BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

H CEMA υποδέχεται αζωτούχα λιπάσματα από κοπριά ζώων με επικαιροποιημένους κανόνες

Ο τομέας των γεωργικών μηχανημάτων καλωσορίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση αζώτου από την επεξεργασία κοπριάς, σε αντικατάσταση των λιπασμάτων, γνωστή και ως RENURE, επισημαίνοντας τη συμβολή της στην επισιτιστική ασφάλεια και την αυτονομία της ΕΕ.

lipansi

60
0
Μολονότι ο νέος όρος είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, η CEMA εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι οι προτεινόμενες διατάξεις δεν επιτρέπουν στους αγρότες να ξεκλειδώσουν πλήρως το δυναμικό του RENURE.

Ειδικότερα, παρατηρείται ότι ορισμένες καινοτόμες, εύκολα εφαρμόσιμες μέθοδοι παραγωγής για RENURE στο αγρόκτημα, που είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά της ΕΕ, εξαιρούνται. Αυτές αφορούν μεθόδους παραγωγής που καταλήγουν σε προϊόντα RENURE που μπορούν να συμμορφωθούν με τους στόχους της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, ενώ προσφέρουν σημαντικά αγρονομικά οφέλη. 

Επισημαίνεται, πως με το να θέτει η Κομισιόν έναν περιοριστικό κατάλογο εγκεκριμένων μεθόδων παραγωγής, καταπνίγει πλήρως την καινοτομία προς την κατεύθυνση νέων, βελτιωμένων μεθόδων που μπορούν επίσης να διασφαλίσουν την απαραίτητη ποιότητα για την αξιόπιστη αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων με RENURE.  

Για την επίλυση του προβλήματος, προτείνεται η τροποποίηση της διάταξης που ρυθμίζει τις διαδικασίες παραγωγής, είτε καταργώντας τον περιοριστικό κατάλογο εγκεκριμένων μεθόδων είτε συμπεριλαμβάνοντας τροποποιήσεις που επιτρέπουν τη χρήση παραγωγικών μεθόδων οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας και περιβαλλοντικής ασφάλειας. 

Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υποστηριχθούν οι αγρότες στη μείωση της εξάρτησής τους από χημικά λιπάσματα αζώτου, με την προώθηση βιώσιμων λύσεων και την απλούστευση της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των νέων πρακτικών στον αγροτικό τομέα. 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος