
Την ίδια στιγµή, όµως, εξίσου µειωµένη προβλέπεται ότι θα είναι και η ζήτηση, εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων του καταρροϊκού στο ζωϊκό κεφάλαιο αλλά και της οικονοµικής «στεγνότητας» που συνεχίζουν να βιώνουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι.
«Όπως διαµορφώνονται φέτος οι συνθήκες στη διεθνή των αγορά σιτηρών, δεν ευνοούν καθόλου τους αγρότες, ωφελούν όµως αρκετά τους κτηνοτρόφους», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Ζωοτροφών, Ηλίας Μελισσουργός. Σύµφωνα µε τον ίδιο, αυτή τη στιγµή τα φυράµατα στη χώρα µας πωλούνται σε ένα εύρος τιµών από 300 έως 350 ευρώ ο τόνος χωρίς ΦΠΑ.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που µας µεταφέρει ο πρόεδρος της Ευρωφάρµ, Βασίλης Χαλκίδης: «Αν µπορούσαµε να µιλήσουµε για µια µέση τιµή ενός έτοιµου φυράµατος, µε ό,τι ρίσκο βέβαια συνεπάγεται κάτι τέτοιο, αυτή θα ήταν σήµερα στα 380 ευρώ ο τόνος», επισηµαίνει. Προσθέτει, δε, ότι η εταιρεία του προχώρησε πριν δύο εβδοµάδες στην έκδοση νέου τιµοκαταλόγου µε µειωµένες κατά 10% τιµές στις οποίες έχουν «περάσει» οι φθηνότερες τιµές των πρώτων υλών.
«Στη σόγια, για παράδειγµα, οι πιο πρόσφατες παραδόσεις που έγιναν πριν από ένα µήνα ήταν κατά 15% φθηνότερες σε σχέση µε τον Αύγουστο λόγω της µεγαλύτερης παραγωγής σε ΗΠΑ και Ν. Αµερική και εκτιµούµε ότι θα σταθεροποιηθούν στα 420-430 ευρώ/τόνος, εξηγεί ο κ. Χαλκίδης. Αντίστοιχα «στο καλαµπόκι –όπου είχαµε και την καινούργια συγκοµιδή- οι τιµές που αγόρασαν οι έµποροι ήταν κατά µέσο όρο στα 170 ευρώ/τόνο από 220 πέρυσι ενώ στην ηλιόπιτα στα 180 ευρώ/τόνο από 220-230 ευρώ/τόνο», προσθέτει.
Τις παραπάνω εκτιµήσεις συµµερίζεται και ο κ. Μελισσουργός ο οποίος «βλέπει» τη σόγια λίγο πάνω από τα 400 ευρώ/τόνο, µε πιθανότητα µικρών αλλά όχι σηµαντικών διαφοροποιήσεων µέσα στους επόµενους µήνες
Οι φθηνότερες τιµές ωστόσο δεν συνεπάγονται απαραίτητα και αύξηση της ζήτησης: Αντίθετα, ο κ. Χαλκίδης προβλέπει ότι η τελευταία θα είναι φέτος µειωµένη σε ποσοστό τουλάχιστον 20% κάτι που αποδίδει σε δύο παράγοντες: «Καταρχήν, ο καταρροϊκός αποδεκάτισε πολλά κοπάδια. Μόνο στη Θράκη είχαµε απώλειες 35.000 ζώων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει παρέµβαση ώστε να διορθωθεί το δυσµενές καθεστώς πληρωµής των κτηνοτρόφων από τους εµπόρους και τη βιοµηχανία. Η πολιτεία εξακολουθεί να ανέχεται το φαινόµενο οι παραγωγοί να παραδίδουν το προϊόν τους (γάλα) στη βιοµηχανία και τον έµπορο αλλά να πληρώνονται µετά από πολλούς µήνες ή και καθόλου», τονίζει.  
Ο αστάθµητος παράγοντας Αν και η τιµή της σόγιας εµφανίζει τελευταία σηµάδια σταθεροποίησης, δε λείπουν τα –ανοδικά ή πτωτικά- «ξεσπάσµατα» τα οποία, ωστόσο, οφείλονται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες. Για παράδειγµα, οι διαρκείς υποτιµήσεις του αργεντίνικου πέσος έχουν ως αποτέλεσµα πολλοί συνεταιρισµοί της χώρας να προτιµούν συχνά να «σπάνε» τα συµβόλαια που έχουν υπογράψει µε ξένους οίκους, πληρώνοντας τη σχετική ρήτρα κι επιλέγοντας να αποθηκεύσουν τη σόγια. Το γεγονός αυτό µπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά.
«Όπως διαµορφώνονται φέτος οι συνθήκες στη διεθνή των αγορά σιτηρών, δεν ευνοούν καθόλου τους αγρότες, ωφελούν όµως αρκετά τους κτηνοτρόφους», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Ζωοτροφών, Ηλίας Μελισσουργός. Σύµφωνα µε τον ίδιο, αυτή τη στιγµή τα φυράµατα στη χώρα µας πωλούνται σε ένα εύρος τιµών από 300 έως 350 ευρώ ο τόνος χωρίς ΦΠΑ.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που µας µεταφέρει ο πρόεδρος της Ευρωφάρµ, Βασίλης Χαλκίδης: «Αν µπορούσαµε να µιλήσουµε για µια µέση τιµή ενός έτοιµου φυράµατος, µε ό,τι ρίσκο βέβαια συνεπάγεται κάτι τέτοιο, αυτή θα ήταν σήµερα στα 380 ευρώ ο τόνος», επισηµαίνει. Προσθέτει, δε, ότι η εταιρεία του προχώρησε πριν δύο εβδοµάδες στην έκδοση νέου τιµοκαταλόγου µε µειωµένες κατά 10% τιµές στις οποίες έχουν «περάσει» οι φθηνότερες τιµές των πρώτων υλών.
«Στη σόγια, για παράδειγµα, οι πιο πρόσφατες παραδόσεις που έγιναν πριν από ένα µήνα ήταν κατά 15% φθηνότερες σε σχέση µε τον Αύγουστο λόγω της µεγαλύτερης παραγωγής σε ΗΠΑ και Ν. Αµερική και εκτιµούµε ότι θα σταθεροποιηθούν στα 420-430 ευρώ/τόνος, εξηγεί ο κ. Χαλκίδης. Αντίστοιχα «στο καλαµπόκι –όπου είχαµε και την καινούργια συγκοµιδή- οι τιµές που αγόρασαν οι έµποροι ήταν κατά µέσο όρο στα 170 ευρώ/τόνο από 220 πέρυσι ενώ στην ηλιόπιτα στα 180 ευρώ/τόνο από 220-230 ευρώ/τόνο», προσθέτει.
Τις παραπάνω εκτιµήσεις συµµερίζεται και ο κ. Μελισσουργός ο οποίος «βλέπει» τη σόγια λίγο πάνω από τα 400 ευρώ/τόνο, µε πιθανότητα µικρών αλλά όχι σηµαντικών διαφοροποιήσεων µέσα στους επόµενους µήνες
Οι φθηνότερες τιµές ωστόσο δεν συνεπάγονται απαραίτητα και αύξηση της ζήτησης: Αντίθετα, ο κ. Χαλκίδης προβλέπει ότι η τελευταία θα είναι φέτος µειωµένη σε ποσοστό τουλάχιστον 20% κάτι που αποδίδει σε δύο παράγοντες: «Καταρχήν, ο καταρροϊκός αποδεκάτισε πολλά κοπάδια. Μόνο στη Θράκη είχαµε απώλειες 35.000 ζώων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει παρέµβαση ώστε να διορθωθεί το δυσµενές καθεστώς πληρωµής των κτηνοτρόφων από τους εµπόρους και τη βιοµηχανία. Η πολιτεία εξακολουθεί να ανέχεται το φαινόµενο οι παραγωγοί να παραδίδουν το προϊόν τους (γάλα) στη βιοµηχανία και τον έµπορο αλλά να πληρώνονται µετά από πολλούς µήνες ή και καθόλου», τονίζει.  
Ο αστάθµητος παράγοντας Αν και η τιµή της σόγιας εµφανίζει τελευταία σηµάδια σταθεροποίησης, δε λείπουν τα –ανοδικά ή πτωτικά- «ξεσπάσµατα» τα οποία, ωστόσο, οφείλονται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες. Για παράδειγµα, οι διαρκείς υποτιµήσεις του αργεντίνικου πέσος έχουν ως αποτέλεσµα πολλοί συνεταιρισµοί της χώρας να προτιµούν συχνά να «σπάνε» τα συµβόλαια που έχουν υπογράψει µε ξένους οίκους, πληρώνοντας τη σχετική ρήτρα κι επιλέγοντας να αποθηκεύσουν τη σόγια. Το γεγονός αυτό µπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά.