Προβλέπει Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών, το οποίο θα είναι μόνο για αγρότες και με εισφορές οι οποίες θα κινούνται στα επίπεδα των σημερινών ασφαλιστικών κλάσεων.
Προτείνεται επίσης μεγαλύτερο εισόδημα (61% τουλάχιστον) για τον προσδιορισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, για τους οποίους ο φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει στο 13%.
Τελευταίες πινελιές στο υπόμνημα που παρουσιάζει ολοκληρωμένα το AgroNews ενδέχεται να μπουν στη μεσημεριανή συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων στον Προμαχώνα πριν αυτό τεθεί και επίσημα υπ’ όψιν των κυβερνώντων.
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως ακολούθως:
Πρόταση διατύπωσης αιτημάτων αγροτών
Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρση του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης.
Απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το ασφαλιστικό το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων.
Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις μας που αποσκοπούν σε ένα υγιή αγροτικό τομέα:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .
2. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
3. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
4. Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
5. Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
6. Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.
2. Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .
3. Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
4. Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».
5. Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
6. Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
7. Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1. Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .
2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.
4. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.
5. Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.
6. Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.
7. Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.
8. Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.
9. Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
10. Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.
11. Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.
12. Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.
13. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
14. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
15. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να παράγουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει.
Το παραπάνω αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των μπλόκων ΤΕΜΠΩΝ-ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ και θα κοινοποιηθεί προς τους αγρότες των υπολοίπων μπλόκων.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΕΜΠΩΝ-Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ-Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε
Στον βάλτο της γενικής απαξίωσης κινδυνεύει να χαθεί το αγροτικό ζήτημαΣτη νέα φάση επιδείνωσης που παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα και στα βαλτόνερα της γενικότερης απαξίωσης που χαρακτηρίζουν τη δημόσια ζωή, κινδυνεύει να χαθεί το αγροτικό ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η αντίδραση των αγροτών αυτή τη φορά ήταν και παραμένει ζωηρή, τα βάρη που φέρνει το νέο ασφαλιστικό είναι δυσβάστακτα και η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μοιάζει εκρηκτική.
Οι νέες μετακινήσεις «τεκτονικών πλακών» στα έγκατα της παγκόσμιας οικονομίας, η μεγάλη πίεση που δέχονται αυτό τον καιρό τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, η εικόνα ολοκληρωτικής κατάρρευσης με πτώση 7,87% που παρουσίαζε χθες (Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου) η λεωφόρος Αθηνών, η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και το «ταλέντο» των εδώ αξιωματούχων να σφυρίζουν αδιάφορα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, οδηγεί σε νέο κύμα εγκατάλειψης της ελληνικής οικονομίας από τους ισχυρούς του κόσμου και σε φυγή και των τελευταίων κεφαλαίων που έβλεπαν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η αγωνία διαμαρτυρίας που εκφράζουν εδώ και εβδομάδες οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί με τα μηχανήματά τους στα μπλόκα, όπως και το υπό προετοιμασία συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Αθήνα (Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου) κινδυνεύουν να πάνε… στο βρόντο. Όχι γιατί δεν έχουν κάθε λόγο να γίνονται αλλά γιατί, μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό που βιώνει η χώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τα προσέξει κανείς. Θα ήταν δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος της τακτικής των κυβερνώντων για την παράκαμψη των αγροτικών μπλόκων. Άλλωστε, ακόμη και να είναι το πολιτικό κόστος για τον κυβερνητικό σχηματισμό καταγράφεται και είναι καθημερινό και επίσης δυσβάστακτο.
Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:
Με δούρειο ίππο το Μητρώο Αγροτών επιχειρείται διάσπαση του μετώπου
Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση του Μητρώου Αγροτών ή καλύτερα οι σκέψεις για καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, μοιραία χωρίζει τους εξεγερμένους σήμερα αγρότες σε δύο κατηγορίες. Σ’ εκείνους που το θέλουν και σ’ εκείνους που το βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό.
Τη δεύτερη κατηγορία φαίνεται να εκφράζει με τον πλέον άμεσο τρόπο ο Βαγγέλης Μπούτας (στέλεχος του ΚΚΕ) από το μπλόκο της Νίκαιας που επιμένει στις ανακοινώσεις του να κάνει λόγο για τους μικρομεσαίους αγρότες και για το σχέδιο της κυβέρνησης να τους αφανίσει.
Στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή των αγροτών που βλέπουν με καλό μάτι το μητρώο είναι πολλά μπλόκα με κυρίαρχο αυτό των Τεμπών, απ’ όπου εκφράζονται και ζωηρές επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, όσο οι οργανώσεις των αγροτών έμεναν σε απόσταση από το θέμα του μητρώου, το πρόβλημα το είχε η κυβέρνηση που όφειλε να δώσει συγκεκριμένο «βάθος» και «χρώμα» στις κινήσεις της, δημιουργώντας ενδεχομένως πρόβλημα ακόμα και στο στενό της ακροατήριο. Η μετάθεση του θέματος και η ανάπτυξη σχετικής φιλολογίας στο στρατόπεδο των αγροτών, δυσκολεύει τους χειρισμούς σε ένα κίνημα το οποίο δεν φημίζεται για την οργανωτική του βάση και στο οποίο οι… λαγοί, περιμένουν.
Εκτιμάται ότι το θέμα αυτό θα δημιουργήσει ρήγματα και στο ίδιο το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα, όπου δεν είναι λίγοι οι συμμετέχοντες αγρότες που θα ήθελαν μια πιο ευέλικτη τακτική και ενδεχομένως ένα ξεκαθάρισμα του μητρώου και της πολιτικής απέναντι στους κατά κύριο επάγγελμα και στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Στη «μάχη της Αθήνας» κρίνεται η κόντρα αγροτών και κυβέρνησηςΣε μάχη μέχρι τελικής πτώσης, οδηγεί η απόφαση των αγροτών για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, με τα αγροτικά μπλόκα να πυκνώνουν τους αποκλεισμούς δρόμων στη διάρκεια της εβδομάδας. Κλείνει μήνας που τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους και η άρνηση της κυβέρνησης να εργαστεί για έναν ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, οδηγεί τους τελευταίους σε εξαγρίωση και χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου που θα υποχρεώσει το Μαξίμου να δει τα πράγματα αλλιώς.
Ήδη, το μέτωπο των αγροτών έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους βουλευτές της επαρχίας, που προβληματίζονται έντονα για τη στάση που θα τηρήσουν όταν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό φτάσουν για ψήφιση από τη Βουλή.
Προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο με μεγάλες εντάσεις στους εθνικούς δρόμους, εντάσεις με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Αμύνταιο κ.α.) και μια ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια, όπου και πάρθηκαν οι κρίσιμες αποφάσεις και οριστικοποιήθηκε η κάθοδος στην Αθήνα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ.
Τα μπλόκα από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016 και συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας εκφράζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφωνήσαμε να προβάλουμε και διεκδικούμε:
1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας - κι ενώ τα μπλόκα θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί - η σύσκεψη αποφάσισε:
1. Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ
2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας «διάλογο - απάτη» που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας..
3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη. Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.
Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν.
Την περασμένη εβδομάδα το Agronews έγραφε
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η διαβούλευση αγροτών κυβέρνησης
Σε διαφορετικό μήκος κύματος γίνονται μέχρι στιγμής οι όποιες προσπάθειες επικοινωνίας των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των μπλόκων, γεγονός που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις για έναν διάλογο ουσίας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Έτσι, στην πρώτη προσπάθεια αναδίπλωσης μετά τα χθεσινά μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και την πεισματική ενδυνάμωση των μπλόκων από τους αγρότες, η κυβέρνηση κατεβαίνει σήμερα στη Βουλή με διάθεση μάλλον να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρά να δώσει λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες εξαγγελίες γύρω από το μητρώο αγροτών στο οποίο θα περιληφθούν περί τους 275.000 αγρότες, από τους 750.000 που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ.
Αυτό που έχει κάποια σημασία είναι οι θολές αναφορές στον καθορισμό ενός έστω και μικρού αφορολόγητου ποσού για όλους, όπως επίσης και οι δεσμεύσεις για τεκμαρτές οικογενειακές αμοιβές και δυνατότητα αποσβέσεων παγίων.
Για το ασφαλιστικό, εκτός από τις 3 μονάδες κάτω στο συντελεστή υπολογισμού των εισφορών που υποσχέθηκε ήδη ο Κατρούγκαλος (14%, 17% και 20%), παίζει και το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στο χρόνο εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή 20%.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που γίνεται αυτή η συζήτηση δεν ικανοποιεί τους εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι θεωρούν τις παρεμβάσεις στο μητρώο περισσότερο διχαστικές παρά ευεργετικές και τις θολές αναφορές στο φορολογικό τρικ για να περάσουν ευκολότερα οι τεράστιες επιβαρύνσεις που επιφέρει στους αγρότες το ασφαλιστικό.
Από την επόμενη εβδομάδα νέες πρωτοβουλίες
Στην τακτική αναδίπλωσης της κυβέρνησης αναφορικά με το αγροτικό και την προσπάθεια προσέγγισης του αγροτικού κόσμου, που αρνείται πεισματικά το διάλογο, την άμεση σύγκληση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να υπάρξει ακρόαση και διάλογος με τους επαγγελματικούς φορείς που πλήττονται από τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Η πρόταση διατυπώθηκε κατά την συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο κ. Βούτσης με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αγροτών και άλλων φορέων, στους οποίους επισήμανε ότι «από την δική σας την πλευρά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση».
«Από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να εξηγηθεί ότι η συζήτηση γίνεται στην βάση ενός συγκεκριμένου πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για να μην αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται σε ομηρία», ανέφερε.
Η πρόταση του Προέδρου αφορά τις επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών υποθέσεων, όπου θα κληθούν οι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών φορέων για να συζητήσουν όλα τα «καυτά» ζητήματα του ασφαλιστικού και φορολογικού.
Αποσκοπεί στην εκτόνωση της έντονης δυσφορίας που επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων και στον απεγκλωβισμό του Μεγάρου Μαξίμου που μέχρι αυτή την στιγμή αδυνατεί να χειριστεί την μεγαλύτερη κοινωνική αμφισβήτηση.
Την Πέμπτη το Agronews έγραφε:
Σφιχτά τα μπλόκα, επιταχύνονται οι διεργασίες για αναζήτηση λύσης
Με τον κλοιό των τρακτέρ να γίνεται ασφυκτικός, στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται η αντιπαράθεση αγροτών και κυβέρνησης με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τα θέματα της φορολογίας. Τα τελευταία 24ωρα έχουν πυκνώσει οι επαφές σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί το έδαφος για μια ουσιαστική διαβούλευση που θα άρει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πρότασης και θα δώσει χώρο σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα εξασφαλίζει την ομαλή συνέχεια της αγροτικής παραγωγής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, την Πέμπτη στη Κατερίνη, αντιπροσωπεία αγροτών από 62 μπλόκα μετά από συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους που συνδράμουν τους αγρότες, ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση μιας βάσης συζήτησης πάνω στην οποία μπορεί να ξεκινήσει συγκροτημένα ο διάλογος με την κυβέρνηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμπλήρωση και τεκμηρίωση της πρότασης που έγινε γνωστή από το περασμένο Σάββατο, βάσει της οποίας οι αγρότες ζητούσαν μέσα σε 5 μέρες το θέμα τους να εξετασθεί από διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει και την επίλυσή του.
Έτσι, στο ασφαλιστικό προτείνεται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, να αναλαμβάνει μόνο αγρότες, να μην υπάρξει αύξηση για τα χαμηλά εισοδήματα και να τεθεί όριο (7.200 ευρώ το χρόνο) στην ασφαλιστική δαπάνη των μεγάλων εκμεταλλεύσεων.
Αντίστοιχα για το φορολογικό προτείνεται η διατήρηση του συντελεστή στο 13% και της προκαταβολής φόρου στο 55%, καθορισμός ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος στις 12.000 ευρώ και να είναι αφορολόγητες όλες οι επιδοτήσεις.
Σήμερα Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπείες αγροτών θα δώσουν το παρόν τους στη γενική απεργία και στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, ενώ εκτιμάται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί η συζήτηση (προ ημερησίας διατάξεως μετά από ερώτηση του ΚΚΕ και της ΝΔ) για το αγροτικό στη Βουλή. Η πλευρά των αγροτών θα ήθελε η συζήτηση αυτή να εξελιχθεί σε μια πρώτη διακομματική προσέγγιση του αγροτικού ζητήματος, που θα δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός κοινού μετώπου το οποίο θα πείσει την κυβέρνηση να δει τα πράγματα διαφορετικά και να αναζητήσει μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό των αγροτών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και εφόσον οι ζυμώσεις προχωρήσουν, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση των αγροτών (σφιχτή διαπραγματευτική ομάδα με τεχνικούς συμβούλους) μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Για κάτι τέτοιο πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν οι αγρότες, θα πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει διάθεση για συνεννόηση και φυσικά η κυβέρνηση εγκαταλείπει το άκρως αναποτελεσματικό και αδιέξοδο σενάριο της πρότασης Κατρούγκαλου.
Αδιάσειστα επιχειρήματα
Ειδικότερα επ’ αυτής οι αγρότες θεωρούν ότι ο κ. Κατρούγκαλος ψεύδεται για τις επιβαρύνσεις που περιέχει το προσχέδιό του στα εξής σημεία:
-1ο ψέμα: Οι αγρότες θα πληρώσουν μόνο 150 ευρώ το χρόνο παραπάνω εισφορές στον ΟΓΑ, γιατί οι περισσότεροι είναι στην 3η κατηγορία σήμερα.
Η αλήθεια: Στην 3η κατηγορία ο αγρότης σήμερα πληρώνει 954,12 ευρώ ετήσια εισφορά και με το σχέδιό του κ. Κατρούγκαλου η εισφορά θα είναι 1516 ευρώ το χρόνο εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο από 5.626 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο αγρότης έχει ένα εισόδημα 8.000 ευρώ η αντίστοιχη ετήσια εισφορά θα είναι 2.156 ευρώ, δηλαδή 126% μεγαλύτερη.
-2ο ψέμα : Οι αγρότες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες συντάξεις.
Η αλήθεια: Στον Προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΟΓΑ κατά 100 εκατ. περίπου.
Οι φοροτεχνικοί και εργατολόγοι που ανέλαβαν τη μελέτη των δεδομένων του ΟΓΑ, ανάμεσά τους οι κύριοι Καμπάνης, Παπαδημητρίου και Μπούρλος , θεωρούν ότι με 280.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 136.000 συνταξιούχους , αν ο ΟΓΑ γίνει ανεξάρτητο ταμείο θα είναι βιώσιμο αφού θα έχει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ εισφορές το χρόνο και οι δαπάνες για συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ (με 500 ευρώ σύνταξη μηνιαίως).
Για τούτο θα ζητήσουν άμεση σύνταξη του μητρώου αγροτών και ανεξαρτητοποίηση του ΟΓΑ διότι όπως υποστηρίζουν ο σημερινός φορέας που περιέχει 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους , μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται παλιννοστούντες, μετανάστες και ανασφάλιστοι κάθε κλάδου που ζητούν επιδοματική λύση, είναι εκείνοι που καθιστούν το ταμείο ελλειμματικό. Στις προτάσεις τους θα είναι και η υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΓΑ όσων ασκούν το αγροτικό επάγγελμα και είναι αλλού ασφαλισμένοι, δηλαδή είναι ετεροεπαγελματίες.
Από την Τρίτη το Agronews έγραφε
Με σφιχτό υπόμνημα και διακομματική μελέτη οι αγρότες ρίχνουν το γάντι
Με τα αγροτικά μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη, περαιτέρω περιπλοκές στη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος δημιουργεί από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου η έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια στο Χίλτον.
Την ίδια στιγμή, σε συνεννόηση με τα περισσότερα μπλόκα τα Τέμπη στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για τη συγκρότηση, μέσα σε 5 μέρες, διακομματικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα ανοικτά ζητήματα, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι αγρότες με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ μέρους των πιστωτών τίθεται θέμα ριζικής αναθεώρησης των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό με σημαντική μείωση των χορηγούμενων συντάξεων όλων των κατηγοριών και άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών.
Οι θέσεις αυτές ανατρέπουν, όπως είναι φυσικό τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει αυτές τις μέρες οι αγρότες.
Πιο συγκεκριμένα, στο ασφαλιστικό η απαίτηση των πιστωτών για μείωση των συντάξεων όλων των βαθμίδων αφήνει περιθώρια για καλύτερη διαχείριση των απαιτήσεων που είχαν τεθεί ως προς τις εισφορές και έβαζαν τον πήχη στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών. Ήδη ο κ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του την Τρίτη έκανε λόγο για μείωση 3 μονάδων και προσδιορισμό της εισφοράς στο 17% του φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό το οποίο δεν είπε ακόμα, είναι οι ανάγκη να μπει ένα ανώτατο όριο της τάξεως των 7.200 ευρώ το χρόνο για όλους ανεξαιρέτως τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό χώρο.
Στο φορολογικό, απ’ ότι φαίνεται οι πιστωτές επιμένουν ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει άμεσα και φυσικά πριν από την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης που ήθελε να κλείσει πρώτα το ασφαλιστικό και στη συνέχεια να ανοίξει το φορολογικό ζήτημα. Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τους κυβερνητικούς παράγοντες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που από το βήμα της βουλής υπόσχονταν μετάθεση των συζητήσεων για τη φορολογία αγροτών και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν φέτος οι μνημονιακές υποχρεώσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 20% και στο 26% (2016 και 2017).
Η σφιχτή πρόταση
Τη Δευτέρα οι εξεγερμένοι αγρότες όρισαν ένα σφιχτό πλαίσιο διεκδικήσεών το οποίο δείχνει να εκφράζει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Το υπόμνημα θέτει προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται:
• να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ
• να γίνει εξυγίανσή του
• να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις
• να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Για το φορολογικό, ζητείται:
• να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή
• να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ
• να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει:
• μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ»
• αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
• δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος
• ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε
Μικρά βήματα πίσω η κυβέρνηση, ψύχραιμα αποφασιστικοί οι αγρότεςΜαλακώνει όσο περνούν οι ώρες, η κυβερνητική στάση στο ασφαλιστικό, χωρίς ωστόσο να γίνεται ξεκάθαρο αν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια επανεξέτασης της όλης κατάστασης, ειδικά σε ότι αφορά στον αγροτικό ζήτημα ή είναι ένα ακόμη τρικ προκειμένου να αποδιοργανωθούν τα μεγάλα μπλόκα των τρακτέρ στους εθνικούς κόμβουςΟι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια «έκπτωση» 3% στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, πράγμα που σημαίνει ότι ο συντελεστής που με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου ορίζεται σήμερα στο 20% θα υπολογίζεται στο 17% του φορολογητέου εισοδήματος
Εδώ δεν ξεκαθαρίζεται βέβαια αν αντίστοιχα μειωθούν κατά 3 μονάδες οι συντελεστές (14% και 17%) για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου, όπως επίσης και αν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης της προβλεπόμενης εισφοράς 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι παραπάνω πληροφορίες που δεν αποτελούν επίσημες θέσεις, αλλά προϊόν διαρροών για τη διαμόρφωση κλίματος, όπως και η γενικότερη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των αγροτών, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μπουν σε μια συζήτηση πριν τα πράγματα ωριμάσουν. Άλλωστε, το γεγονός ότι Τετάρτη και Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται για διεθνείς επαφές στο Λονδίνο, όπως και το γεγονός ότι την Πέμπτη είναι ημέρα πανελλαδικής απεργίας και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, αποκλείει κάθε συνάντηση με το Μαξίμου πριν την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Έτσι, οι αγρότες των Τεμπών, όπως και στα περισσότερα μπλόκα, επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις τους για ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων, για ολοήμερους αποκλεισμούς δρόμων (12-8 κάθε μέρα) και συνδυασμό με μικρά συλλαλητήρια σε τοπικό κέντρο.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τεχνικό κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί από την πλευρά των αγροτών ολοκληρώνει τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα τεθεί ως βάση για την προετοιμασία του διαλόγου με τον πρωθυπουργό, συνάντηση η οποία, όπως λένε, θα γίνει μόνο αν οι συνθήκες ωριμάσουν.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Ότι γίνει προς το τέλος της εβδομάδας, προς το παρόν τα μπλόκα δυναμώνουν
Τα «δόντια τους» δείχνουν για μια ακόμα εβδομάδα οι αγρότες στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ενώ εντείνονται παρασκηνιακά οι προσπάθειες προετοιμασίας μιας οργανωμένης συνάντησης με τον πρωθυπουργό, η οποία θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα.
Προς το παρόν «η οργή των μπλόκων» δυσκολεύει τις όποιες «διασπαστικές πρωτοβουλίες» και αποσπασματικές συναντήσεις, όπως αυτή που επιχείρησε να κλείσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο αυτόκλητος συνδικαλιστής Θοδωρής Παπακωσταντίνου. Σημειωτέον ότι ένα ανάλογο σενάριο «δούλευαν» λίγες μέρες νωρίτερα και οι Γιάννης Παναγής και Κώστας Σπανούλης.
«Αν είναι να γίνει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα γίνει μετά από κατάλληλη προετοιμασία, με μια σφιχτή και αντιπροσωπευτική Επιτροπή Αγροτών η οποία θα υποστηρίζεται αντίστοιχα από επιλεγμένους τεχνοκράτες», τονίζουν οι έχοντες γνώστη των διεργασιών στα «λιμέρια» συγκέντρωσης των τρακτέρ.
Η γενικευμένη αντίδραση των αγροτών, επιβάλλει την εξασφάλιση οριζόντων λύσεων οι οποίες θα δικαιώνουν σ’ αυτή τη φάση του συνόλου των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου. Σ’ αυτή τη λογική,
-ένα ανώτατο όριο ασφαλιστικής εισφοράς (π.χ. 7.200 ευρώ το χρόνο) για τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
- ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο (9-12.000 ευρώ) που θα δώσει απαλλάσει τους μικρούς αγρότες
- και μια μέριμνα για «έκπτωση» από το φορολογητέο εισόδημα των αποσβέσεων για εξαγορά εξοπλισμού και παγίων,
μπορούν να διαμορφώσουν τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, που θα επιτρέψει την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσο οι αγρότες θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει το ασφαλιστικό, πριν το αγροτικό εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που σε κοινό μέτωπο με άλλες κοινωνικές ομάδες θα απειλεί τη συνοχή του παρόντος κυβερνητικού σχηματισμού.
Από την προηγούμενη εβδομάδα το Agronews έγραφε
Κάθεται ο κουρνιαχτός της Αgrotica, νέες αποφάσεις το Σάββατο στα Τέμπη
Μεγάλη η συσπείρωση των αγροτών στα αγροτικά μπλόκα με τα Τέμπη να καλούν σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων το Σάββατο, προκειμένου να καθορισθεί η περαιτέρω στάση των αγροτών για την ανατροπή των κυβερνητικών επιλογών σε ασφαλιστικό και φορολογία.
Τα μασημένα λόγια των κυβερνητικών αρμοδίων, οι μικρές «εκπτώσεις» στα θέματα της φορολογίας μέχρι να περάσει το ασφαλιστικό από τη Βουλή, αλλά και οι δηλώσεις Αποστόλου για «δεξιούς και ακροδεξιούς» διαμαρτυρόμενους στη Θεσσαλονίκη, μάλλον έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά που εντείνει την αγανάκτηση και οργή του αγροτικού κόσμου.
Παράλληλα, πάντως, με την ενδυνάμωση των αγροτικών μπλόκων, οι πληροφορίες του AgroNews θέλουν τους επικεφαλής των κινήσεων σε Νίκαια, Τέμπη και Προμαχώνα να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους και να καλλιεργούν το κλίμα για τη συγκρότηση μιας σφιχτής διαπραγματευτικής ομάδας, που θα αναλάβει να προετοιμάσει μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η γενικευμένη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά και σύμπνοιά τους με άλλες κοινωνικές ομάδες, φθείρει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης και απειλεί τη συνοχή της. Έτσι, μετά τις χονδροειδείς αναφορές σε «φοροφυγάδες» και «ακροδεξιούς» κάποιοι ψυχραιμότεροι προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να μαζέψουν την κατάσταση και να βρουν έναν τρόπο αποκατάστασης της επικοινωνίας με τα αγροτικά μπλόκα.
Εφόσον οι ζυμώσεις προχωρήσουν, δεν αποκλείεται μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια δημόσια διαβούλευση που θα κινείται σε σημαντική απόσταση από τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης και η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο της συνεννόησης και της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Την Τετάρτη το Agronews έγραφε:
Ενδυνάμωση μπλόκων και κινητικότητα για μια διαβούλευση με περιεχόμενοΣε δύο επίπεδα κινούνται αυτές τις ώρες οι προσπάθειες των εξεγερμένων αγροτών, με τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου (συνελεύσεις αγροτών και συζήτηση στη Βουλή) να έχουν σφυρηλατήσει την ενότητα στις τάξεις του αγροτικού κόσμου και να έχουν διευκολύνει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων στους επίμαχους κόμβους των τρακτέρΟι προσπάθειες από δω και μπρος αποβλέπουν
- πρώτον, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των μπλόκων, κατ’ αρχήν με την προσέλκυση νέων δυνάμεων και αφετέρου με συγχωνεύσεις, δηλαδή μετακινήσεις επί μέρους συγκεντρώσεων τρακτέρ σε μεγάλες αρτηρίες,
- δεύτερον, στη διαμόρφωση μιας σφιχτής ομάδας από τεχνοκράτες και αγροτικά στελέχη που θα αναλάβει την επεξεργασία θέσεων και θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας συνάντησης, πιθανότατα με τον πρωθυπουργό, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά τους αγρότες να έχουν διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος και να μην δείχνουν διατεθειμένοι για μια όπως – όπως προσέλευση στο Μαξίμου, με άμεσο τον κίνδυνο αυτή να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κινητοποίησης, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, από την πλευρά των αγροτών θα επιδιωχθεί τις επόμενες ώρες ένας συντονισμός με το περιβάλλον του Μαξίμου, έτσι ώστε, να προκύψει και από την πλευρά της κυβέρνησης ένα κλιμάκιο, το οποίο θα είναι σε θέση να συμβάλει στην προετοιμασία της διαβούλευσης με τον πρωθυπουργό, με στόχο αυτή, όταν τελικά γίνει να έχει πιθανότητες θετικής κατάληξης.
Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:
Γέφυρες συνεννόησης για κοινή γραμμή Νίκαιας, Τεμπών και ΠρομαχώναΠεραιτέρω ενδυνάμωση καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στα αγροτικά μπλόκα, διαδικασία την οποία διευκόλυναν τόσο οι συνελεύσεις της Τρίτης σε Σίνδο και Νίκαια, όσο και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή.
Το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» στη Θεσσαλονίκη, δείχνει να ενισχύει τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα μεγάλα μπλόκα της Νίκαιας, των Τεμπών και του Προμαχώνα, γύρω από τα οποία κινούνται δορυφορικά και άλλες ισχυρές δυνάμεις, όπως του Κάστρου, των Μικροθηβών, των Γιαννιτσών, του Έβρου κ.α.
Ειδικά οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή επιβεβαίωσαν με τον πλέον σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν τον τομέα της αγροτικής παραγωγής οι προτάσεις Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των αγροτών, ενώ τέθηκε για μια ακόμη φορά το ερώτημα για το αν έχει νόημα η διάλυση του ΟΓΑ και η ενσωμάτωση των αγροτών σε ένα ταμείο με τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειωτέον ότι τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει από χθες (Τρίτη) και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στη διάρκεια της ημέρας, το αγροτικό κίνημα, παρά τις μεγάλες οργανωτικές του αδυναμίες, έδειξε να ξεπερνά ανώδυνα τις μεσημεριανές αντεγκλήσεις μεταξύ εκπροσώπων του στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, τριβές που έλαβαν αφορμή από την προσπάθεια ορισμένων όψιμων αγροτοσυνδικαλιστών να επιβάλλουν μια βιαστική και χωρίς προετοιμασία συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Η αποχώρηση των εκπροσώπων από το μπλόκο των Τεμπών, τις Μικροθήβες κ.α. απέτρεψε μια όπως – όπως επίσκεψη στο Μαξίμου, η οποία στην ουσία θα σήμανε την αρχή του τέλους του διεκδικητικού αγώνα των αγροτών.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σίνδο δίνουν το χρόνο περαιτέρω ανάδειξης των προβλημάτων που δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στο «στρατόπεδο» των αγροτών να οργανώσει καλύτερα μια ενδεχόμενο συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Σημειωτέον ότι αυτή η προετοιμασία δεν θα πρέπει να περιορισθεί στην επιλογή της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί το Μαξίμου, αλλά καλό είναι να επικεντρωθεί στη διερεύνηση των διαθέσεων που υπάρχουν από την άλλη πλευρά, ώστε τα όποια περιθώρια αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων να έχουν προσδιορισθεί πολύ πριν γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να μην φέρει το αγροτικό κίνημα μπροστά σε νέα διλλήματα.
Την Τρίτη το Agronews έγραφε
Οι αγρότες για το δίκιο τους στα μπλόκα και οι άλλοι για δουλειές στο ΜαξίμουΜυστικές επαφές για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το Σάββατο, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών μετά την αποχώρησή τους από τη συνέλευση της ΣίνδουΌπως όλα δείχνουν, μια μικρή ομάδα εκπροσώπων αγροτών, τουτέστιν, Γκόντιας, Παναγής, Σπανούλης και λοιποί των φωτοβολταϊκών, έχει προσυμφωνήσει επίσκεψη στο Μαξίμου για το ερχόμενο Σάββατο και θέλησε με να μεταβάλει τη συνάντηση της Σίνδου σε νομιμοποιητική διαδικασία προειλημμένων αποφάσεων και επιλογών
Γύρω στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης στη Σύνδο ο Χρήστος Γκόντιας επικοινώνησε με το AgroNews, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρξε επαφή με το Μαξίμου και πολύ περισσότερο δεν είχε κλειστεί ραντεβού για συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο. Ανάλογη άρνηση, φυσικά κατόπιν εορτής, ότι επίκειται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, υπηρξε προς το AgroNews και από τον εκπρόσωπο του ΠΣΑΦ Κώστα Σπανούλη.
Όλα αυτά βέβαια, έρχονται μετά την έκβαση που είχε η συνάθροιση στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, δηλαδή μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Μαυροβουνίου και της Πέλλας και φυσικά μετά την έκδοση της επίσημης ανακοίνωσης (συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία) στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδος στα πλαίσια των πρωτόγνωρων Κινητοποιήσεων και της ισχυρής θέλησης όλου του Πρωτογενούς Παραγωγικού κόσμου της χώρας να αγωνιστεί μέχρι τέλους, με τη μαζική συγκέντρωση των τρακτέρ στους δρόμους και τα μπλόκα ενάντια στο Ασφαλιστικό – Φορολογικό, που μας απειλεί με αφανισμό και σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, στις 14/1/2016, καλεί- Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της AGROTICA 2016 προσυγκέντρωση όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας στην Κεντρική Είσοδο της Δ.Ε.Θ. στις 3:00μμ, ώστε τα εγκαίνια της AGROTICA 2016 να τα κάνει ο αγροτικός κόσμος.
- Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τον Ο.Γ.Α.
- Δεν αντέχουμε αυξήσεις στις εισφορές.
- Μείωση του κόστους παραγωγής.
- Μετά τα «εγκαίνια»και τη λήξη του συλλαλητηρίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας θα συνεδριάσει ώστε να Αποφασιστεί ο Περαιτέρω Σχεδιασμός των Κινητοποιήσεων και των Ενεργειών Διαμαρτυρίας μέχρι τη Δικαίωση μας.»
Τα πράγματα μπλέκουν κάπως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κάθοδος των αγροτών στις εθνικές οδούς και η μεγάλη αντίδραση στις κυβερνητικές προτάσεις, η οποία σημειωτέον ότι ξεκίνησε υπό την πίεση της βάσης, θα κλείσει εδώ και θα τελειώσει άδοξα.
Όλες οι πλευρές εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση και να απαιτήσουν από κοινού την εγκατάλειψη των μέχρι σήμερα προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης από μηδενική βάση.
Πάντως οι αγρότες στην συνάντηση της Σίνδου αποφάσισαν αποκλεισμούς από 6-9 για την Τρίτη και από Τετάρτη 12 με 2 το μεσημέρι, αλλά και 6 με 9 ημερησίως.
Εξάλλου την Πέμπτη στην πλατεία ΧανΘ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι δυναμικό συλλαλητήριο.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο
Εγκατέλειψαν τη συνέλευση της Σίνδου οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών
Αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι του αγροτικού μπλόκου των Τεμπών, πράγμα που δυσκολεύει την αναζήτηση κοινής πορείας εν όψει της διαπραγματευτικής συνάντησης των αγροτών στο Μαξίμου.
Οι πληροφορίες από τη Σίνδο, όπου ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση εκπροσώπων απ’ όλα τα μπλόκα, θέλουν τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες αγροτών να μην τα βρίσκουν στη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αντιπροσωπευτικού σώματος το οποίο θα αναλάμβανε να εκλέξει τη διαπραγματευτική ομάδα που θα μετέβαινε στο Μαξίμου.
Φάνηκε από νωρίς ότι κάποιες αντιπροσωπείες, κυρίως από τη Μακεδονία, επεδίωξαν να «καπελώσουν» κατά κάποιο τρόπο τη συνάντηση και να επιβάλλουν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ένα δυναμικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη στη συμπρωτεύουσα και ενδεχομένως αυξημένη εκπροσώπηση στη διαπραγματευτική ομάδα.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Η προετοιμασία των διαβουλεύσεων θα κρίνει τη συνάντηση στο ΜαξίμουΣτην πιο κρίσιμη φάση του εισέρχεται ο αγώνας των αγροτών για αποτροπή των δυσμενών ρυθμίσεων που προωθούνται σε ασφαλιστικό και φορολογία. Η κυβέρνηση, στριμωγμένη από την αυθόρμητη και γενικευμένη κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, επιχειρεί, είτε με υποσχέσεις για επί μέρους διευθετήσεις, είτε θολές εξαγγελίες για καλύτερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, είτε ακόμα και με δυσφημιστικές αναφορές σε φοροφυγάδες και προνομιούχους αγροτοπατέρες, να κατευνάσει ή και να διασπάσει το αγροτικό μέτωπο.Οι σημερινές συναντήσεις εκπροσώπων των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, αναμένεται αποβούν καθοριστικές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την πορεία του αγώνα. Κύριο ζητούμενο να καταστούν σαφείς οι διαθέσεις της κυβέρνησης πριν αρχίσει μια διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης και μάλιστα με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου. Ο φόβος όλων είναι ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εκπροσώπους των αγροτών σε μια ατελέσφορη κουβέντα, από την οποία οι ίδιοι θα βγουν διασπασμένοι και ζημιωμένοι
Η εμφάνιση από το πρωί της Τρίτης στα τηλεοπτικά παράθυρα του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος το μόνο που επιδιώκει είναι να διαχωρίσει τους αγρότες σε πραγματικούς και... αδιάφορους, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τις διασπαστικές τάσεις στο κίνημα, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων.
Προς το παρόν, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία εκ μέρους των εξεγερμένων αγροτών για την ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης. Αυτό που χρειάζεται είναι η περαιτέρω καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των κατά τόπους κινήσεων και η αναζήτηση κοινής διαπραγματευτικής γραμμής που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να ανοίξει πραγματικά τα χαρτιά της.
Πολλοί εκτιμούν ότι πέραν του ορισμού των εκπροσώπων που θα συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη συνάντηση στο Μαξίμου, το πιο κρίσιμο είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα η συνάντηση, ώστε η εν λόγω αντιπροσωπεία να μην βρεθεί μπροστά σε διλλήματα ή ψευτοδιλλήματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο αραγές σήμερα μέτωπο. Ενδεχομένως, η εν λόγω εκπρόσωποι, πριν προσέλθουν για διαπραγμάτευση στο Μαξίμου καλό θα ήταν να εξαντλήσουν τα περιθώρια αναζήτησης κοινού τόπου που θα αποτρέπει τις μέχρι τώρα προτάσεις, θα δεσμεύει για το εύρος των ρυθμίσεων και θα οριοθετεί τα μέτρα στη βάση των πραγματικών δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση στο χειρισμό του αγροτικού ζητήματος.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Άρχισαν οι εκπτώσεις στο ασφαλιστικό υπό το βάρος των αγροτικών μπλόκων
Λυγίζει η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξέλιξη την οποία επιβεβαιώνουν τόσο οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για ένα βήμα πίσω στο φορολογικό (θα ισχύσει και για το 2016 ότι ίσχυε τον περασμένο χρόνο), όσο και οι σημερινές διαρροές Κατρούγκαλου για υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα βελτιωμένη πρόταση την οποία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίεςΤα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής
- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς
- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.
Οι αρχηγοί για το ασφαλιστικό στη Βουλή
Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.
Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, την Κυριακή, στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή υπό την νέα του ιδιότητα και αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα τηρήσει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.
Από τη Δευτέρα το Agronews έγραφε
Τρομάζουν την κυβέρνηση τα μπλόκα, χωρίς βιάση στο Μαξίμου οι αγρότες
Καλά κύλισε η πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους αγρότες, καθώς η αγωνιστική διάθεση των επαγγελματιών του χώρου άφησε πίσω τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες του κλάδου, ωστόσο, το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες μέρες είναι κάτι που ανησυχεί όλους.
Η εκφρασμένη διάθεση του Μαξίμου για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του την διαπραγμάτευση με τους διαμαρτυρόμενους των εθνικών δρόμων, είναι κάτι που προβληματίζει τα μπλόκα και σπέρνει διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων τους.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρόσκληση του Μαξίμου δεν είναι μια πρωτοβουλία για την αναζήτηση λύσης αλλά ένα βήμα για να βγουν στην επιφάνεια οι οργανωτικές αδυναμίες της αγροτικής βάσης. Για το λόγο αυτό, η πρώτη αντίδραση ήταν… ψυχραιμία.
Οι αντιπροσωπείες των αγροτών που συναντήθηκαν στα Τέμπη συμφώνησαν να μην βιαστούν και να καταλήξουν στη διαπραγματευτική ομάδα που θα κατέβει στο Μαξίμου, σε νέα συνάντησή τους την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγο διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται προς το παρόν οι δυνάμεις του Μπούτα στη Νίκαια, απ’ όπου διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και για τα αιτήματα που θα πρέπει να προταχθούν.
Προς το παρόν πάντως οι διαφωνίες δεν είναι τέτοιες που να δίνουν δικαίωμα για διαφορετικές αναλύσεις, ενώ μάλλον συσπειρωτικά λειτούργησε για τους αγρότες και η ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ’ αυτή, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας πως οι επικείμενες φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες δεν θα ισχύσουν από φέτος (δεν είναι προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης) και ότι η εξωμοίωση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες θα είναι σταδιακή. Ωστόσο, ο γενικόλογος τρόπος με τον οποίο τέθηκε το θέμα και η παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας διχαστικών γραμμών μεταξύ ισχυρών και αδύναμων αγροτών, δεν εγγυώνται τη συνέχεια.
Εξ ίσου κακή εντύπωση έκανε στους αγρότες η αναφορά του πρωθυπουργού σε «αποζημιώσεις» 2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν ήταν αποζημιώσεις αλλά κοινοτικές ενισχύσεις, όπως, όλοι επίσης ξέρουν ότι αυτά που πληρώθηκαν δεν ήταν 2 δις αλλά με το ζόρι 1 δις.