BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις για καταρροϊκό, ευλογιά σε 10 ημέρες δεσμεύεται το υπουργείο

Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά.

Αποζημιώσεις για καταρροϊκό, ευλογιά σε 10 ημέρες δεσμεύεται το υπουργείο

0
0

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εκπροσώπων κτηνοτρόφων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει απολύτως διάφανα και με σαφήνεια το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού. «Η κυβέρνηση», τόνισε, «στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά την ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Στη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε επίσης και στις δράσεις που έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν για την ελληνική κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, ενώ γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να διευθετηθεί πλήρως το θέμα των βοσκοτόπων, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Μετά τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, τη σκυτάλη πήραν οι εκπρόσωποι φορέων των ΟΤΑ και των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Α.Μ.Θ. κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον καταρροϊκό πυρετό. Όπως δήλωσε, η ασθένεια δεν απειλεί με λουκέτο τις εκτροφές, παρόλο που στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. εμφανίστηκαν όλα τα συμπτώματα του καταρροϊκού. Αντιθέτως, έριξε το βάρος στην ευλογιά η οποία, όπως δήλωσε, αφάνισε τα κοπάδια του Έβρου. Τέλος, ο κ. Σαχπατζίδης αναφέρθηκε στη μεθοδολογία των πληρωμών. Για τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα πρότεινε να δίνεται αποζημίωση ανάλογα με τον αριθμό των ζώων και όχι βάσει αποδείξεων, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερτιμολόγηση.

Ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζήτησε να γίνεται καταγραφή των εκτροφών που αποζημιώνονται, δήλωσε τη διαφωνία του με το σχέδιο που πρότεινε το Υπουργείο, ζήτησε να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ προκειμένου να μπει τέλος στις ελληνοποιήσεις κρεάτων, διαφώνησε με τη συνδεδεμένη και ζήτησε να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Μιλώντας για τα οικονομικά θέματα, τάχθηκε υπέρ του να υπάρξει επιδοτούμενο πρόγραμμα ανασύστασης κοπαδιών με ελληνικές φυλές, ζήτησε να γίνουν πληρωμές γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα πλέον στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται τα ζώα. Σχετικά με το πρόγραμμα ψεκασμών, ο κ. Πεβερέτος μίλησε για κρατικά συνεργεία στους Δήμους.

Ο κ. Νικολόπουλος Στέφανος, προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Αγρινίου έκανε λόγο για κρίση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους παρελθόντος και τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να συνδράμουν η κεντρική διοίκηση, η περιφέρεια και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο κ. Αντώνης Πανούσης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίαων Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι του χρόνου θα φύγουν με σύνταξη 300 άτομα. Όπως είπε, μάλλον θα πρέπει να γίνει συνεργασία με ιδιώτες, αλλά θα πρέπει να προσληφθούν και 200 δημόσιοι κτηνίατροι. Τέλος, δήλωσε πως ο ιδιώτης δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτος, αλλά να πληρώνεται μόνο από το κράτος, συμπληρώνοντας πως «Θα είναι στρατηγικό λάθος να μετατραπεί η δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία σε επίκουρο των ιδιωτών».

Ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα του Δήμου Φερρών, κ. Νίκος Γκότσης μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Ο καταρροϊκός δεν μας απασχολεί πια, αφού δεν έχουν μείνει κοπάδια». Αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων είπε πως τα 140 ευρώ θα αναλωθούν σε τρέχουσες ανάγκες, ενώ ζήτησε να υπάρξει ενίσχυση ανά ζώο. Δήλωσε σύμφωνος με ένα πρόγραμμα ανασύστασης κοπαδιών με ελληνικές φυλές. Μιλώντας για την ευλογιά, είπε ότι «έχει ξεφύγει, η Τουρκία αποτελεί μόνιμη πηγή της νόσου», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να εξάγουμε το πρόβλημα στην Ε.Ε., αφού κρατάμε τη νόσο από το να εισέλθει σε αυτήν». Τέλος, σχετικά με 300.000 δεμάτια μηδικής που μένουν εγκλωβισμένα στις Φέρρες, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για το αν είναι μολυσμένη η μηδική, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα.

«Δεν δεσμεύομαι, αλλά θα προσπαθήσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος συμπληρώνοντας πως “κλειδί θα είναι ο ρόλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας», περιγράφοντας την κατάσταση που θα ισχύσει μετά την εγκύκλιο της Δευτέρας.

Η κα. Μπουτσίνη Σοφία προϊσταμένη στο Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, έδωσε μια επικαιροποιημένη και νηφάλια εικόνα για την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού, αφού όπως δήλωσε «επικρατεί μια παραπληροφόρηση και ένας πανικός σχετικά με τον καταρροϊκό». Η κα. Μπουτσίνη είπε πως έχει αλλάξει η εικόνα της ασθένειας, στην Πελοπόννησο υπάρχει μια ήπια μορφή της νόσου, ενώ στον Έβρο έχουν παρατηρηθεί όλα τα συμπτώματα που περιγράφει η βιβλιογραφία, ενώ παρατηρείται ότι η νόσος πλέον έχει πάει και σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Ανέφερε, επίσης, πως η κορύφωση της δραστηριότητας των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο είναι τους μήνες Σεπτέμβριο με Νοέμβριο, ενώ τόνισε την ανάγκη να συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου εφαρμοστούν σωστά οι ψεκασμοί. Αναφερόμενη στη στελέχωση των εργαστηρίων, η κα. Μπουτσίνη δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει δουλειά με συμβασιούχους.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες στους νέους αγρότες στο ξεκίνημα τους, όχι να μπαίνουν παράλογοι όροι και συμπλήρωσε πως «Χρειάζονται μέτρα για κάνουμε την κτηνοτροφία ανταγωνιστική. Μιλώντας για το ζήτημα των βοσκοτόπων, τόνισε πως η διαχείριση τους πρέπει να φύγει από το δασαρχείο ή έστω να γίνεται από κοινού από το ΥΠΑΑΤ και τους Δήμους.

Σε απάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης ανέφερε πως «Δεν υπήρχε ορισμός του βοσκοτόπου στη νομοθεσία, ενώ με την τροπολογία δίνεται ορισμός» και συμπλήρωσε πως τα βοσκοτόπια ορίζονται ως ξεχωριστή ζώνη, η διαχείριση τους δίνεται στην περιφέρεια και θα χρειαστεί οι κτηνοτρόφοι να εκπροσωπούνται σε επίπεδο νομού μέσω συλλόγων.

Αναφερόμενος στο θέμα των βοσκοτόπων ο αναπληρωτής υπουργός κ.  Κουκουλόπουλος, είπε πως υπάρχει μικτή επιτροπή με συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ και ζήττησε 1 άτομο από κάθε ΔΑΟΚ που να γνωρίζει το πρόβλημα, ενώ όπως ανεφερε «μάλλον θα χρειαστεί ενίσχυση».

«Στόχος είναι», δήλωσε τέλος ο κ. Κουκουλόπουλος «την 1/1/2015 να μην υπάρχει πρόβλημα στα βοσκοτόπια».

Το δελτίο τύπου του υπουργείου

Κουκουλόπουλος: Το επόμενο 10ήμερο ξεκινούν οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά

«Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τα θανόντα και τα θανατοθέντα ζώα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης, το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις για τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥπΑΑΤ, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών του αγροτικού τομέα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, διευθυντών των περιφερειακών υπηρεσιών κτηνιατρικής, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων κ.ά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες,   η οποία θα διευκρινίζει με διαφάνεια και με σαφήνεια, το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

Κατά τη σύσκεψη, παρουσιάστηκαν από το Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.

Σε ό,τι αφορά την ευλογιά μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου, όπου και εντοπίζονται  οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν  ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντικό οδηγό  για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Δράσεις στήριξης της κτηνοτροφίας

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά  στις δράσεις στήριξης του Υπουργείου για την ελληνική κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις  «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, καθώς και ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον Κτηνίατρο Εκτροφής που έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 4235 και θα εφαρμοστεί από 1.1.2015 όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Πρόσθεσε δε  ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων επεσήμανε ότι γίνονται όλες οι  απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί πλήρως, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

«Ο μεγάλος κερδισμένος από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει από 1.1.2015 θα είναι η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι» είπε χαρακτηριστικά  ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των Περιφερειών στη νέα προγραμματική περίοδο επεσήμανε: «Οι περιφέρειες όλης της χώρας θα έχουν στη νέα ΚΑΠ τη διαχείριση του 30% του συνολικού πακέτου αλλά και ένα πολύ καθαρό πεδίο αρμοδιοτήτων. Κάνουμε ένα γενναίο βήμα αποκέντρωσης. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Πληρωμές

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ερωτηθείς  για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης τόνισε πως «όχι  απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014», ενώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.

«Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό –στις αρχές της νέας χρονιάς, δηλαδή το Γενάρη – Φλεβάρη έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται και να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία