BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Οκτώβρη η προκαταβολή του τσεκ με την έγκριση των Βρυξελλών

Δεκτή έκανε η Επιτροπή διαχείρισης άμεσων πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα 10 κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για προκαταβολή του 50% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το 2012, μετά τις 16 Οκτωβρίου.

Έγκριση Βρυξελλών για προκαταβολή του «τσεκ» 2012 ζήτησε το ΥΠΑΑΤ

0
0
Σύμφωνα με όσα είναι ήδη γνωστά, το συνολικό ποσό που θα δοθεί εντός του Οκτωβρίου φθάνει το 50% της συνολικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί στους αγρότες στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012. Χωρίς την έγκριση της προκαταβολής, το σύνολο του 100% της ενιαίας ενίσχυσης επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης τονίζει τα εξής: «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε οι πληρωμές προς τους αγρότες να γίνονται όσο είναι δυνατόν πιο έγκαιρα. Οι έγκαιρες πληρωμές παρέχουν πολύτιμη ρευστότητα για τους ίδιους τους αγρότες και την ύπαιθρο, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία και βοηθούν αποτελεσματικά τον προγραμματισμό και την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας»

Η ανακοίνωση της Επιτροπή
Μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιουλίου, όπςω αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν θα πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες κυριαρχούν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και όχι από την 1η Δεκεμβρίου του 2012, που έπρεπε να γίνουν κανονικά. Να σημειωθεί ότι η επίσημη απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Μέχρι σήμερα συνολικά 10 κράτη μέλη έχουν ζητήσει επίσημα να πληρώσουν νωρίτερα τις άμεσες ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Οι δέκα χώρες που έχουν ζητήσει να πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις το 2012 είναι, εκτός της Ελλάδας, η Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Ρουμανία και Ιρλανδία
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα κράτη μέλη που διατηρούν «συνδυασμένες» πληρωμές, η παρέκκλιση αυτή θα επιτρέψει να πληρωθεί και το 80% των ενισχύσεων για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας
Ακόμη, σε μια ξεχωριστή ψηφοφορία, η Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει την κατ' εξαίρεση πληρωμή στους αγρότες της Βόρειας Ιταλίας (Εμίλια Ρομάνια, Λομβαρδία και Βένετο), που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου Μαΐου, να λάβουν τις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης από την 1η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην Ιταλία να προκαταβάλει το 50% των άμεσων πληρωμών, στους γεωργούς των 113 κοινοτήτων, καθώς και στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν το γάλα τους στις βιομηχανίες της περιοχής που επλήγηκε από το σεισμό

Βρείτε τη σχετική ανακοίνωση στο http://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/87_en.htm
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία