BACK TO
TOP

Ιχθυοκαλλιέργειες

FEAP

Με επίκεντρο την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκολγου, ανέπτυξε τον Εθνικό Στρατηγικό στόχο για την ενίσχυση του κλάδου σε χαιρετισμό του κατά τη Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP).

33f9b89935dc478ee5199b8d7e7b2c89_XL

Κατόπιν συνεργασίας του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτριου Παπαγιαννίδη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, το οποίο είχε υποβληθεί επίσημα την 1η Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

ezgif-1-de6b4df19b

Ξεκίνησε και θα βρίσκεται σε ισχύ – έως εξαντλήσεως της δημόσιας δαπάνης και έως τις 30 Δεκεμβρίου – η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους για το υποέργο «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών», της δράσης «Προτάσεις Δράσεων στον Τομέα της Υδατοκαλλιέργειας», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

ΦΩΤΟ3_4

Φέτος, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ, το 80% των οποίων είναι εξαγωγές, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου στο πλαίσιο του 2ο Συμποσίου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

PANEMMI_22_11_22

Στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ).

elliniki-ixthyokalliergeia-fish-cage-1

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, στην Αθήνα, παρουσία και των 22 εταιρειών-Μελών της Οργάνωσης.

FISHERY_Echinades_HAPO_1033_2

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΜΙΛΗΤΟΣ ΑΕ, τον φορέα που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Blue Generation Project στην Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με αφορμή τη συμμετοχή της ΕΛΟΠΥ στο 3ο blueTALK που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2022 από τη ΜΙΛΗΤΟΣ Α.Ε. και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της ΕΛΟΠΥ με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

FISHERY_Echinades_HAPO_1017

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συμμετείχε ως χορηγός στο Συμπόσιο Έρευνας Θαλάσσιων & Εσωτερικών Υδάτων 2022 που πραγματοποιήθηκε στις 16-19 Σεπτεμβρίου, στο Πόρτο Χέλι.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ_ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης & Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπεγράφη την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμου Κεδίκογλου, της υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου κας Σοφίας Βούλτεψη και του επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Τζιανλούκα Ρόκκο με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας και την κοινωνία.

FISHERY1

Στο επίκεντρο του διήμερου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας βρέθηκε η καθυστέρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και η προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών.

υδυτοκαλλιεργειες

Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα: «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια –Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια».

3_66

«Πρεσβευτή» της ανάπτυξης που προβάλλει τη μοναδικότητα των ελληνικών χαρακτηριστικών και της γαστρονομίας της χώρας μας, χαρακτήρισε τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα: «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια –Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια».

psaria_ixthiotrofio_peloponisos-1280x720

Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών (ΕΣΥΔ) υπό τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου παρουσιάστηκαν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κλάδου.

fc292a3a96aec13e640494e24df35319_XL

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000,00 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025, ενώ σύμφωνα με το έγγραφο προς διαβούλευση η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα είναι δυνατή από 31 Μάρτιου 2 έως 30 Σεπτέμβριου 2022.

Aegean_Sea_-_Saronic_Gulf_2_GR

Μια νέα εποχή ξεκίνησε για τη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, μέσω του πενταετούς πλάνου ανάπτυξης του ομίλου AVRAMAR που προβλέπει μεταξύ άλλων υψηλές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρους καθετοποιημένης και ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας.

25_15

Το 2020 ήταν μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, με βασική επίπτωση το κλείσιμο των αγορών και της εστίασης που επηρέασε καθοριστικά τον κλάδο των τροφίμων.

aquaculturele

Με άνοδο των εξαγωγών 5% έκλεισε το 2019 για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αγγίζοντας σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τις 100.345 τόνους αξίας 458 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, οι φορείς του κλάδου ανησυχούν για τη διαχείριση της κατάστασης που επιφέρει στην αγορά η πανδημία του κορωνοϊού, και την έλλειψη ρευστότητας λόγω της απότομης και κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων και της αυξανόμενης πλεονάζουσας ποσότητας, η οποία όσο παραμένει αδιάθετη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία