BACK TO
TOP
Πληρωμές

Οι πληρωμές έγιναν αλλά χρήματα λείπουν από τους λογαριασμούς αγροτών

Μεγάλη Τρίτη τέλειωσε το όνειρο της τρίτης κατά σειρά μεγάλης πληρωμής (μετά απ’ αυτές του περασμένου Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου) για το έτος δηλώσεων 2023, με τη γεύση να μένει πικρή, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών ήταν σχεδόν τα μισά απ’ αυτά τα οποία οι ίδιοι περίμεναν, με βάση το κλίμα που οι αρμόδιες αρχές και οι σύμβουλοι καλλιεργούσαν.

pliromes-agrotwn-leipoun-xrhmata

114540
652

Οι πληρωμές έγιναν αλλά χρήματα λείπουν από τους λογαριασμούς, αγανάκτηση για την πλάνη eco-schemes

Η εικόνα που διαμορφώνεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των πιστώσεων είναι ότι στις μεν συνδεδεμένες αρκετοί δικαιούχοι έχουν μείνει απλήρωτοι, είτε γιατί δεν διαβιβάστηκαν τα στοιχεία εμπορικής πράξης είτε γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι επιλεξιμότητας (παθογένεια του συστήματος ΟΣΔΕ).

Στα οικολογικά σχήματα τα πράγματα αποδείχθηκαν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς οι ακροβασίες του Στρατηγικού Σχεδίου, η έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και οι αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης των ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), οδήγησαν σε μια οπισθοχώρηση των στρεμματικών ενισχύσεων από τις μέσες τιμές που προέβλεπαν οι δημόσιες αρχές.

Πάντως, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της και στην ανακοίνωση απολογισμού επί του θέματος αναφέρει:

«Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών. Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.

Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.

Επιπλέον πιστώθηκαν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το έτος 2023, καθώς επίσης και ποσά πληρωμής σε 6815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο, πολλά από τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη.

Αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Για όλα τα παραπάνω θα εκδοθούν σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προθεσμίες που θα τεθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα, την αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς, δίκαιες πληρωμές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες κοινοτικές και εθνικές νομικές διατάξεις και κανονισμούς. Η συνεχής, αδιάληπτη υποστήριξη και καθοδήγηση, της νέας Διοίκησης του Οργανισμού από την Πολιτική Ηγεσία του Εποπτικού θεσμικού Οργάνου δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, αποτέλεσαν την βάση για την ανάταξη του Οργανισμού. Απαιτήθηκαν για ένα ολόκληρο τρίμηνο αδιάκοπες, νυχθημερόν προσπάθειες από όλους και βέβαια κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και τα Γραφεία μας. Χωρίς την αυταπάρνηση και την προσήλωση των εργαζομένων τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ως ακολούθως: 

"Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι, το διήμερο 29-30 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή επιδοτήσεων συνολικού ύψους 762 εκατ. ευρώ προς τους 798.266 δικαιούχους αγρότες πελάτες της. Πρόκειται για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα οικολογικά σχήματα, τη βασική ενίσχυση, τους νεοεισερχόμενους αγρότες, καθώς και την αναδιανεμητική ενίσχυση 2023.

Τα σχετικά ποσά είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 2.043 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα".

 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 963 της Agrenda

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τερμάτισε η πληρωμή  συνδεδεμένων, ξεκινά αυτή την ώρα το τρένο των eco-schemes, νέα κρυάδα δικαιούχων 

Στην τελική του φάση περνάει το πρόγραμμα των πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων, μετά την ολοκλήρωση των πιστώσεων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την αποστολή των πρώτων εντολών για τα πολύπαθα οικοσχήματα.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Τράπεζα Πειραιώς κάνουν λόγο για ελεγχόμενη κατάσταση, καθώς προχωράει η παραλαβή των «εντολών πληρωμής» σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης 30 Απριλίου θα έχει περάσει στους λογαριασμούς των παραγωγών το σύνολο του ποσού που αφορά στις πασχαλινές πληρωμές.

Είναι σαφές ότι το τι προβλέπει η σχετική εντολή και το τι πιστώνεται σε κάθε λογαριασμό αγρότη δεν αφορά στην τράπεζα αλλά έχει να κάνει με το όλο πλέγμα που διέπει τις κοινοτικές ενισχύσεις, το θεσμικό πλαίσιο που έχει επιλέξει η χώρα μας και φυσικά τις δυνατότητες ή αδυναμίες του πληρφοροριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η γενικότερη αίσθηση που διαμορφώνεται πάντως μέχρι στιγμής είναι ότι κανένας αγρότης δεν μένει ευχαριστημένος από την τρίτη κατά σειρά μεγάλη πληρωμή της τελευταίας προγραμματικής περιόδου και αυτό έχει να κάνει με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τόσο από τις αρμόδιες αρχές (Στρατηγικό Σχέδιο) όσο και από το «κράτος» των μελετητών – συμβούλων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Οι μεγάλες «τρύπες»  στις πληρωμές των συνδεδεμένων και τα λόγια παρηγοριάς για διορθωτικές ενέργειες 



Με την τελευταία παρτίδα πληρωμών για συνδεδεμένες ενισχύσεις να «τρέχει» εντός της ημέρας με ένα ποσό της της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ περίπου, πολλά είναι τα κενά που αφήνει πίσω της η πληρωμή της Μεγάλης Δευτέρας, με ορισμένα εξ αυτών να αναγνωρίζει στην επίσημη ανακοίνωσή του και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα με την  συνδεδεμένη των μήλων, όπου οι πληροφορίες θέλουν να πληρώθηκε μόνο το 50% , της σταφίδας πληρώθηκε το 55%, της χυμοποίησης πορτοκαλιών πληρώθηκε το 45%,  των σπόρων σποράς, πληρώθηκε το 52%, της βιομηχανικής ντομάτας πληρώθηκε το 83%, των σανοδοτικών ψυχανθών πληρώθηκε το 73%,  του αιγοπρόβειου κρέατος πληρώθηκε το 84%, ενώ φέρεται να αυξήθηκαν τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα κατά 10%.

Οι πληροφορίες θέλουν συνδεμένες ενισχύσεις μεγάλης εμβέλειας να παρουσιάζουν σοβαρές αρρυθμίες ή και να μένουν απλήρωτες, με κυριότερες εξ αυτών τον αραβόσιτο, το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι, όπου εντοπίσθηκαν λάθη, καθώς και τα ζωικά όσον αφορά τα Βοοειδή.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σκόρπιες οι πληρωμές πληθώρα οι απλήρωτοι, 30 εκατ. τα υπόλοιπα συνδεδεμένων για σήμερα, σειρά παίρνει το δράμα eco-schemes


Απογοητεύσεις χωρίς τέλος έφερε η πρώτη ημέρα πληρωμών στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναγνωρίζει «παραβλέψεις και αστοχίες» και να παραπέμπει σε επόμενη διορθωτική πληρωμή. 

Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες παραδοχές στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου:

«Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών,  σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμηκαταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ,  αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.»

Κατά τα λοιπά οι πληροφορίες του Agronews κάνουν λόγο για ένα υπόλοιπο συνδεδεμένων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς εντός της ημέρας (Τρίτη 30 Απριλίου).

Στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει στις πληρωμές των eco-schemes, όπου το δράμα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των συνδεδεμένων. Κι αυτό γιατί, τα τελικά ποσά που αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών θα είναι τελικά πολύ μικρότερα από αυτά που ανέμεναν μέχρι πριν από λίγο καιρό με βάση τις κατά προσέγγιση τιμές στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στους λογαριασμούς αγροτών οι πρώτες συνδεδεμένες, τι λέει επίσημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις πληρωμές



Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, νούμερο που «ξεπερνά κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Οργανισμού Πληρωμών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους. Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται».

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε.

Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησαν και δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2014.

Διαφορές μεταξύ 2022 και 2023 σε συνδεδεμένες

Συγκεκριμένα για τις ακόλουθες κατηγορίες συνδεδεμένων, διαπιστώθηκε:

  • Για τη συνδεδεμένη των μήλων, για το έτος 2022 το ύψος της στήριξης ήταν 3.854.643 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 9.494,65 και ποσό ανά εκτάριο 405,98 ευρώ. Και για το 2023 τα αντίστοιχα νούμερα είναι, ύψος στήριξης 542.800 ευρώ και επιλέξιμη έκταση 2.284,15 και ποσό ανά εκτάριο 237,63 ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι πλέον σύμφωνα με τη ΣΣ ΚΑΠ, επιδοτούνται μόνο μήλα που είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ σε συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες και υπάρχει απαίτηση παράδοσης.
  • Για την κορινθιακή σταφίδα, για το 2022: ύψος στήριξης 4.818.304 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 7.526,2 ποσό ανά εκτάριο 561 ευρώ. Ύψος συνδεδεμένης για το 2023, ήταν 3.518.628, επιλέξιμη έκταση 9.527,76 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο 369,3.
  • Για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή: Ύψος στήριξης για το 2022: 24.871.396, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 204.648, ποσό ανά εκτάριο 121,53 ευρώ. Για το 2023: Ύψος στήριξης 16.179.600, επιλέξιμη έκταση 197.978,96 εκτάρια, ποσό ανά εκτάριο 181,72 ευρώ
  • Για τη βιομηχανική τομάτα, για το 2022: Ύψος στήριξης, 2.890.983 ευρώ, επιλέξιμη έκταση 3.505,6 και ποσό 805 ευρώ ανά εκτάριο. Για το 2023: Ύψος συνδεδεμένης 2.233.856 ευρώ, επιλέξιμη έκταση 5.005,59 ποσό ανά εκτάριο 446,27 ευρώ
  • Για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση, για το 2022: Ύψος συνδεδεμένης στήριξης 5.357.695 επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 8.358,94, ποσό 588 ευρώ ανά εκτάριο. Το 2023: Ύψος στήριξης 3.573.460 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 16.357,87, ποσό ανά εκτάριο 218,45 ευρώ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

  • Για τον σκληρό σίτο το 2022 το ποσό ανά εκτάριο ήταν 58,3 ευρώ και για το 2023 ήταν 88,86 ευρώ.
  • Για τα όσπρια το ποσό ανά εκτάριο το 2022 ήταν 181,26 και το 2023 441,24
  • Για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, το ποσό ανά εκτάριο ήταν 75,6 και το
  • 2023 ήταν 202,5 ευρώ

Τα υπόλοιπα ποσά των συνδεδεμένων δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.

Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται και δεν θα διστάσουμε να αναδείξουμε, κυρίως όμως να διορθώσουμε, πιθανές παραβλέψεις και αστοχίες. Γνώμονας για εμάς είναι πάντα το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών και η κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με διαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά εφέτος υλοποιούνται τα οικολογικά σχήματα. Μια διαδικασία καινούργια και συνάμα δύσκολη. Στην ουσία αντικαθιστούν το «πρασίνισμα» και πέρα από διοικητικές δηλώσεις απαιτούν και πρόσθετες ενέργειες, από την πλευρά των παραγωγών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετο διοικητικό βάρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς.

Παρ’ όλα αυτά είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε. Θυμίζω ότι η δήλωση ΟΣΔΕ ενεργοποιήθηκε, όπως είχαμε δεσμευθεί, σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα από πέρσι, την 1 η Απριλίου, ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος στα 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ και σε παλιά ξεχασμένα ΑΦΜ από το 2014.

Η μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση και σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Στόχος μας η εξυπηρέτηση των παραγωγών μας μέσα από ένα δίκαιο, διαφανές και σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στους λογαριασμούς αγροτών οι πρώτες συνδεδεμένες, στα  eco-schemes μεταφέρει το βάρος ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας οι πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων, με το επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς να είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει το σύνολο των εντολών για όλα τα προϊόντα, της ειδικής του βάμβακος, ύψους 180 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης. 

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι στις προθέσεις των υπευθύνων είναι η ολοκλήρωση μέχρι αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας του συνόλου των πιστώσων που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος διαχείρισης της κατάστασης και για τις υπόλοιπες πληρωμές και κυρίως του μεγάλου ποσού ύψους 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα eco-schemes. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ξεκινάει το τρενάκι των πληρωμών, μέσα και η ειδική του βάμβακος, σήμερα συνδεδεμένες, αύριο και eco-schemes

Το δρόμο για την Τράπεζα Πειραιώς παίρνουν οι πρώτες εντολές πληρωμής συνδεδεμένων ενισχύσεων, με το πρώτο πακέτο να περιλαμβάνει και την Ειδική του Βάμβακος ύψους 180 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το «τρενάκι» των πληρωμών να παίρνει μπροστά, έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει όλους τους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων που τις περιμένουν πως και πως για να κάνουν Πάσχα.

Ο αγώνας των αρμοδίων αυτή τη στιγμή είναι να πείσουν ότι τηρείται έστω και με… εκπτώσεις, το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια των πιστώσεων και να μη μείνει αγρότης ο οποίος μέχρι την Ανάσταση δεν θα έχει δει κάτι στο λογαριασμό του.

Νωρίτερα το Agronews  έγραφε:

Μετ’ εμποδίων αρχίζει το γαϊτανάκι πληρωμών πρώτες συνδεδεμένες απόγευμα Μ. Δευτέρας, Μ. Τετάρτη τα πολλά

Προβληματική μέχρι την τελευταία στιγμή αποδεικνύεται η διαδικασία πιστώσεων για ένα μεγάλο μέρος των κοινοτικών ενισχύσεων που εκκρεμούν εδώ και μήνες και οι δηλώσεις των επιτελών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν να ξεκινάει σήμερα (Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου) και να ολοκληρώνεται το ταχύτερο. 

Οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews που παρακολουθεί επισταμένως το θέμα, αναφέρουν τώρα ότι ορισμένες μόνο από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενδεχομένως και η ειδική βάμβακος, θα μπορέσουν να πληρωθούν εντός της ημέρας, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος και στην περίπτωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα μετατεθεί για την επομένη, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει σχεδόν αυτόματα ότι τουλάχιστον ένα 24ωρο πίσω θα οδηγηθούν και οι πληρωμές των eco-schemes, των οποίων η επεξεργασία και επαλήθευση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ απομένουν και πολιτικής φύσεως αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπόψη της αρχής πληρωμής, δηλαδή του ΟΠΕΚΠΕΠΕ.

Εν τω μεταξύ, τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη στις τάξεις των καλλιεργητών, η σοβαρή μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης για το καλαμπόκι, η οποία διαμορφώνεται τελικά στα 39,5 ευρώ το κιλό, όταν το στρατηγικό σχέδιο προέβλεπε μέση ενίσχυση 55 ευρώ το στρέμμα. Αντίθετα, με ικανοποίηση έγινε αποδεκτή η ενημέρωση ότι στο κριθάρι η ενίσχυση θα φθάσει στα 28,48 ευρώ το στρέμμα από 10 ευρώ το στρέμμα που προέβλεπε το Στρατηγικό Σχέδιο.

Ξεμπλοκάρουν 6.900 ΑΦΜ αγροτών, περίπου 800 πάνε στη δικαιοσύνη

Για εκκίνηση των πληρωμών εντός της ημέρας (Μεγάλη Δευτέρα) κάνει λόγο με δηλώσεις του σε κρητικά μέσα ενημέρωσης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην ίδια δήλωση ο υπουργός προτάσσει τη σημασία που είχε η εκκαθάριση των ΑΦΜ με τις επίμαχες δηλώσεις αγροτών που παρέμεναν απλήρωτοι εδώ και καιρό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός:

"Ελέγχθηκαν 7.700 περίπου ΑΦΜ αγροτών, με τους 6.900 να πάνε για πληρωμή τώρα, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 800 πάνε στη δικαιοσύνη.

Το απόγευμα ξεκινούν οι καταθέσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειωτέον ότι υπήρχαν 16.500 δεσμευμένοι ΑΦΜ, εκ των οποίων οι 10.500 είναι από την Κρήτη. Ελέγχθηκαν μέχρι τώρα 7.700 περίπου, με τους 6.900 να πάνε για πληρωμή τώρα, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 800 πάνε στη δικαιοσύνη.

Για τους υπόλοιπους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου που έμειναν από τους 16.500, συνεχίζεται ο έλεγχος τους και το ξεκαθάρισμα μέρα μέρα, βήμα-βήμα. Εντός της ημέρας αναμένεται αναλυτική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ".

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:



Έτοιμες οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες, Δευτέρα οι πληρωμές, με 39,5 ευρώ τελικά πριμ το καλαμπόκι

Επιταχύνεται, έστω και με καθυστέρηση, η διαδικασία των πληρωμών, με τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου να προκρίνεται πλέον ως ημέρα πιστώσεων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Η ολοκλήρωση των αποφάσεων για τα ποσά στρεμματικής ενίσχυσης για όλες τις συνδεδεμένες, δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της εντολής πληρωμής μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας.

Αντίθετα, έκπληξη θα αποτελούσε μια πληρωμή και των eco-schemes την ίδια μέρα, καθώς εδώ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και οι εκκρεμότητες περισσότερες. Η Τρίτη φαντάζει τώρα ως η πιθανότερη ημέρα για πληρωμές στα οικοσχήματα.

Αναλυτικότερα, με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι τιμές της στρεμματικής ενίσχυσης για τις 13 συνδεδεμένες ενισχύσεις φυτικής παραγωγής, καθώς και της ζωικής παραγωγής..

Πλέον αναμένεται η σχετική έναρξη των πιστώσεων.

Tο ύψος της συνδεδεμένης στήριξης για το 2023 στην καλλιέργεια:

  • του αραβόσιτου καθορίζεται στα 39,5 ευρώ/στρέμμα
  • του σκληρού σίτου καθορίζεται στα 8,86 ευρώ/στρέμμα
  • του μαλακού σίτου καθορίζεται στα 26,97 ευρώ/στρέμμα
  • του κριθαριού καθορίζεται στα 28,48 ευρώ/στρέμμα
  • του ρυζιού στα 33,9 ευρώ/στρέμμα
  • των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών καθορίζεται στα 8,17 ευρώ/στρέμμα
  • των μήλων καθορίζεται στα  23,76 ευρώ/στρέμμα
  • των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών καθορίζεται στα 20,25 ευρώ/στρέμμα
  • των οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση 44,12 ευρώ/στρέμμα
  • για την παραγωγή σπόρων προς σπορά, καθορίζεται στα 44,51 ευρώ/στρέμμα
  • στη βιομηχανική τομάτα, καθορίζεται στα 44,62 ευρώ/στρέμμα
  • στο πορτοκάλι χυμοποίησης, καθορίζεται στα 21,84 ευρώ/στρέμμα
  • στη κορινθιακή σταφίδα στα 36,93 ευρώ/στρέμμα

Στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος η συνδεδεμένη ενίσχυση καθορίζεται για το 2023 στο ποσό των 10,63 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Στο τομέα του βόειου κρέατος για το έτος ενίσχυσης 2023, το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης:

  1. του Μέτρου Α ανέρχεται στο ποσό των 108 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
  2. του Μέτρου Β, ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
  3. του Μέτρου Γ, ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.
Σχόλια (652)
Προσθήκη σχολίου

07-05-2024 15:20k

Εμενα μου αρέσανε πολύ τα Οικοσχήματα, αυτά θα κάνω μόνο από εδώ και πέρα. Θα σταματήσω και να αρμέγω τα ζώα, θα γίνω πλήρως ψηφιακός.Αγρότης - κτηνοτρόφος σε φιλοσοφικό επίπεδο πλέον.

Απάντηση

04-05-2024 15:23Μκ

Πληρωθηκατε όλοι από εθνική???

Απάντηση

04-05-2024 15:20Μκ

Εμένα γράφει στη δημοσιοποίηση την εντολή πληρωμής αλλά στην εθνική τίποτα ...είναι κανείς άλλος έτσι ...όλοι πληρώθηκαν από εθνική??

Απάντηση

04-05-2024 13:52πιτσικαμορτης

Oπως ακριβως το γραφετε τα eco-schemes ειναι μια πλανη για να φανε τα λεφτα απο τους αγροτες,ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΑ αμμεσα

Απάντηση

03-05-2024 15:19Ειρήνη

Όσοι τους ψήφισαν την κυριακή παιδιά να μας σκέφτεστε ε; Ούτε ένα ευρώ δεν έχω και περίμενα αυτά τα λεφτά. Μπράβο σας

Απάντηση

03-05-2024 08:37Σπυρος

Καλημέρα γνωρίζει κανένας ποτε πλερωνεται τα βιολογικα

Απάντηση

02-05-2024 22:36Teo

Ευρωεκλογές έχει μετά τις πληρωμές κανονίστε

Απάντηση

02-05-2024 21:47Μυρτω

Εύχομαι αυτό που έπαθα και δεν έλαβα ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα να μην μπορώ να παρω ούτε ένα πακέτο μακαρόνια , να το πάθουν τα χριστούγεννα όσοι τους ψήφισαν και δηλώνουν αγροτες

Απάντηση

02-05-2024 19:27Teo

Αν δεν φαίνεται στην δημοσιοποίηση πληρωμών κάτι πάει ν πει ότι δεν θ τ πληρωθούμε;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-05-2024 17:30Αλεκα

Από Πειραιώς μπήκαν τα βιολογικα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα