Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια ευρείας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην Αχαρνών, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, με εκπρόσωπους των Περιφερειών, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Δασικής Υπηρεσίας και των κτηνοτροφικών οργανώσεων ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) και ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτροφίας).
«Δυστυχώς στο θέμα των βοσκοτόπων, ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει τους Έλληνες κτηνοτρόφους, υπήρξε μια απολύτως αναποτελεσματική και στρεβλή διαχείριση τα τελευταία χρόνια. Δουλειά μας όμως τώρα είναι να σπεύσουμε να καλύψουμε το κενό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις και να διευκολυνθούν να παραμείνουν στο επάγγελμά τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη κατάρτιση των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ωστόσο το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών, των ίδιων των κτηνοτρόφων και κυρίως της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο».
Νωρίτερα ο Αναπληρωτής είχε συναντήσεις, διαδοχικά, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Η ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό, ζήτησε να δοθεί παράταση ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως η ολοκληρωμένη καταγραφή και χαρτογράφηση των βοσκοτόπων, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των διαχειριστικών σχεδίων στην ΕΕ είναι ασφυκτικά (η σχετική προθεσμία λήγει τον Μάιο), όπως ανέφεραν.
Πέραν των ενδεχομένων προστίμων που μπορεί να επιβληθούν από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σχεδίων βόσκησης υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της νέας ΚΑΠ, να μην μπορέσουν να εισπράξουν τις φετινές επιδοτήσεις και κάποιοι να κληθούν να επιστρέψουν ποσά που εισέπραξαν από την εξισωτική αποζημίωση τα προηγούμενα χρόνια, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσωρινοί χάρτες βόσκησης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης με αποτέλεσμα να επικρέμονται πρόστιμα ύψους 540 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως καθώς η προθεσμία για την υποβολή των διαχειριστικών σχεδίων στην ΕΕ λήγει τον Μάιο, θα ζητηθεί παράταση.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός έθεσε τα εξής ζητήματα:
- Τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών για το ζήτημα των βοσκοτόπων
- Τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και την πρόληψη μέσω εμβολιασμών
- Τις αποζημιώσεις λόγω πλημμυρών
- Την παράταση για την αδειοδότηση των ποιμνιοστασίων για την οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δώσει παράταση ενάμιση χρόνου με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών
- Να γίνουν άμεσα οι πληρωμές για την εξισωτική αποζημίωση
- Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές από τα αγροπεριβαλοντικά προγράμματα - Να γίνει εκχώρηση των έργων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στις Περιφέρειες
- Να υπάρξει ενοποίηση των διάσπαρτων υπηρεσιών του Υπουργείου στις Περιφέρειες καθώς οι δεύτερες έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό και εμφανίζουν σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης
- Στο νέο ΕΣΠΑ να αυξηθεί πάνω από 30% το ποσοστό εκχώρησης για έργα όπως: σχέδια βελτίωσης, υδατοδεξαμενές, φράγματα, υπογειοποιήσεις αγωγών κ.α
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Έβρου Γ. Παυλίδης ζήτησε να υπάρξει ποσόστωση στο βαμβάκι, λόγω των πρόσφατων πλημμυρών και για να μην χάσουν εισόδημα οι αγρότες.