BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Βιώσιμη κτηνοτροφία και ισχυρή πολιτική ηγεσία ζητά στο μανιφέστο της η ELV

Πέντε βασικές φιλοδοξίες προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει την κορυφαία παγκοσμίως φήμη της για τη βιώσιμη κτηνοτροφία εκφράζουν οι ενώσεις εταίρων της European Livestock Voice σε μανιφέστο που εξέδωσαν στις 23 Μαΐου.

era-net-susan-2-696x494

41
0
Οι αγρότες, καθώς και άλλοι επαγγελματίες στην αλυσίδα αξίας του ζωικού κεφαλαίου, έρχονται αντιμέτωποι με έναν αυξανόμενο όγκο παραπληροφόρησης και δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα ή την ικανότητα να ανταποκριθούν, όπως αναφέρουν οι ενώσεις εταίρων της European Livestock Voice. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκτροφή με βάση τα ζώα, υπό όλες τις μορφές της, έχει αποφέρει και θα συνεχίσει να αποφέρει πολλά οφέλη στην Ευρώπη και οι πρακτικές βελτιώνονται συνεχώς για ένα ολοένα και πιο βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία». 

Η φήμη της Ευρώπης στον τομέα της βιώσιμης κτηνοτροφίας αποτελεί θεμέλιο πυλώνα της παγκόσμιας αναγνώρισης της. Οι ενώσεις εταίρων της ELV προβάλλουν πέντε βασικούς άξονες με τους οποίους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να βοηθήσουν και να αναδείξουν αυτή την προσπάθεια

1.      Προώθηση ισχυρής γεωργικής εκπροσώπησης στην πολιτική της ΕΕ

Ισχυρή ηγεσία στην αγροτική πολιτική της ΕΕ ζητούν οι ELV και επιμένουν ότι οι αποφάσεις για το μέλλον πρέπει να βασίζονται σε στέρεες γεωπονικές γνώσεις και διάλογο. Όπως αναφέρουν, η αλυσίδα αξίας του ζωικού κεφαλαίου, αποτελεί ουσιαστικό κρίκο της αλυσίδας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο πολύ ουσιαστικός ρόλος της κτηνοτροφίας να υποστηρίζεται καλά από ισχυρούς φορείς χάραξης πολιτικής και γεωργικές ομάδες που δεν είναι απλώς οι κάτοχοι ενός από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς της ΕΕ, αλλά οι μοχλοί ρεαλιστικών, εφικτών και πλήρως βιώσιμων μέτρων για την το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ στο σύνολό της

2. Υποστήριξη της ανάπτυξης μιας στρατηγικής της ΕΕ για βιώσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα και υπηρεσίες 

Παράλληλα, ζητούν μια στρατηγική της ΕΕ που καθορίζει ένα σαφές όραμα για μια βιώσιμη αλυσίδα αξίας για το ζωικό κεφάλαιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι απαραίτητες επενδύσεις και υποστήριξη που χρειάζονται είναι πλήρως προβλέψιμες.  

3. Πλήρης αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων μελλοντικών προτάσεων 

Καλούν επίσης, για ενδελεχή αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων μελλοντικών προτάσεων της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα των γεωργικών τροφίμων, προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε πολιτικής στρατηγικής και να καλύπτει την πλήρη αλυσίδα της γεωργίας, από τις πρώτες ύλες έως τον τελικό καταναλωτή. 

Επιπλέον, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει μια συνολική εικόνα των επιπτώσεων των πρωτοβουλιών της Πράσινης Συμφωνίας που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα. Μια τέτοια έκθεση θα επιτρέψει την ανάλυση των ήδη ισχυουσών και των μελλοντικών πρωτοβουλιών, διασφαλίζοντας ότι η πολιτική θα είναι συνεκτική και θα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την ευρωπαϊκή επισιτιστική κυριαρχία. 

4. Επανασύνδεση αστικής και αγροτικής Ευρώπης 

Ιδιαίτερα διευρυνόμενο είναι το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών κοινοτήτων, καθώς όπως αποδεικνύεται το γεγονός ότι το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί εντός ή κοντά σε αστικά κέντρα (FAO). Επιπλέον, τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου αποκαλύπτουν ότι μόνο το 6% των Ευρωπαίων έχει τακτική επαφή με ζώα φάρμας, διαμορφώνοντας τις αντιλήψεις του κοινού κυρίως μέσω πηγών μέσων ενημέρωσης.  

Οι ενώσεις εταίρων ζητούν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, με στρατηγική εστίαση στην εκπαίδευση. Η ενσωμάτωση ολοκληρωμένων γεωργικών προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, η οργάνωση επισκέψεων σε αγρόκτημα και η αξιοποίηση εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν τη βαθύτερη κατανόηση των γεωργικών πρακτικών.  

5. Ενίσχυση της παγκόσμιας γεωργίας μέσω του οράματος της ΕΕ για την κτηνοτροφία και τη βιωσιμότητα 

Καθώς η ΕΕ λαμβάνει με βεβαιότητα βήματα προς την επίτευξη των στόχων της για τη βιωσιμότητα, θα πρέπει να εγγυάται ότι θα προστατεύεται από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τις δεσμεύσεις της στην παγκόσμια αγορά. Στην επιδίωξη αυτού του στόχου, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει και να εγκρίνει την θέση του FAO ότι η κτηνοτροφία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). 

Ο FAO εκτιμά ότι η ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες προβλέπεται να αυξάνεται συνεχώς έως το 2050, επομένως η σημασία της γεωργίας της ΕΕ δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς όχι μόνο τρέφει τους πολίτες της αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων με βιώσιμο τρόπο

Διαβάστε ολόκληρο το Μανιφέστο του ELV σε αυτόν τον σύνδεσμο
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος