BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ΕΕ το 2023

Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλώνουν τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA.

wild-pig-web-new

17
0

Συγκεκριμένα, για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κροατία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τους έφτασε το 96%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.929 περιπτώσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά δύο χρόνια.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρατήρησαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και εξέτασης νεκρών αγριόχοιρων. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ.

Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα παραδώσει μια επιστημονική γνωμοδότηση που θα αναθεωρεί τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων, καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος