BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα ροδάκινα βγάζουν στο δρόμο τους παραγωγούς

Τις μηχανές των τρακτέρ τους ζεσταίνουν πλέον οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς το τελεσίγραφο για την ακριβή ημερομηνία καταβολής της ύψους 33 εκατ. ευρώ προς τους ροδακινοπαραγωγούς ετοιμάζεται να εκπνεύσει χωρίς καμία απάντηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα ροδάκινα βγάζουν στο δρόμο τους παραγωγούς

2
0

«Αν μέχρι σήμερα το μεσημέρι 20/1/2015 δεν λάβουν απάντηση για το πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται για την χαλαζόπτωση του 2013-2014 και για τις αποζημιώσεις που αφορούν την παραγωγή ροδάκινου που χάθηκε εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο τον περασμένο Αύγουστο, αύριο το πρωί τα τρακτέρ θα είναι στις εθνικές οδούς». Αυτό ανακοίνωνε νωρίτερα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Κουλούρα Ημαθίας, αγρότες από την Ημαθία, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πιερία και τη Λάρισα.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την προεκλογική του ομιλία.


Για «κοροϊδία» μιλάει το ΚΚΕ

«Να μην “τσιμπήσουν” στην προεκλογική ανακοίνωση της κυβέρνησης για αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς», ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Μακεδονίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση με τίτλο «Όχι στην Κοροϊδία των Ροδακινοπαραγωγών» έχει ως εξής:

«Την ώρα που οι συνέπειες των αντιμέτρων της Ρωσίας, απέναντι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις μεταξύ τους διαμάχες, έπειτα από την ωμή επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι τραγικές για το εισόδημα των φρουτοπαραγωγών της χώρας και γενικότερα των φτωχομεσαίων αγροτο-κτηνοτρόφων.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει την πλάτη στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών ταυτιζόμενη με τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της χώρας να προσδεθεί στο άρμα ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους αγρότες είναι υποκριτική, αφού συμφωνεί με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και με την καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Γι’ αυτό, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει:

  • Να μην «τσιμπήσουν» στην προεκλογική ανακοίνωση της κυβέρνησης για αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς επικαλούμενη δήθεν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (που δεν κοινοποιεί και κανείς δεν μπορεί να βρει δημοσιοποιημένη), να προσφέρει στρεμματικές ενισχύσεις από το πρόγραμμα de minimis χωρίς σχετική κατάθεση αιτήματος και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Να μετατρέψουν την οργή και την απόγνωση τους για την απώλεια του εισοδήματος του 2014 ,για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους σε πολιτικό βόλι απέναντι στην ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική και σε αυτούς που την εφαρμόζουν και σε αυτούς που την ανέχονται
  • Αξιοποιώντας την πείρα από τους μεγάλους αγώνες, να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με τη δική τους πάλη θα έχουν αποτελέσματα και κατακτήσεις.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, επιβάλλεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Γιατί, ένα δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά να οργανώσει την πάλη του λαού, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, ο αφανισμός και το ξεκλήρισμα, η φτώχεια και η εξαθλίωση, να μπει φρένο στη βαρβαρότητα που έρχεται με την ΚΑΠ και τη φορολογία και να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι αγροτο-κτηνοτρόφοι να πάρουν ανάσες, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν.
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό κίνημα και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην πάλη και τις διεκδικήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων».



Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:


Xωρίς αντίκρισμα οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για εθνική ενίσχυση στα επιτραπέζια ροδάκινα, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν έχει εξασφαλιστεί η υπογραφή Σταϊκούρα για τη δαπάνη των 33 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών.

Σύμφωνα με τελευταίο ρεπορτάζ του Agronews από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο αρμόδιος γενικός διευθυντής ενημερώνει ότι δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία για την προώθηση της σχετικής δαπάνης. 

Την ίδια ώρα πάντως, το πολιτικό γραφείο του κ. Καρασμάνη και οι συνεργάτες του στο βουλευτικό γραφείο επέμεναν ότι είναι θέμα ωρών η έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία μάλιστα θα προέβλεπε αποζημίωση 170 ευρώ το στρέμμα για τους καλλιεργητές της Ημαθίας και 210 ευρώ το στρέμμα για τους καλλιεργητές της Πέλλας.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρότι το προηγούµενο διάστηµα «ξόρκιζε» λογικές πακέτων Χατζηγάκη, για τα οποία η ανάκτηση τους επισφραγίστηκε προ µηνός από το Ευρωδικαστήριο, ανακοινώνει λίγες ηµέρες πριν τις εκλογές το σχετικό κονδύλι µε αποδέκτες παραγωγούς 9 νοµών της χώρας, χωρίς να κοινοποιεί για το σύννοµο της υπόθεσης και την επίσηµη εγκριτική απάντηση της Κοµισιόν.
Πάντως το γεγονός ότι πρόκειται για εθνικές αποζηµιώσεις (de minimis) προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, σε συνάντηση που είχε µε εκπροσώπους Οµάδων Παραγωγών της ∆υτικής Μακεδονίας. Όπως είπε, «η καταβολή των 33 εκατ. ευρώ που εξοικονόµησε το υπουργείο µας σε συνεργασία µε το Οικονοµικών θα ξεκινήσει άµεσα µε τη βοήθεια των Οµάδων Παραγωγών, που διαθέτουν στοιχεία της διακίνησης αυτών των προϊόντων, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία».

Σημειώνεται ότι «οι αποζηµιώσεις, που αφορούν παραγωγούς 9 νοµών, θα καταβληθούν µε µορφή στρεµµατικής ενίσχυσης ανάλογα µε την τιµή πώλησης των ροδακίνων και µε βάση την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2014 για κάθε παραγωγό, µε καθαρό και διαφανή τρόπο», λέει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Κοµισιόν τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300.000 τόνοι περίπου από 380.000 τόνους πουλήθηκαν σε τιµές 75% χαµηλότερες από την τελευταία τριετία.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία