
Οι συνδεδεμένες αυτές ενισχύσεις θα δίνονται υπό προϋποθέσεις, που θα αντιστοιχούν σε ποιοτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά του αντίστοιχου τομέα.
Πιο αναλυτικά, θα αποτελούνται από οριζόντιες «φέτες». Αυτό σημαίνει ότι ποιος παράγει και παραδίδει το προϊόν του στη βιομηχανία, παίρνει ένα ποσοστό 5% πλέον του βασικού τσεκ. Στη συνέχεια θα προστίθενται ποσοστά 2% ή 3%, με τη μορφή πριμ σε όσους παράγουν ΠΟΠ/ΠΓΕ και στους βιοκαλλιεργητές. Μιά τρίτη «φέτα» προτείνεται να αφορά τη σύνδεση του παραγωγού με την αγορά, οπότε ένα επιπλέον 2-3% θα παίρνουν όσοι είναι μέλη μιας αλυσίδας σύμπραξης (cluster) με ειδικό σκοπό ή έχουν «δέσει» τη σοδειά τους με συμβόλαιο.
Οι κάθετες «φέτες» αφορούν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και θα χωρίσουν την Ελλάδα σε τρεις ζώνες: Ορεινή, πεδινή και νησιωτική. Οι αγρότες αυτών των περιοχών θα ανταμείβονται ανάλογα, με βάση τις νέες περιφερειοποιημένες ενισχύσεις. Προς το παρόν δεν έχουν αποφασιστεί ούτε τα ποσά ούτε τα ποσοστά των περιφερειοποιημένων ενισχύσεων, που θα αντιστοιχούν στη βασική στρεμματική επιδότηση, γιατί ακόμα δεν έχει κλείσει το συνολικό κονδύλι της ΚΑΠ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξομοιωθούν μέχρι το 2020 οι επιδοτήσεις μεταξύ των νέων και παλιών κρατών μελών, αλλά και μεταξύ νέων και παλιών αγροτών.
Σε μία ξεχωριστή κατηγορία ενισχύσεων ανήκουν οι «πράσινες», που θα αποτελούν το 30% του «τσεκ», αλλά έχουν περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε φανατικός υπέρμαχος και στις επόμενες σελίδες εξήγησε πώς θα ωφελήσουν τους σημερινούς αγρότες.
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 394ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: synenteuxi_tsautari.pdf