα και την εφαρμογή κτηνοτροφικών αποβλήτων ισχύουν τα εξής:

α. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, διώρυγες, τάφροι και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης) ή υδροληψίες υπόγειου νερού (πηγές, πηγάδια και γεωτρήσεις) και ειδικότερα:

  • Προκειμένου για αζωτούχα λιπάσματα: σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από όχθες επιφανειακών υδάτινων όγκων σε περίπτωση έκτασης με κλίση μέχρι 8%, και σε απόσταση μικρότερη των 6 μέτρων σε παρόχθιους αγρούς με κλίση άνω του 8%,
  • Προκειμένου για κτηνοτροφικά απόβλητα: σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από όχθες επιφανειακών υδάτινων όγκων για την περίπτωση των στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων, και 20 μέτρων για την περίπτωση των υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων.
  • Σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από υδροληψίες υπόγειου νερού (γεωτρήσεις, πηγές και πηγάδια) προοριζόμενου για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από κάθε άλλη υδροληψία υπόγειου νερού.

β. Απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά. Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή (αχώνευτα).

γ. Σε εκτάσεις με κλίση άνω του 8%, οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα σε υγρή μορφή, με εξαίρεση την εφαρμογή μέσω του συστήματος της στάγδην άρδευσης ή με τη μέθοδο της έγχυσης.

δ. Η εφαρμογή τόσο των αζωτούχων λιπασμάτων όσο και των επεξεργασμένων υγρών ή στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων απαγορεύεται να γίνεται σε ακατέργαστες εδαφικές εκτάσεις που δεν καλύπτονται από βλάστηση οποιασδήποτε μορφής, φυτοφράκτες ή γειτονικά κτήματα.

ε. Απαγορεύεται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων:

  1. σε παγωμένες ή καλυμμένες με χιόνια επιφάνειες, καθώς και σε εδάφη κορεσμένα με νερό, που δε στραγγίζουν επαρκώς ή πλημμυρισμένα,
  2. ενώ υπάρχει πρόβλεψη βροχόπτωσης στο αμέσως επόμενο διήμερο,

iii. όταν πνέει ισχυρός άνεμος.

στ. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφοδιάζουν το έδαφος των γεωργικών εκτάσεων (καλλιεργούμενων και μη) με συνολική ποσότητα αζώτου από κτηνοτροφικά απόβλητα πάνω από 250 κιλά/εκτάριο μέσα σε χρονική περίοδο 12 μηνών. Το όριο αυτό ισχύει αθροιστικά για την εφαρμογή επεξεργασμένων κτηνοτροφικών αποβλήτων και για την απόθεση αποβλήτων από τα ίδια τα ζώα που πιθανόν να βόσκουν στις εκτάσεις αυτές.

ζ. Η εφαρμογή των υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων μέσω συστήματος άρδευσης απαγορεύεται να γίνεται με τη μέθοδο του καταιονισμού (τεχνητής βροχής). 

Η σχετική απόφαση ένταξης αναρτημένη στη Διαύγεια διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις