BACK TO
TOP

Διεθνή

isozygio

Tο εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% από τον Ιανουάριο του 2023, όπως διαπιστώνει η τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

KAR_3401_ETHEAS_EPET_SYNEDR_DEK_23

Περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες θα πρέπει να επιδείξουν στο μέλλον οι αρμόδιες αρχές, ώστε να φτάνουν στη Βουλή για ψήφιση αποκλειστικά και μόνο οι διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης που μπορούν να εφαρμοστούν στη πράξη.

Africa_Food_Security_11_10665081134

Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός αναδεικνύονται ως το «νέο φυσιολογικό» σύμφωνα με τον επικεφαλή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu. Ο γενικός διευθυντής του FAO, δήλωσε ότι η «Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σήμα αφύπνισης και να διασφαλίσει ότι δεν θα παραμεληθεί η παροχή γεωργικών προϊόντων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

wheat

Αν και οι εξαιρετικά θερμές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ωφέλησαν τις χειμερινές καλλιέργειες και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά εαρινών σιτηρών, ενδέχεται να μην αντισταθμίσουν την απότομη μείωση της έκτασης της καλλιέργειας αυτή τη σεζόν, αφού η βροχή διέκοψε τη φθινοπωρινή φύτευση στα βορειοδυτικά.

1700560122911_20231121_EP-159341A_EV_PBU_056-e1713876936948

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το τελευταίο πράσινο φως στην πρόταση της Επιτροπής για αλλαγές της πρώτης Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Συνθήκης (ΚΓΠΣ), η οποία απαιτεί από τους αγρότες να διατηρούν μια συγκεκριμένη έκταση μόνιμων βοσκοτόπων προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

shutterstock_1842781276-800x450

Νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αναμένεται να προτείνει φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως διαπιστώνει σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε στις 23 Απριλίου.

provlepseis-timwn-dhmhtriaka

Η «άφθονη προσφορά» για πολλές σημαντικές καλλιέργειες, ιδίως το σιτάρι και τον αραβόσιτο είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, την οποία διαβλέπει η Oxford Economics.

putin-protaseis-emporio

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να παρουσιάσει προτάσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου σιτηρών με άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο το Σάββατο και περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

aploipoihsh-ths-kap-eu

Ξεκινά τη Δευτέρα 22 Απριλίου η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 25 Απριλίου, και μεταξύ των θεμάτων που καλούνται οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν είναι και η στοχευμένη επικαιροποίηση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ευελιξίας για τους αγρότες.

BLog-Entry-On-Spe243rt53cs

Η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγεί τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνει πως η Τούρκία θα συμπεριφέρεται εφεξής καθαρά ως «αρπακτικό». Τα στοιχεία εισαγωγών στις ΗΠΑ την 2022/23, αποδεικνύουν πως η χώρα ψάχνει συνεχώς αφορμές να επεκταθεί δυναμικά.

what-is-precision-agriculture-2

Την επανατοποθέτηση της γεωργίας σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία θα αποτελέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη, ζητούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa – Cogeca, οι οποίες παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη για τις ευρωεκλογές, στον οποίο περιλαμβάνονται οι επτά προτεραιότητες, με τις οποίες πρέπει να βάλει ψηλά στην ατζέντα της, η επόμενη θητεία της Κομισιόν.

leta

Το κόστος που συνδέεται με την πράσινη μετάβαση της ΕΕ θα πρέπει να μοιραστεί συλλογικά για να αποφευχθεί η επιβάρυνση συγκεκριμένων ευαίσθητων κλάδων στον Γεωργικό Τομέα, σύμφωνα με έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

sitira_0609

Aναθεώρησε προς τα κάτω την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (σίτος και χονδροειδείς σπόροι) κατά 3 εκατομμύρια τόνους, ήτοι στα 2.301 εκατομμύρια τόνους για την περίοδο 2023-2024, τo Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) στην πρόβλεψη του στις 18 Απριλίου σε σχέση με ένα μήνα πριν.

our-ocean-16-17

Στη διάσκεψη «Our Ocean» η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Απριλίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή της για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών ανακοινώνοντας 40 δεσμεύσεις για δράση για το 2024. Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν με 3.5 δισ. ευρώ από διάφορα ταμεία της ΕΕ. Αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσό που ανακοινώθηκε ποτέ από την ΕΕ από την έναρξη των διασκέψεων «Our Ocean».

GLXHiXOWIAA-P8t

Η Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων (CPM) του FAO, ένα σημαντικό όργανο που στοχεύει στον περιορισμό των κινδύνων που ενέχουν οι φυτοπαθογόνοι οργανισμοί και οι ασθένειες που απειλούν τη γεωργία και την ανθρώπινη διαβίωση, συνεδρίασε τη Δευτέρα 15 Απριλίου για να συζητήσει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

348944705_929365308324453_7962100139152376319_n-e1684920358561

Σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση, η Κομισιόν.

alcohol-free-wine-920x609

Απευθυνόμενη στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θέλει να αναπτύξει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τα βιολογικά κρασιά και τη σήμανση, ώστε να δώσει σε περισσότερους παραγωγούς τη δυνατότητα να εισέλθουν στη νέα αγορά κρασιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ