BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα ψιλά γράμματα κρίνεται η επιτυχία για τις συμφωνίες εργατών γης

Περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες θα πρέπει να επιδείξουν στο μέλλον οι αρμόδιες αρχές, ώστε να φτάνουν στη Βουλή για ψήφιση αποκλειστικά και μόνο οι διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης που μπορούν να εφαρμοστούν στη πράξη.

KAR_3401_ETHEAS_EPET_SYNEDR_DEK_23

Γιάννης Ρούπας

80
0

Πρόσφατο παράδειγμα ελλειμματικού σχεδιασμού αποτελεί η αποτυχία εφαρμογής του ελληνοαιγυπτιακού μνημονίου για 5.000 μετακλήσεις εργατών γης. Η σχετική συμφωνία μπορεί να κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου 2023, όμως στη πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην διαδικτυακή εκπομπή «Ελληνική Παραγωγή».

«Βάλαμε λοιπόν μόνοι μας ως χώρα φραγμό τους 5000 εργάτες. Σε αυτή τη συμφωνία, ο εργοδότης πρέπει να προπληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προσδιορίσει προς την αιγυπτιακή πλευρά πόσα άτομα από την Αίγυπτο θα έφερνε σε κάθε περιφέρεια. Δηλαδή θα έπρεπε να πούμε ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρειαζόμαστε π.χ. 718 άτομα. Πράγματα τα οποία είναι ανέφικτα. Υπήρχαν και άλλες διατάξεις, οι οποίες καθιστούσαν ανέφικτη την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής. Εμείς (ΕΘΕΑΣ, Κοινοπραξία) διαμαρτυρηθήκαμε, αντιδράσαμε, στείλαμε επιστολές. Είπαμε πάρτε πίσω τη συμφωνία, βελτιώστε την στα επίμαχα σημεία, για να είναι λειτουργική και να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrend


Δεν μας άκουσε η Κυβέρνηση και την ψήφισε, με αποτέλεσμα πριν από ενάμιση χρόνο υπέγραψαν οι δύο χώρες αυτή τη συμφωνία και ακόμα δεν μπορέσαμε να τη βάλουμε σε εφαρμογή. Παρά το ότι πήγα και εγώ μαζί με ελληνική εκπροσώπηση στο Κάιρο για να βελτιώσουμε τη συμφωνία με νέο πρωτόκολλο. Εντούτοις πάλι βάλτωσε και δεν έρχεται ο κόσμος, διότι υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα: Η Αίγυπτος είναι μουσουλμανική χώρα, έχει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και άρα λοιπόν οι ελληνικές προξενικές αρχές ασκούν πολύ αυστηρό έλεγχο στο να εκδώσουν βίζα. Είναι λοιπόν μια χώρα η οποία με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μας τροφοδοτήσει εργατικό δυναμικό».


Δεύτερο παράδειγμα προβληματικού σχεδιασμού αποτελεί η συμφωνία Ελλάδας-Μπαγκλαντές εξήγησε ο Χρήστος Γιαννακάκης, με το μνημόνιο συνεργασίας να υπογράφεται το καλοκαίρι του 2022, δίχως όμως η χώρα μας να μπορεί να προχωρήσει σε ατομικές συνεντεύξεις των ενδιαφερόμενων, αφού δεν υπήρχε ελληνική πρεσβεία και προξενείο στη χώρα. Οι εργάτες από το Μπαγκλαντές θα έπρεπε να μεταβούν στην Ινδία και συγκεκριμένα στο Νέο Δελχί. Κάτι που με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι ανέφικτο. Γι’ αυτούς τους λόγους, ξεκίνησαν στη συνέχεια οι επαφές με Βιετνάμ και Ταϊλάνδη, χώρες δεν είναι μουσουλμανικές χώρες κι έχουν πιο οργανωμένες διπλωματικές υπηρεσίες, ώστε να κλειστούν πιο ελπιδοφόρες συνεργασίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία