BACK TO
TOP
Θεσμικά

Διόδια στα eco-schemes, τζάμπα συμβουλή, το κλικ πληρώνεται ακριβά

Μέσα στον Ιούνιο αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων για τα eco-schemes του 2024, αλλά προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καµία θεσµική παρέµβαση για να χαλάσει το σκηνικό αφαίµαξης που στήθηκε από µελετητικά γραφεία, µε παρακράτηση ποσών επί της ονοµαστικής αξίας της ενίσχυσης. ∆ηλαδή του ατόφιου πριµ, πριν την περικοπή του 40%, και µάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, πριν ακόµα µπουν τα χρήµατα στον λογαριασµό των παραγωγών.

diodia-diarkias-twn-eco-schemes

Γιώργος Κοντονής

2237
3

Διόδια διαρκείας στα eco-schemes, τζάμπα μεν η συμβουλή αλλά το κλικ από τα ΚΥΔ θα πληρώνεται ακριβά

∆εν προσφέρει λύσεις ούτε το καθεστώς των πιστοποιηµένων συµβούλων

Μία λύση θα µπορούσε να έρθει για µερίδα των παραγωγών από τις πιστοποιηµένες συµβουλές, καθώς πρόσφατα τα eco-schemes εντάχθηκαν στα πεδία εφαρµογής του Μέτρου 2.1. Ωστόσο, το καθεστώς αυτό δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων των υπηρεσιών των ΚΥ∆ σύµφωνα µε το ρεπορτάζ., καθώς άλλο είναι η συµβουλή και άλλο η αίτηση ΟΣ∆Ε µέσω των ΚΥ∆. ∆ηλαδή, µπορεί θεωρητικά ο σύµβουλος να κατατοπίσει τον αγρότη για το ποιο eco-scheme ταιριάζει στην εκµετάλλευσή του, να παρακολουθεί την πορεία των δεσµεύσεών του, να τον βοηθάει στη χρήση της ψηφιακής εφαρµογής που απαιτείται για τη ∆ράση 6, όµως όλη αυτή η διαδικασία, που θεωρητικά είναι δωρεάν µέσω του Μέτρου 2.1, είναι ανεξάρτητη από τις αµοιβές των ΚΥ∆ που κάνουν τα «κλικ» για τις δηλώσεις. Σηµειώνεται εδώ πως ήδη έχουν περάσει εξετάσεις του ΕΛΓΑ για τα eco-schemes οι πιστοποιηµένοι σύµβουλοι και προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Χρέωση και για την εφαρµογή

Σηµειώνεται εδώ πως οι παραγωγοί επίσης χρεώθηκαν τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρµογής (application) που χρησιµοποίησαν για τη συµµετοχή τους στη ∆ράση 6. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των πληρωµών, κάτι παραπάνω από 10 εκατ. στρέµµατα εντάχθηκαν σε αυτό, µε τη χρέωση, ανάλογα την εφαρµογή που χρησιµοποιήθηκε, να κυµαίνεται µεταξύ 1-1,5 ευρώ το στρέµµα (ετήσια συνδροµή) στις περισσότερες των περιπτώσεων. Φυσικά, εδώ, θεωρητικά υπάρχει η επιλογή της δωρεάν εφαρµογής FAST του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, αυτή ούτε προωθείται από τα µελετητικά γραφεία, ούτε είναι σαφές αν δουλεύει όπως πρέπει.

Προσοχή στα ψιλά γράµµατα

Όπως και να έχει, οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν τι συµβάσεις υπογράφουν µε τα ΚΥ∆, να γίνεται σαφές εξ’ αρχής πώς θα γίνει η χρέωση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται χωρίς «ψιλά γράµµατα» και σε καµία περίπτωση να µην περιµένουν φέτος ότι η επιδότηση θα παραµείνει στο ύψος που περιγράφεται στις εφαρµοστικές αποφάσεις. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν µειώσεις των επιδοτήσεων λόγω της υψηλής συµµετοχής, αλλά αυτό που δεν µπορεί να γνωρίζει κάποιος την ώρα που κάνει την αίτηση είναι το πόσο µεγάλη θα είναι αυτή. Για τις περσινές αιτήσεις ήταν 40% κατά µέσο όρο. Για τις φετινές, ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία είναι το περιεχόµενο της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα ορίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για συµµετοχή στα eco-schemes και τους ελέγχους που θα προβλέπονται.

Εφόσον πάντως µπει ένα «φρένο» στην άκρατη είσοδο στην Βιολογική Γεωργία, η οποία «βγάζει µάτι» ακόµη και στους πιο αδαείς µε βάση τον πίνακα πληρωµών που δηµοσίευσε η Agrenda την περασµένη εβδοµάδα, τότε κάτι µπορεί να σωθεί. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως οι πληρωµές των eco-schemes φέτος θα πραγµατοποιηθούν τον ∆εκέµβριο µε βάση τα όσα τουλάχιστον ισχυρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως, όπως διαγράφεται προς το παρόν η πορεία των αιτήσεων, µε µισάνοιχτο το σύστηµα, τις εγκυκλίους υπό έκδοση, µοιάζει εξαιρετικά αµφίβολο να τηρηθεί η προθεσµία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-06-2024 15:03k

Περιμένοντας την εγκύκλιο οπεκεπε.Στους πιστοποιημένους Γεωργικούς Σύμβουλους πήγαν τα ecoschemes, η δωρεάν πλατφόρμα fast ενεργοποιεί το 6, προσπαθούν να βγάλουν εκτός οικοσχημάτων τα βιολογικά γεωργίας και να μην χρησιμοποιούνται εκδοχές πλατφόρμας οσδε εκτός gov. O Γεωπόνος - Γ.Σ ενυπόγραφα καταρτίζει Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, καθοδηγεί για τα επισυναπτόμενα, παρακολουθεί εφαρμογή οικοσχημάτων 6, αμοίβεται (νομοθετικά θεσμοθετημένα) για αυτά. Το ΚΥΔ κλικάρει τα κουτάκια δήλωσης οικολογικών σχημάτων και αμοίβεται (χωρίς νομοθετική θεσμοθέτηση αμοιβής) ανάλογα για αυτό , με την γνωστή πάγια χρέωση που αυτή την φορά θα είναι συνολική και όχι σε δυο δόσεις παρακράτησης από τον λογαριασμό παραγωγού. Υπάρχει μια διαδικασία ήδη και τα ΚΥΔ μια φορά έκαναν υπερχρέωση παραγωγού, δεν θα μπορέσει να ξανασυμβεί. Δεν είναι όλα στο χάος, υπάρχει νομοθεσία, αναμένεται εγκύκλιος οπεκεπε και υπάρχει η εμπειρία από την καταστροφική εφαρμογή οικοσχημάτων 2023 και το κύμα κομπιουτεράκηδων που πουλούσαν λογισμικά με το κιλό και πλατφόρμες οσδε εκτός gov για να σωθεί ο αγρότης..

Απάντηση

01-06-2024 21:32Γιωργος

Τοσος ντορος,τοση γκρινια,τοση συζητηση για τα ecoshemes και γενικοτερα περι της πρασινης ενισχυσης και τελικα το σαλιο που σπαταληθηκε ηταν πιο πολυ απο τα χρηματα που μπηκαν.λογια,λογια,λογια.θεατρινισμος και εξαπατηση.

Απάντηση

01-06-2024 09:41Αλεξίου Πανος

Αλήθεια ποιος θα δώσει μία επαρκή απάντηση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη συνδεδεμένη των πορτοκαλιών για χυμό; Πρόκειται για λάθος είπε ο Βοριδης προχθές στη Σπάρτη!!! Έτσι απλά δικαιολογείται ο διπλασιασμός των στρεμμάτων σε σχέση με πέρσι; Ποιος θα εξηγήσει τι έχει γίνει; Τέτοια προχειρότητα και ανικανότητα δεν έχει ξανά υπάρξει. Αναμένουμε απαντήσεις και τακτοποίηση, πριν τις εκλογές γιατί οι συνέπειες θα είναι προφανείς....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές