BACK TO
TOP

Φορολογικά

ekptwsh-forou-sumvash-sumvolaiakhs

Εντός ημερών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023, με τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες να διαθέτουν από φέτος τη δυνατότητα για μειωμένο φόρο εισοδήματος 30% σε περίπτωση που έχουν παραδώσει με συμβάσεις συμβολαιακής τουλάχιστον το 40% της σοδειάς τους.

apallagh-telos-epidomatos-agrotwn-me-vivlia

Την υπόθεση της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος κλείνει μια και καλή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με ένα νομικό κείμενο ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας με διατάξεις φοροτεχνικού ενδιαφέροντος.

pagides-dhlwseis-forou

Καθυστερήσεις προεξοφλούν οι φοροτεχνικοί στις διαδικασίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2024, εντοπίζοντας τεχνικές δυσκολίες που βάζουν εµπόδια στο άνοιγµα της πλατφόρµας του TaxisNet µέχρι τα τέλη Μαρτίου, ορίζοντα που έχει δώσει η οικονοµική αρχή.

apasxolhsh-suntaksiouxwn-tou-EFKA

Με την ψήφιση του Ν.5078/2023, το άρθρο 114 αντικαθιστά το άρθρο 20 του ν.4387/16, γνωστό ως νόµο Κατρούγκαλου, που αφορά τους συνταξιούχους και την απασχόλησή τους σε όποιο τοµέα δραστηριότητας ως εξής:

veveosi-eppagelmatia-agroti

Κάθε χρόνο παρατηρούµε να δηµιουργούνται προβλήµατα κατά τη διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Για κάποιο λόγο, πολλοί επαγγελµατίες αγρότες, µια ζωή αγρότες χωρίς κανένα άλλο εισόδηµα, δεν έχουν στη δήλωση τους το χαρακτηρισµό του επαγγελµατία αγρότη, µε αποτέλεσµα να µην τυγχάνουν του αφορολόγητου κατά την εκκαθάριση του φόρου.

24_208

Eντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών, είναι µια σειρά από νέα πράγµατα που ήρθαν στην καθηµερινότητα µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µεθοδικά στην τήρηση των βιβλίων.

forologia-agrotwn

Eντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών, είναι µια σειρά από νέα πράγµατα που ήρθαν στην καθηµερινότητα µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µεθοδικά στην τήρηση των βιβλίων.

24_205

Oι αγρότες διαχωρίζονται σε επαγγελµατίες και σε κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης. ∆υνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στην πλατφόρµα arogi.gov.gr έχουν οι επαγγελµατίες αγρότες, ανεξάρτητα από το αν έχουν βιβλία ή όχι.

serrespost__1_

Παρατείνεται μέχρι και τις 31.03.2024 η δυνατότητα υποβολής στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ των στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, για την απαλλαγή τους από τον φόρο κατά 50%, σύμφωνα με σχετική κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

25_31_2

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος προς το καλοκαίρι του 2024, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοίμασε η ΑΑΔΕ.

Teamwork-1466632296_C_iStockphoto_com_SimonSkafar

Σε υποχρεωτική προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων και αντίστοιχων φόρων στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

24_201

Στις 5 Ιανουαρίου τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση (η οποία έληξε στις 19 του ίδιου µήνα), το σχέδιο νόµου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθµίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίµων, και άλλες διατάξεις της Αγροτικής Ανάπτυξης».

24_200

Στις πρώτες 30 ηµέρες του κάθε έτους (01/01 - 30/01) οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος οφείλουν να ελέγχουν το σύνολο των επιδοτήσεων που εισέπραξαν το προηγούµενο έτος και, εφόσον το άθροισµα τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τότε µέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα πρέπει να κάνουν µετάταξη και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία