BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τεκμηρίωση όχι σπέκουλα

Το τελευταίο διάστηµα έχουν ανέβει πολύ οι τόνοι. «∆εν θα επιτρέψουµε σε κανέναν, όποιος κι αν είναι, όποια θέσει κι αν κατέχει, να δρα σε βάρος των πολλών τίµιων παραγωγών της χώρας. Το µήνυµά µου προς κάθε πλευρά είναι ένα και είναι απόλυτα ξεκάθαρο: Θα αποζηµιώνονται και θα στηρίζονται όσοι πραγµατικά παράγουν. Θα στηρίξουµε µε κάθε τρόπο τους Έλληνες παραγωγούς και θα στείλουµε στη δικαιοσύνη όλους εκείνους που παρανοµούν». Η δήλωση ανήκει φυσικά στον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.

967-trimmata

89
0
  • Κόψαν τα γάλατα
Στην εκδήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αναφερθεί σε έναν µεγάλο γαλατά που βρέθηκε µε… τη γίδα στην πλάτη και για άλλη µια περίπτωση µεγάλης εταιρείας από το χώρο των βιολογικών προϊόντων που επίσης βρέθηκε… να κλέπτει οπώρας. Τώρα ήταν η σειρά των βοοτρόφων. Υπενθυµίζεται ότι µετά από στοιχεία που παρέδωσε το ΥΠΑΑΤ στην Ελληνική Αστυνοµία αποκαλύφθηκε κύκλωµα κτηνιάτρων που σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων µε στόχο την είσπραξη παράνοµων ενισχύσεων. Ήδη ελέγχονται 1.000 περιπτώσεις και τέσσερα άτοµα έχουν προφυλακισθεί.

Σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου, από διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν σε συγκεκριµένες Περιφερειακές Ενότητες (δεν αναφέρονται ωστόσο), διαπιστώθηκε αύξηση στον αριθµό των εκτρεφοµένων βοοειδών που υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλούς το 50%. Με πρωταθλητή Περιφερειακή Ενότητα στην οποία η αύξηση ξεπερνά το 241%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες, η συµµετοχή, των βοοτρόφων στο πρόγραµµα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσµού των ζώων.

Επίσης, στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, σύµφωνα και µε τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, οι σφαγές υπολείπονται σηµαντικά του αριθµού των ζώων.Υπάρχει νοµός όπου το 2023, είχαν δηλωθεί 134.372 βοοειδή και στα σφαγεία του νοµού εσφάγησαν 5.858 και σε σφαγεία γειτονικών νοµών εσφάγησαν 5.969 ζώα του ιδίου νοµού. Σηµειώνεται ότι από τα 134.372 τα 67.374 είναι δηλωµένα στο πρόγραµµα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.
  • Απλή µέθοδος

∆εν αµφιβάλω καθόλου για το βάρος που έχουν αυτές οι καταγγελίες. Αφορούν τόσο τη λειτουργία της αγοράς όσο και το σύστηµα κατανοµής των κοινοτικών ενισχύσεων. Μια συστηµατική δουλειά από την πλευρά της πολιτείας, τόσο σε ότι αφορά την εποπτεία για την τήρηση της νοµιµότητας στην αγορά όσο και τη δίκαιη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, θα µπορούσε να βγάλει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από πολλά βάσανα. Επιπλέον, θα ήταν µια µεγάλη προσφορά χωρίς οικονοµικό κόστος.
  • Κροτίδες λάµψης
∆εν λέω πως είµαι ο καλύτερος ρεπόρτερ, ψάχνω όµως κάποιες εβδοµάδες να µάθω ποιος είναι ο «γαλατάς» και γιατί κατηγορείται. Όµως, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κι αν στα βιολογικά η υπόθεση είναι ακόµα πιο σύνθετη, γιατί να µη δοθούν περισσότερα στοιχεία για τη µεγάλη απάτη µε τα βοοειδή, έτσι ώστε, οι κτηνοτρόφοι στα καφενεία να µην κοιτάζονται ο ένας µε τον άλλον, µέσα σε ένα κλίµα αµοιβαίας καχυποψίας που επιβαρύνει τις σχέσεις χωρίς να βγάζει κάπου; Χρειάζεται συστηµατικός έλεγχος, τεκµηρίωση και δηµοσιοποίηση των στοιχείων και υποστήριξη αυτών των υποθέσεων στη δικαιοσύνη. ∆ιαφορετικά, µένουµε στη σπέκουλα και στις εντυπώσεις.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία