Αναλυτικά µία σύντοµη ακτινογραφία των βασικών χαρακτηριστικών του παγκόσµιου διατροφικού συστήµατος
-Υπάρχει φαγητό για όλους: Τη στιγµή που υπάρχουν 842 εκατοµµύρια άνθρωποι που πεινούν, υπάρχει 1,5 δισεκατοµµύρια άνθρωποι που είναι υπέρβαροι είτε αντιµετωπίζουν συνθήκες αφθονίας
-Μεταβλητότητα τιµών: Απειλή για το αγροτικό εισόδηµα αλλά και για την κοινωνική συνοχή είναι η µεγάλη µεταβλητότητα τιµών. Μέσα σε µία 5ετία οι τιµές των τροφίµων έχουν αυξοµειωθεί σηµαντικά τέσσερις φορές µε αποτέλεσµα κοινωνικές εντάσεις και µείωση εισοδήµατος για τους αγρότες στην πλειοψηφία των χωρών.
-Σπατάλη τροφίµων: Το 30% των παραγόµενων τροφίµων σπαταλούνται πριν καταναλωθούν λόγω του αδιέξοδου τρόπου διαχείρισης από τις ανεπτυγµένες χώρες
-Αυξηµένη ζήτηση: Έως το 2050 οι αγρότες παγκοσµίως πρέπει να παράξουν 50% περισσότερα τρόφιµα για να καλύψουν τον ρυθµό αύξησης του παγκόσµιου πληθυσµού.
-Κλιµατική Αλλαγή: Οι αρνητικές συνέπειες της υπερθέρµανσης του πλανήτη µπορεί να οδηγήσουν σε µείωση αποδόσεων έως και 20% τον επόµενο αιώνα στις βασικότερες διατροφικές καλλιέργειες.
-Κατάσταση αγοράς: 4 εταιρείες ελέγχουν το 58% της παγκόσµιας παραγωγής σπόρων και το 60% των αγροτοχηµικών προϊόντων µετατρέποντας τις αγορές σε ολιγοπωλιακές
-Τρόφιµα έναντι καυσίµων: Το 40% του καλαµποκιού και των ελαιούχων φυτών χρησιµοποιούνται για την παρασκευή καυσίµων σήµερα στις ΗΠΑ.
H αγροτική γη αλλάζει χέρια: 560 εκατοµµύρια στρέµµατα αγροτικής γης έχουν αλλάξει χέρια την τελευταία 5ετία. Συγκεκριµένα πολυεθνικές εταιρείες αγοράζουν µαζικά εκτάσεις γης είτε που ανήκουν στα κράτη είτε σε µικρούς παραγωγούς
-Υπάρχει φαγητό για όλους: Τη στιγµή που υπάρχουν 842 εκατοµµύρια άνθρωποι που πεινούν, υπάρχει 1,5 δισεκατοµµύρια άνθρωποι που είναι υπέρβαροι είτε αντιµετωπίζουν συνθήκες αφθονίας
-Μεταβλητότητα τιµών: Απειλή για το αγροτικό εισόδηµα αλλά και για την κοινωνική συνοχή είναι η µεγάλη µεταβλητότητα τιµών. Μέσα σε µία 5ετία οι τιµές των τροφίµων έχουν αυξοµειωθεί σηµαντικά τέσσερις φορές µε αποτέλεσµα κοινωνικές εντάσεις και µείωση εισοδήµατος για τους αγρότες στην πλειοψηφία των χωρών.
-Σπατάλη τροφίµων: Το 30% των παραγόµενων τροφίµων σπαταλούνται πριν καταναλωθούν λόγω του αδιέξοδου τρόπου διαχείρισης από τις ανεπτυγµένες χώρες
-Αυξηµένη ζήτηση: Έως το 2050 οι αγρότες παγκοσµίως πρέπει να παράξουν 50% περισσότερα τρόφιµα για να καλύψουν τον ρυθµό αύξησης του παγκόσµιου πληθυσµού.
-Κλιµατική Αλλαγή: Οι αρνητικές συνέπειες της υπερθέρµανσης του πλανήτη µπορεί να οδηγήσουν σε µείωση αποδόσεων έως και 20% τον επόµενο αιώνα στις βασικότερες διατροφικές καλλιέργειες.
-Κατάσταση αγοράς: 4 εταιρείες ελέγχουν το 58% της παγκόσµιας παραγωγής σπόρων και το 60% των αγροτοχηµικών προϊόντων µετατρέποντας τις αγορές σε ολιγοπωλιακές
-Τρόφιµα έναντι καυσίµων: Το 40% του καλαµποκιού και των ελαιούχων φυτών χρησιµοποιούνται για την παρασκευή καυσίµων σήµερα στις ΗΠΑ.
H αγροτική γη αλλάζει χέρια: 560 εκατοµµύρια στρέµµατα αγροτικής γης έχουν αλλάξει χέρια την τελευταία 5ετία. Συγκεκριµένα πολυεθνικές εταιρείες αγοράζουν µαζικά εκτάσεις γης είτε που ανήκουν στα κράτη είτε σε µικρούς παραγωγούς