BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σχεδόν διπλά λεφτά από πέρυσι ήδη το 200άρι της Καλαµών

Συνεχίζει το εντυπωσιακό σερί που ξεκίνησε από την περίοδο 2016-2017 της τιµής παραγωγού ελιάς Καλαµών, γεγονός που προδιαθέτει για µια τιµή-ρεκόρ άνω των 3,50 ευρώ το κιλό, όσο προχωρά η χρονιά και προς το καλοκαίρι, όπως συµβαίνει άλλωστε παραδοσιακά.

Σχεδόν διπλά λεφτά από πέρυσι ήδη το 200άρι της Καλαµών

2
0

Αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, αναφέρουν ότι στην Λακωνία, σε δηµοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πετρίνας που πραγµατοποιήθηκε πριν λίγες ηµέρες, η εταιρεία El Mar (Μαργαρίτης K.) µε έδρα την Ιτέα αγόρασε 37 τόνους φετινό προϊόν.

Η τιµή για την βασική κατηγορία τεµαχισµού (εν προκειµένω 205 τεµάχια), όπως αποκαλύπτει µιλώντας στην Agrenda, ο διαχειριστής του ΑΣ Παναγιώτης Πουλάκος έφτασε τα 1,85 ευρώ το κιλό, ενώ οι 140άρες πουλήθηκαν προς 2,20 ευρώ, οι 160άρες 2 ευρώ το και οι 180άρες 1,90 ευρώ το κιλό.

Στην ίδια περιοχή, λέει το ρεπορτάζ, η Drousias Olive SA, που κάνει εµπόριο, έχοντας σηµαντικό µερίδιο εντός Λακωνίας αγοράζει φέτος 200άρες προς 1,70 ευρώ, όταν πέρσι, σε πανελλαδική κλίµακα, το συγκεκριµένο µέγεθος, πληρώνονταν στον παραγωγό, τέτοια περίοδο, σε µια τιµή πέριξ του 1-1,20 ευρώ το κιλό.

Παρόµοιες µε την Λακωνία, την ίδια ώρα είναι οι τιµές που λαµβάνει ο παραγωγός στην πρωτοπόρο από άποψη όγκου παραγωγής Αιτωλοακαρνανία.

Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι αν και οι παραδόσεις καρπού νέας εσοδείας έχουν αυξηθεί σηµαντικά στους εµπόρους, τους µεσίτες και τις οργανώσεις της περιοχής που συγκεντρώνουν προϊόν, η τιµή παραµένει σταθερή, σε σχέση µε το ξεκίνηµα της σεζόν τον Οκτώβριο, ήτοι από 1,40 έως και 1,70 ευρώ το κιλό, µε ανοδικές µάλιστα τάσεις.

Σε σχέση µε τον όγκο της παραγωγής στην περιοχή αυτή, όπου αρκετές φορές «πέρασε» χαλάζι φέτος, έµποροι και µεσίτες κάνουν λόγο για µια σοδειά πέριξ των 15.000-20.000 τόνων, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ στην Λακωνία, υπάρχουν εκτιµήσεις για µια παραγωγή κοντά στους 20.000 τόνους.

Ξεστοκάρουν από Ιανουάριο

Μεγάλες εκτιµώνται οι ποσότητες Καλαµών που εξακολουθούν να έχουν στις αποθήκες αρκετοί παραγωγοί, δεδοµένου ότι οι κάδες µεσιτών και εµπόρων «έχουν κάνει φτερά» στην κυριολεξία και χρησιµοποιούνται από τους αγρότες.

Όσοι κατέχουν καλά τα µυστικά της αποθήκευσης, µη διατρέχοντας κίνδυνο να τους «υποβαθµιστεί το προϊόν» λόγω της επαφής µε την άλµη, έχουν ασφαλή αποθήκη και καλή χρηµατοοικονοµική βάση επιλέγουν να πουλήσουν το καλοκαίρι, προσδοκώντας ότι η τιµή θα ξεπεράσει τα περσινά 2,90-3,30 ευρώ του «κλεισίµατος».

Μια κάποια πίεση στην τιµή ίσως υπάρξει, λένε πληροφορίες, από τον Ιανουάριο του 2018, καθώς πολλοί προσανατολίζονται να ξεστοκάρουν εν µέρει, ούτως ώστε να κόψουν τιµολόγια, τα οποία θα «περάσουν» στις φορολογικές δηλώσεις του 2019 και όχι του 2018.

Σηµειωτέον ότι η µεταποίηση, λένε πληροφορίες, καταβάλλει εδώ κι ένα µήνα προσπάθεια, µε το επιχείρηµα ότι οι παραδόσεις αυξήθηκαν τέλη Νοεµβρίου και ∆εκεµβρίου και η νέα σοδειά µπήκε για τα καλά στην αγορά, να ρίξει την τιµή τουλάχιστον κατά 10 λεπτά το κιλό, ώστε να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους της.

Στελέχη τυποποιητικών επιχειρήσεων άλλωστε που εξάγουν, κρούουν, όπως πέρσι, καµπανάκι κινδύνου για την αύξηση των τιµών, η οποία, όπως ισχυρίζονται, θέτει σε κίνδυνο συµφωνίες στο εξωτερικό, από την άποψη ότι υπάρχουν πελάτες στο εξωτερικό που «κλοτσάνε».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία