BACK TO
TOP
Τρίμματα

Σαν τα σκυλιά στο τυρόγαλο

Μάλλον θα χρειασθεί πολύς καιρός µέχρι να γίνει αντιληπτό τι πρεσβεύει και που οδηγεί το κυοφορούµενο νοµοσχέδιο τον ΕΛΓΑ και τις γεωργικές ασφαλίσεις. Το λέω αυτό γιατί, πρώτα απ’ όλα, η δηµόσια διαβούλευση δεν ξεκινάει πάνω σε κάποιο συγκεκριµένο νοµοσχέδιο αλλά πάνω σε κατευθυντήριες γραµµές και τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσαν αυτές να επιτευχθούν.

966-trimmata

Γιάννης Πανάγος

152
0
  • Μετά το κλάµα

Και µόνο το γεγονός ότι η διαβούλευση θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, µε την πρώτη να ολοκληρώνεται στο τέλος του µήνα, δηλαδή λίγες µέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, µε spot και τυµπανοκρουσίες περί γενναίας µεταρρύθµισης, δείχνει το «πνεύµα» του… νοµοθέτη και την προσπάθεια των κυβερνώντων να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ακόµα και µε ένα θεσµοθέτηµα το οποίο δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσει σε επιβάρυνση της τσέπης των αγροτών και σε ελαφρύνσεις για τον κρατικό προϋπολογισµό.

  • Με το αζηµίωτο

Επιπλέον, το γεγονός ότι µέχρι στιγµής δεν υπάρχει καµιά αναφορά στον τρόπο εµπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης στα θέµατα της αγροτικής παραγωγής, αφήνει χώρο για υποθέσεις ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείµενο της δεύτερης και της τρίτης φάσης της διαβούλευσης, δηλαδή θα απασχολήσουν µετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, λείπουν πολλά από τα κοµµάτια του παζλ για να µπορεί κανείς να αξιολογήσει το εύρος και το βάθος των προωθούµενων αλλαγών. Και µόνο που ξεκινάει από τη λογική να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισµό από «έκτακτες δαπάνες», µάλλον θα πρέπει να βάλει τους αγρότες σε υποψίες.

  • Τους πήρε ο πόνος

Εν τω µεταξύ, τις τελευταίες εβδοµάδες, όλως τυχαίως, τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, δείχνει να τους έχει πιάσει… ένας πόνος για τους αγρότες. Έτσι, εκεί που κανένας δεν µιλούσε για τα «µαύρα χάλια» του Οργανισµού Πληρωµών, οι της αντιπολίτευσης ανακάλυψαν σύσσωµοι ότι «το σύστηµα καταβολής ενωσιακών επιδοτήσεων βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση». Έτσι, ο ένας φωνάζει στο ξεκούδουνο να παραιτηθεί ο Αυγενάκης και ο άλλος τον καλεί στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις. Την εποµένη της 9ης Ιουνίου θα τριγυρίζουν, όπως τα σκυλιά στο τυρόγαλο για το µεζέ τους από τη µπάζα του «συντονιστή».

  • Αυτοί που µένουν

Την τελευταία εβδοµάδα µου διηγήθηκαν και µια ιστορία. Τον περασµένο ∆εκέµβριο (2023) όταν ένα κλιµάκιο κοινοτικών ήρθε να επιβλέψει την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου η διοίκηση τελούσε υπό παραίτηση κατόπιν απαίτησης του υπουργού, ρώτησαν τον τότε πρόεδρό του. Εσύ πρόεδρε έχεις υποβάλει την παραίτησή σου; Όχι απάντησε εκείνος, εξηγώντας και τους λόγους. Εσείς κύριοι της διοίκησης έχετε υποβάλει την παραίτησή σας; Βεβαίως, απάντησαν µε ένα στόµα, τα τότε µέλη της διοίκησης. Τότε γιατί βρίσκεστε ακόµα εδώ, ήταν η άµεση απάντηση των κοινοτικών. Μετά απ’ αυτό δεν χρειάζεται να απορούµε γιατί ακολούθησε το έγγραφο της DG AGRI για 12µηνη επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλλον  για να επιβλέπει τους παραµένοντες!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία