BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μόνο απογοητεύσεις από την τελευταία πληρωμή, τόσοι πολλοί για μια προκαταβολή …κατά προσέγγιση

Καμιά εξατομίκευση στον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να έγινε η τελευταία (χθεσινοβραδινή) πληρωμή της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης (70% της βασικής), γεγονός το οποίο φέρνει στους αγρότες απογοητεύσεις και μόνο απογοητεύσεις.

0aa830b1f795818b3a40ca72228c9f0b_XL_2_2

Γιάννης Πανάγος

110421
765

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκαταβολή της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου δεν ήταν αρκετή να καλύψει ούτε τις εισφορές του ΕΛΓΑ, ενώ αρκετές ήταν και οι φορές που τα χρήματα ήταν τα μισά της αςφαλιστικής εισφοράς.

Παρά το γεγονός ότι η πληρωμή έγινε αργά την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, ξημερώματα Σαββάτου, ο κόσμος έχει βουίξει από τις ποικίλες αντιδράσεις των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, οι οποίοι τώρα συνειδητοποιούν το έλλειμμα προετοιμασίας για τη νέα ΚΑΠ και την αναβλητικότητα των κυβερνώντων να πάρουν σαφείς αποφάσεις και να ενημερώσουν τον κόσμο.

Επί της ουσίας η χθεσινή (Παρασκευή 27 Οκτωβρίου) πληρωμή απηχεί την εντολή Αυγενάκη προς τη διοίκηση και τους τεχνικούς συμβούλους του ΟΠΕΚΕΠΕ… κόψτε το λαιμό σας (…εννοείται, να πληρώσετε). Και τον έκοψαν! Η προκαταβολή δεν είναι τίποτα άλλο από μια κατά προσέγγιση πίστωση του 70% της βασικής ενίσχυσης με διαίρεση ενός ποσού 488 εκατ. ευρώ δια του αριθμού των φετινών δικαιούχων, στη βάση όμως του τι είχαν δηλώσει σε επίπεδο εκμετάλλευσης το 2022 (όχι το 2023).

Δύο είναι πάντως οι λόγοι της μεγάλης απογοήτευσης των αγροτών για αυτό που είδαν το βράδυ της Παρασκευής στο λογαριασμό τους.

  • Η σοβαρή μείωση που φέρνει στην προκαταβολή του τσεκ η νέα ΚΑΠ, ειδικά όσο αφαιρούνται η Αναδιανεμητική Ενίσχυση και το νέο πρασίνισμα (eco-schemes).
  • Η παντελής προετοιμασία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όσοι τον συνεπικουρούν για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές απ´ αυτές εδώ τις γραμμές, το ενδιαφέρον των ιθυνόντων επικεντρώθηκε περισσότερο στο ποιος θα πάρει τα λεφτά της τεχνικής υποστήριξης και λιγότερο ποιος θα κάνει τη δουλειά της δίκαιης και ακριβούς κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων.

Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Γιατί χθες ήταν μια προκαταβολή με περιθώρια ελαστικότητας. Τι θα γίνει ως τα Χριστούγεννα με την εκκαθάριση και τι μέχρι την άνοιξη με την πληρωμή των eco-schemes; Πόνος αβάσταχτος!

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Στα 488 εκατ. ευρώ  τελικά η πίστωση του τσεκ, πως δικαιολογεί  την τεράστια μείωση του ποσού ο ΟΠΕΚΕΠΕ


Οι επίσημες πληροφορίες θέλουν μέχρι τις 9 το βράδυ της Παρασκευής να έχει περάσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών το σύνολο της σημερινής πληρωμής και συγκεκριμένα ένα ποσό που υπολογίζεται σε 488 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την ολοκλήρωση, της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2023, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει:

Η υλοποίηση της πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% σε 538.768 Δικαιούχους μέσω του gov.gr από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε στόχο για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, η Διαχειριστική Αρχή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Το ψηφιακό αρχείο πληρωμής ήδη έχει προωθηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και από αργά το απόγευμα, σήμερα, 27 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί θα αρχίσει η πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής.

Η πληρωμή γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027. Έτσι το συνολικό ποσό της προκαταβολής μετά την ενσωμάτωση των ευρημάτων ελέγχου, των μεταβιβάσεων, του συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων ή άλλων δεσμεύσεων διαμορφώθηκε για τους 538.768 Δικαιούχους σε 488.384.809,32 ευρώ.

Με βάση όσα περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣΚΑΠ:

· Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ ευρώ έναντι 1.068 εκ ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκ ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκ ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.

· Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής με βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

· Τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχου αυτών, την μη πληρωμή τους και εν τέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14.5 εκατ. ευρώ.

· Στο παραπάνω ποσό των 14,5 εκατ. πρέπει να συνυπολογίσουμε αθροιστικά 16.7 εκατ. ευρώ επί πλέον απομείωσης λόγω ευρημάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώματα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήματα, όπως περιοχές natura, έλεγχος από monitoring κ.λ.π

Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες στην σημερινή προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανακοινώσει την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 διευκρινιστικές οδηγίες.

Επιπλέον στο προσεχές διάστημα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει μέσω του gov.gr τις ακόλουθες πληρωμές:

I. Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2022 περίπου 20 εκατ.

II. Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2023 περίπου 180 εκατ. (τέλος Νοεμβρίου).

III. Εξόφλησης, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Βασικής Ενίσχυσης, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκ ευρώ.

Συνολικά οι πληρωμές αυτές θα αγγίξουν τα 850 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει σταθερός στη στήριξη των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η τελευταία καθυστέρηση προέρχεται από τον ΕΛΓΑ και έχει να κάνει με την τελική διαμόρφωση της λίστας παρακράτησης εισφορών που όφειλε να έχει παραδώσει νωρίτερα ο Οργανισμός. Τεχνικά έχει ξεπερασθεί και αυτό το εμπόδιο και πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή θα τρέξει κανονικά.
H ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για τις πληρωμές αναφέρει:

Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι, το απόγευμα της Παρασκευής 27.10.2023, ολοκληρώθηκε ομαλά, η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2023 προς τους δικαιούχους αγρότες πελάτες της.

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 2.042 ΑΤΜ’s της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 
Απέδωσαν οι δοκιμές,  Παρασκευή πιστώνεται  τελικά η προκαταβολή  του τσεκ, περί τα 510  εκατ. ευρώ ενισχύσεις
Όλα έτοιμα για την προκαταβολή του τσεκ δηλώνουν τις τελευταίες ώρες οι τεχνοκράτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς φαίνεται να έχουν αποδώσει οι ασκήσεις επί χάρτου, δηλαδή οι εικονικές πληρωμές στο ηλεκτρονικό σύστημα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, παραδίδεται η σχετική εντολή στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχρονισμό της βάσης δεδομένων του gov.gr με τα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους ιθύνοντες να φιλοδοξούν ότι θα καταστεί τελικά δυνατή μια καλή πληρωμή. Δηλαδή μια πληρωμή που θα προσεγγίζει και σε ατομικό επίπεδο, επομένως για τον κάθε δικαιούχο αγρότη το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατανέμοντας ανάλογα το ποσό των 510 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπεται να διατεθεί συνολικά σ’ αυτή τη φάση με τη μορφή προκαταβολής.

Αρμοδίως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ για το 2023, υπολογίζεται σ’ αυτή τη φάση τη φάση περί τα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι 560 με 550 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν απ’ αυτό το ποσό οι αλλαγές που επέρχονται από εγκαταλείψεις δικαιωμάτων, μεταβιβάσεις κ.α. το καθαρό ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο των 510 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσό που μοιράστηκε πέρυσι ήταν 657 εκατ. ευρώ και άρα λείπουν από το «πανέρι» περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Από το στοιχείο αυτό και μόνο γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής θα είναι, η φετινή προκαταβολή δύσκολα θα ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο, μιας και το συνολικό ποσό θα είναι ιστορικά το χαμηλότερο που έχει μοιρασθεί ως προκαταβολή και με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν αλλάζει θεαματικά, τα χρήματα που θα δουν να πιστώνονται στο λογαριασμό τους οι παραγωγοί θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που συνήθως περιμένουν.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Υπομονή ως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου για την προκαταβολή του τσεκ μαζί με μεταβιβάσεις, άρχισαν οι εικονικές πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Άρχισαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι «δοκιμαστικές πληρωμές» εν όψει της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση μέχρι αυτή τη στιγμή να διαβεβαιώσει για τον ακριβή χρόνο της σχετικής πίστωσης στους λογαριασμούς των αγροτών, με το σύνολο των παραγόντων του χώρου να ταμπουρώνονται πίσω από την αιωρούμενη εντολή Αυγενάκη, η προκαταβολή να γίνει μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Βέβαια, κανείς δεν δείχνει σίγουρος επ' αυτού, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον οποίο επικοινώνησε το Agronews. 
Πιο συγκεκριμένα, στην επικοινωνία μας ο κ. Σημανδράκος υποστήριξε ότι ο στόχος της Παρασκευής παραμένει στο πλάνο, καθώς έχουν αρχίσει, όπως είπε οι «δοκιμαστικές πληρωμές» στο μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού. Βεβαίως, όπως ο ίδιος δήλωσε, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την όλη διαδικασία και ειδικότερα το χρόνο πίστωσης των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των αγροτών.
Κινητικότητα γύρω από το όλο θέμα έχει δημιουργήσει και μια ανάρτηση σε ιστοσελίδα εταιρείας συμβούλων στην οποία αναφέρεται το εξής:
«Μετά από ενημέρωση από το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρωθούν μαζί με την προκαταβολή στο τέλος του μήνα».


Η παραπάνω ανάρτηση, σε συνδυασμό βέβαια με τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίοι δεν εκτιμούν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να καταστήσουν εφικτή την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, όπως είναι και ο αρχικός σχεδιασμός, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες ότι η πληρωμή πάει για την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης από την πλευρά του, διαψεύδει κατηγορηματικά τη σχετική αναφορά από το γραφείο του προς τους μελετητές και υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου συνεχίζει να έχει προσανατολισμό την πληρωμή των αγροτών μέχρι την Παρασκευή. Και ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται  να έχει στη διάθεσή του την «τεχνική ενημέρωση» που να τεκμηριώνει το εφικτό του στόχου.

Άλλη ενημέρωση των τελευταίων 24ωρων, θέλει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο, να έχει αναλάβει εκείνος την εποπτεία της όλης διαδικασίας, με εντολή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αποφευχθεί μια αποτυχία στην υπόθεση των πληρωμών η οποία θα μπορούσε να εκθέσει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η κατ' αρχήν απάντηση που είχε από τις υπηρεσιακές δομές του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λόγο για παντελή αδυναμία της τεχνικής βάσης να προσεγγίσει σε μια αξιόπιστη πληρωμή (προκαταβολή του τσεκ). Γι' αυτό το λόγο, η οδηγία που φαίνεται να επικρατεί, είναι... πληρώστε την προκαταβολή και μετά βλέπουμε. Πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη πληρωμή θα γίνει κατά προσέγγιση, με την ελπίδα ότι, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα θα δοθεί ο χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων και εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης (όχι όμως και των eco-schemes- πρασίνισμα) πριν βγει ο χρόνος. Το τι θα δείχνει όμως η τελική αυτή εκκαθάριση, οι περισσότεροι αγρότες δεν θέλουν να το ξέρουν. 

«Αν όχι Τρίτη τότε Τετάρτη…σίγουρα ως την Παρασκευή»

Σε εκκρεμότητα είναι και η προκαταβολή της αποζημίωσης στους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, με το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Αυγενάκη να έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα για πίστωση του ποσού που αναλογεί στους πλημμυροπαθείς το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείου, τοποθετούν τελικά την πληρωμή αυτή, την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου…εκτός και αν προκύψει η ανάγκη για έκδοση κάποιας ΚΥΑ η οποία θα κινητοποιούσε τις διαδικασίες πίστωσης την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου.

 

Σχόλια (765)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2024 20:12ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 50.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: kikivas86@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα ή την Κύπρο, μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

03-11-2023 12:50Νίκος Μαραγκουδακης

Γιατί ειναι τόσο χαμηλά εφέτος τα ποσά που διανέμονται ???? Πως διεκδικουνται τα ποσά από την ΕΕ??? Με βάση τα φετινά ποσά πέρυσι ήταν τα τριπλάσια τουλάχιστον !!!

Απάντηση

02-11-2023 06:32ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΦΡΑΓΚΟ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-11-2023 15:00Κρητη

Έμενα έκοψαν 93% ....που να τα φάνε σε φαρμακα ..αλήτες ελεεινοί λαμόγια του κερατά. Πρέπει να βγούμε στους δρόμους...δεν πρέπει να περασει έτσι...ξεσηκωθειτεεεεεεε

Απάντηση

31-10-2023 11:52Γιαννα

Με την εφκ πετρελαίου ξέρεις κάποιος τι γίνεται;;είχαν πει για τέλος Οκτωβρίου....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

31-10-2023 10:43Ntinos

Συνδεδεμένη του22 την έφαγαν. Τώρα και αυτά..........

Απάντηση

31-10-2023 10:38Ntinos

Μας έφαγαν τα λεφτά η ανίκανη

Απάντηση

31-10-2023 08:27NIkos

Καλημέρα. Ακόμα δεν έχουν φανεί σε εμένα στην εθνική. Έχουν και άλλοι ίδιο πρόβλημα?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

30-10-2023 23:31Sakis

Στο έγγραφο αναφέρονται τα ακριβή ποσά που θα δοθούν στα κανάλια, συγκεκριμένα: Star Channel: 1,175 εκατ. ευρώ Open: 400.926 ευρώ Μακεδονία TV: 78.291 ευρώ ΑΝΤ1: 1,878 εκατ. ευρώ Alpha: 1,304 εκατ. ευρώ ΣΚΑΪ: 1,045 εκατ. ευρώ Mega: 957.240 ευρώ. Πληρώθηκε ουκρανομετρο παιδιά δεν κάνω πλάκα.Δινονται με την αιτιολογία της ζημιάς που υπέστησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.Θα μας τρελάνουν εντελώς!

Απάντηση

30-10-2023 20:51Νεοεισερχόμενος2021

Πληρώθηκε κανένας νεοεισερχόμενος του 2021 τώρα που τον Δεκέμβριο του 2022 πήραμε μόνο την εξισωτική;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα