BACK TO
TOP

Σπάνιες Μελέτες

center_image_meleth

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα και εξαιτίας της ενασχόλησής μας με τον τομέα της γεωργίας, επιθυμούμε να προτείνουμε λύσεις για την άμεση αποκατάσταση των εδαφών που επλήγησαν.

dsc_9965

Τα παραδοσιακά ηπειρωτικά τυριά βρίσκονται στην κορυφή των καταναλωτικών προτιμήσεων σε ποσοστό 94,3%, ενώ εν γένει τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 69,4% μπαίνουν στο καλάθι των καταναλωτών όποτε αυτοί συναντούν στο ράφι αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιφέρεια Ηπείρου.

Καταγραφη

Η ΚΕΟΣΟΕ επεξεργάστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές ελληνικού κρασιού για το 2020 και αποδεικνύει με τα έως τώρα στοιχεία, ότι η πανδημία Covid-19 έπληξε την συγκεκριμένη βιομηχανία λιγότερο από το αναμενόμενο.

146663012_10159135468824375_7351551406458879964_o

Περίπου το 30% των γεωργικών περιοχών στην ΕΕ, ήτοι 56 εκατομμύρια εκτάρια διατρέχουν μέτριο κίνδυνο εγκατάλειψης γης. Τέτοιες περιοχές υπάρχουν σχεδόν στα μισά κράτη μέλη της ΕΕ-27 (13 κράτη μέλη).

paccombe-donkey

Ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα περιλαμβάνεται στα 10 συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σε μία ενδογενή κυκλική οικονομία με εξωστρεφή και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με νέα έρευνα του διαΝΕΟσις.

Tyrokomeio-Thymelis-Euripidis

Στο μεγάλο ατού της υψηλής ποιότητας και της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων  θα πρέπει να πατήσει ο εγχώριος αγροδιατροφικός τομέας, που και στην διάρκεια της πανδημίας έχει επιδείξει ισχυρή αντοχή ανεβάζοντας τις εξαγωγικές του επιδόσεις.

Agrotes-asfalisi

Είναι προτιμότερο και κοστίζει λιγότερο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η κρατική ενίσχυση για επενδύσεις που θα καταστήσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πιο ανθεκτικές σε φυσικές καταστροφές και ασθένειες φυτών και ζώων, παρά η εκ των υστέρων παροχή αποζημιώσεων. Η επιδότηση των αγροτών για αγορά πλούσιων ασφαλιστικών πακέτων για τις εκμεταλλεύσεις τους από ιδιωτικές εταιρείες, σε συνδυασμό με την ανακατεύθυνση των αγροτικών επενδύσεων προς την διαμόρφωση «πλουραλιστικών» φυτικών εκμεταλλεύσεων και σύγχρονων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνει έκθεση του ΟΟΣΑ που κυκλοφόρησε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Grammi-paragwgis-piperies-2

Λιγότερη προστιθέμενη αξία διαθέτουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ασθενική παραγωγικότητα να αφορά κυρίως στο τομέα της μεταποίησης η οποία απέχει χοντρικά κατά 84% από τις επιδόσεις της Ευρώπης.

thema_2_kentrikh_8425

Την ανάγκη αναβάθμισης της τεχνολογικής στάθμης της αγροτικής παραγωγής θα βοηθήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα αυξάνοντας κατά 41% το αγροτικό εισόδημα μέσω της αύξησης της απόδοσης κατά 10% και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 18%, επισημαίνει σε νέα μελέτη του το ΙΟΒΕ.

1-Symvouloi

Τέσσερα σενάρια πολιτικής με ορίζοντα 30ετίας προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας που βλέπει την εμπλοκή λιανοπωλητών στην αγροτική παραγωγή και τις ανακατατάξεις από τις εμπορικές συμφωνίες να απειλούν το γεωργικό εισόδημα.

52435-chicken-farm-of-the-cock-and-the-hen

Στην εργασιακή ρουτίνα υπαλλήλων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τις εναλλαγές στον εργασιακό χώρο αποδίδει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αρκετά από τα σφάλματα που μπορεί να γίνονται, τα οποία επιβαρύνουν την ευζωία των ζώων αλλά κόβουν και πόντους από την ποιότητα του τελικού τροφίμου.

synetairismos_2

Οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, παρέχοντας παράλληλα τεχνική βοήθεια στα μέλη τους, επιβεβαιώνει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία παράλληλα υπογραμμίζει τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι παραγωγοί αποφεύγουν την σύσταση τέτοιων ομάδων.

541312

 Στην ελλιπή πληροφόρηση των παραγωγών από τις διοικητικές αρχές και φορείς και όχι κατά βάση σε υπαιτιότητα των ίδιων, έγκειται τα λάθη ή μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων.

2018_09_27_Future_of_Water_GlobeEU_050

Περί το 16% υπολογίζει την απώλεια αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ ως το 2050 νέα έκθεσή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, με τον ευρωπαϊκό Νότο να υπόκειται πολύ μεγαλύτερες απώλειες, λόγω μείωσης των αποδόσεων στις καλλιέργειες που οφείλεται σε αλλαγή του κλίματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία