BACK TO
TOP

Πληρωμές

eleipes-pliromes-megalh-vdomada

Η ανακοίνωση από τους αρµόδιους των πληρωµών λίγες µέρες πριν τις αργίες του Πάσχα θα µιλάει σίγουρα για πιστώσεις περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή για το οποίο δεσµευόταν εδώ και πολύ καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο κανένας παραγωγός δεν θα είναι ικανοποιηµένος.

opekepe-parastika

Δεν θα πληρωθούν τελικά όλα τα χρήματα των συνδεδεμένων πριν το Πάσχα σε καλαμπόκι, όσπρια, ζωοτροφές και μήλα όπως ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ που με ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες σε εμπόρους, οργανώσεις και μεταποιητές, δηλαδή τους φορείς που έγιναν οι παραδόσεις από τους αγρότες, καθώς δεν προχώρησαν στην καταχώριση των παραδόσεων μέχρι την Τετάρτη 17 Απριλίου, οπότε και έκλεισε το σύστημα.

pliromes-agrotwn-daswsh

Έντονη ενόχληση εκφράζουν δικαιούχοι του μέτρου Δάσωσης γεωργικών γαιών για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στις πληρωμές για προηγούμενη έτη, αλλά και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μακροχρόνιας παύσης γαιών, εξαιτίας εκκρεμοτήτων ακόμη και από το 2018.

4-5_01_2_2

Με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης θα πληρωθούν τα eco-schemes σύμφωνα με εγκύκλιο για τη διαδικασία έγκρισης των πληρωμών που δημοσίευση ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που δείχνει τη σαφή πρόθεση των αρμοδίων αρχών να υπάρξει μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στις αιτήσεις των αγροτών και να μειωθεί ο αιτούμενος προϋπολογισμός, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο διπλάσιο σε σχέση με τα διαθέσιμα 425 εκατ. ευρώ.

oroshmo-pliromes-agrotwn

Όλο και πιο συχνά επαναλαµβάνει τις τελευταίες ηµέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τη δέσµευσή του για την πληρωµή των 425 εκατ. ευρώ που αφορούν τα οικολογικά σχήµατα, µαζί µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 245 εκατ. ευρώ, αλλά και κάποιες από τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη βάση, το ηµερολόγιο των πληρωµών δείχνει την Τρίτη 30 Απριλίου.

istockphoto-171589304-612x612

Ο μεγάλος όγκος αιτημάτων για πρόσβαση στην πληροφοριακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2023 υποχρεώνει τον Οργανισμό Πληρωμών να δώσει επιπλέον 3 μέρες περιθώριο στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή έως και την Τετάρτη 17 Απριλίου, ώστε να ολοκληρώσουν τις καταχωρήσεις τους.

1_279

Δεν αναμένονται για νωρίτερα οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας για ζημιές του Daniel, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη να επανέρχεται στο θέμα των πληρωμών από το Φόρουμ των Δελφών, αποτιμώντας στα 110 εκατ. το υπόλοιπο.

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ1_4

Άνω των 700 εκατομμυρίων θα είναι, τελικά, τα ποσά που θα καταβάλλει στους αγρότες μέχρι το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους, Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ενώ ανακοίνωσε ότι τελικά εγκρίθηκε από την ΕΕ, το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ.

spanies-fules-OPEKEPE-anakoinwsh

Με νέα τροποποιητική απόφαση, την πέμπτη για το μέτρο των Σπάνιων Φυλών, διευκρινίζεται πως η έγκριση της δαπάνης πληρωμής θα γίνεται από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για την διαδικασία της καταβολής της ενίσχυσης θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού Πληρωμών.

mesa-apriliou-sindedemenes

Λίγες µόλις ηµέρες πριν την πρώτη πληρωµή για τις συνδεδεµένες προς τους αγρότες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε οι ∆ΑΟΚ ούτε οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είναι ακόµα σε θέση να καταγράψουν µε ακρίβεια τις επιλέξιµες εκτάσεις των καλλιεργειών που είναι να λάβουν ενίσχυση.

pliromes-pasxa_site

Προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα, τα γνωστά eco-schemes, βάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΝΔ, με την τοποθέτησή του αυτήν, να μεταφράζεται σε μια επικείμενη πληρωμή των πριμ αυτών, ενδεχομένως αμέσως μετά την καταβολή των συνδεδεμένων που ήδη δρομολογείται για τα μέσα Απριλίου.

diadikasia-eksiswtikh-2024

Τη διαδικασία αιτήσεων για τη φετινή εξισωτική αποζημίωση ύψους 12,2 ευρώ το στρέμμα για τις ορεινές και 9 ευρώ για τις μειονεκτικές περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωστοποιώντας ότι θα γίνει μέσω ΟΣΔΕ και τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται.

atm-2_2

Ακριβώς το 50% της πληρωμής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο για το αγροτικό πετρέλαιο έλαβαν οι περίπου 300.000 δικαιούχοι της ενίσχυσης νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου, ενώ προηγήθηκε μερικές ώρες η πίστωση αποζημιώσεων 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς των οποίων είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πορισμάτων ζημιάς έτους 2023.

7018492wsfurlanmanwithtablet-a905aacc8a62425eafe8e1eaa5f2b586

Την παράταση έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 των καταχωρίσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή συνδεδεμένων καθεστώτων των ποσοτήτων καλλιεργειών προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το έτος ενίσχυσης 2023 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αιτήματα διαφόρων αρμόδιων φορέων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία