![z11](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/z11.jpg)
Όπως υπογραμμίζει η Eurostat, από την παραπάνω ποσότητα, μόνο 9,8 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καταναλώθηκαν από την οικογένεια του αγρότη, πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές, χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές ή επεξεργάστηκαν απευθείας.
Από τους 149,9 εκατομμύρια τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν γάλα από προβατίνες, κατσίκες και βουβάλια.
Μεταξύ των νωπών προϊόντων που ελήφθησαν, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους πόσιμου γάλακτος και 7,7 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όσον αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν:
- 2,3 εκατομμύρια τόνους βούτυρο από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος,
- 10,4 εκατομμύρια τόνους τυρί από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και
- 16,9 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος,
- 3 εκατομμύρια τόνους σκόνη γάλακτος και
- 55,9 εκατομμύρια τόνους ορού γάλακτος.