Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα Agrenda, έχει δηµιουργήσει τριβές µεταξύ των επιτελών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που πριν ακόµα προλάβει να στεγνώσει το µελάνι για τα 120 εκατ. ευρώ του Μέτρου των Συµβούλων που ανακοίνωσε το υπουργείο, στη 2η τροποποίηση προβλέπεται η µείωση του προϋπολογισµού, κατά 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τους Συµβούλους θα χρηµατοδοτηθεί και µερίδα των 70 εκ. ευρώ του µη συνεχιζόµενου µέτρου της Πρόωρης Συνταξιοδότησης ώστε να καλυφθούν ανάγκες των ανειληµµένων υποχρεώσεων του µέτρου για τα έτη 2018 και 2019.
Ειδικότερα, με πέντε νέες καλλιεργητικές ομάδες, αναμένεται να προκηρυχθεί για δεύτερη φορά το Κομφούζιο μέσα στο 2018, καθώς εκτός από ορισμένα πυρηνόκαρπα, ετήσιο πριμ αξιώνουν το βαμβάκι, το αμπέλι, τα εσπεριοδειδή, τα μηλοειδή και η δαμασκηνιά. Τα ποσά στήριξης ανά στρέμμα ετησίως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης υπολογισμού του ύψους ενίσχυσης θα είναι τα κάτωθι:
• Ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια (καρπόκαψα, ανάρσις και φυλλοδέτης): 38,7 τα 2 πρώτα έτη, 454 τα 3 επόμενα
• Βαμβάκι (ρόδινο σκουλήκι): 32,8 τα 2 πρώτα έτη, 39,6 τα 3 επόμενα
• Δαμασκηνιά (καρπόκαψα): 54,0 τα 2 πρώτα έτη, 70,4 τα 3 επόμενα
• Εσπεριδοειδή (ανθοτρήτης): 52,8 τα 2 πρώτα έτη, 60,1 τα 3 επόμενα
• Αμπέλι (ευδεμίδα): 84,3 τα 3 πρώτα έτη, 90,0 τα 2 επόμενα
• Μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά (φυλλοδέτης, κόσσος, ζευζέρα, σέζια): 54,2 τα 3 πρώτα έτη, 62,7 τα 2 επόμενα
Σημειώνεται ότι στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής που ανέρχεται σε 1,4 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.
Όπως φαίνεται, σύμφωνα με την τροποποίηση του οδηγού του Μέτρου η δέσμευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρμόζεται σε σταθερά αγροτεμάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας τα οποία κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης. Τα πρώτα δύο ή τρία, ανάλογα με την καλλιέργεια, έτη εφαρμογής γίνεται μικτή χρήση φερομονών και χημικών εντομοκτόνων. Τα επόμενα δύο ή τρία έτη εφαρμογής γίνεται χρήση αποκλειστικά φερομονών.
Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Στο πλαίσιο τήρησης της γραμμής βάσης της δράσης, οι δικαιούχοι οφείλουν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα τα οποία διαθέτουν άδεια για διάθεση στην αγορά, η οποία αφορά συγκεκριμένους εντομολογικούς εχθρούς. Η ενίσχυση δίνεται για να καλύψει τα έξοδα εγκατάστασης παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων (dispensers). Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.
Επιπλέον οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν και να εφαρμόζουν Σχέδιο Εφαρμογής της δράσης στην ενταγμένη εκμετάλλευση, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό της εγκατάστασης των ατμιστήρων και των παγίδων παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, το Σχέδιο Εφαρμογής αναθεωρείται, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η καταγραφή των συλλήψεων στις παγίδες παρακολούθησης και οι μετρήσεις του ποσοστού προσβολής σε φύλλα και βλαστούς από τα έντομα – στόχους, και περιγράφει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πληθυσμών των τριών μικρολεπιδοπτέρων στα ενταγμένα αγροτεμάχια.