BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επιχείρηση «ρευστότητα» για Σχέδια Βελτίωσης μέσω Πειραιώς-ΑΤΕ

Τη διευκόλυνση των επενδυτών που έχουν στα χέρια τους εγκεκριμένα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και σχέδια που εντάσσονται στο Μέτρο 123Α,, αλλά λόγω έλλειψης ρευστότητας στην τραπεζική αγορά, δεν μπορούν να υλοποιήσουν, προωθεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ.

Επιχείρηση «ρευστότητα» για Σχέδια Βελτίωσης μέσω Πειραιώς-ΑΤΕ

0
0

Μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με την αξιολόγηση των Σχεδίων, το υπουργείο έπρεπε να εξετάσει την προοπτική της χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ ή απευθείας μέσω των τραπεζών.

Τελικά, προκρίθηκε η απευθείας λύση μέσω της τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ, έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να εξασφαλίζει την εγγυητική επιστολή, πριν προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του Σχεδίου Βελτίωσης και στη συνέχεια να μπορεί να εξασφαλίσει, μέσω δανείου, ακόμα και την ίδια συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Το ύψος των συνολικών σχεδίων που πλέον επιταχύνονται αγγίζουν, σύμφωνα με το υπουργείο, τα 700 εκατ. ευρώ.




H ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ξεκινά η επιτάχυνση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στη διευκόλυνση υλοποίησης επενδύσεων του Μέτρου 121 (Σχέδια Βελτίωσης) και του Μέτρου 123Α (Σχέδια Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων), η Τράπεζα θέτει στη διάθεση των δικαιούχων – αγροτών και επενδυτών που έχουν εγκεκριμένες επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης του Μέτρου 121 ή επενδύσεων του Μέτρου 123Α θα μπορούν να προσφεύγουν:

α) για την έκδοση εγγυητικής, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή της δικαιούμενης ενίσχυσης ώστε να διευκολυνθούν στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων.

β) για τη λήψη δανείου ώστε να εξασφαλίσουν την υλοποίηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται και από έλλειψη ρευστότητας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε τη χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα και αυτό κάνουμε με συνέπεια. Η συνέχιση όμως της παραγωγικής διαδικασίας και η βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και των επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων επενδύσεων. Με τη σημερινή μας παρέμβαση στηρίζουμε ειδικά όσους μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία αποφάσισαν να επενδύσουν στο τομέα της γεωργίας είτε στη βελτίωση της διαδικασίας μεταποίησης των τροφίμων που για μας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα δε στην ύπαιθρο».

Σημεία συνέντευξης υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Σχέδια Βελτίωσης:

Έχουν ήδη εγκριθεί 6.400 σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και την κτηνοτροφία

Πρόκειται για τα Σχέδια Βελτίωσης των γεωργών. Εδώ και περίπου 2 χρόνια είχαν κατατεθεί 7.700 σχέδια.
Όταν ανέλαβα καθήκοντα, διαπίστωσα ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαν αξιολογηθεί περίπου 220. Δεδομένου ότι πρόκειται να διατεθούν πόροι ύψους  500 εκατ.€, επιταχύναμε τη διαδικασία. Το όλο σύστημα αποκεντρώθηκε. Συστάθηκαν  περισσότερες επιτροπές αξιολόγησης  και σήμερα έχουμε φθάσει στην αξιολόγηση των 6.400 σχεδίων βελτίωσης- σε λίγο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση- έχει ήδη αποτυπωθεί προκειμένου να γίνει ο έλεγχος,  ώστε να προχωρήσουν σε συμβασιοποίηση περίπου 2.500, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί 1.400 συμβάσεις . Κι όλα αυτά σε χρονικό διάστημα 3-4 μηνών.

Εξάλλου, οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι κατέθεσαν  σχέδια βελτίωσης προς αξιολόγηση, έχουν ήδη διαθέσει  δικά τους χρήματα, έχουν ίδια συμμετοχή, δάνειο και χρήματα από εμάς για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους. Είναι Κοινοτικές Επιδοτήσεις από το αναπτυξιακό κομμάτι του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά στα σχέδια μεταποίησης - είχαμε έναν αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων, μιλάμε για μεταποιητικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που επίσης είναι σημαντικό- έχουμε ήδη εγκρίνει από τον πρώτο κύκλο τα 77, τα οποία  υλοποιούνται και ετοιμάζονται να πάρουν και τη δεύτερη δόση. Από το δεύτερο κύκλο έχουν αξιολογηθεί από τα 260, περίπου τα 160, και από τον τρίτο κύκλο που είναι 440 έχουν αξιολογηθεί τα 250 και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Μάλιστα, σκεφτείτε ότι με την ολοκλήρωση κάθε αίτησης  δημιουργούνται   θέσεις απασχόλησης αν σε κάθε μονάδα απασχοληθούν 5 – 6 άτομα.

Σχετικά με το πρόγραμμα διανομής γης

Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε πρώτη φάση, 4.000 γεωτεχνικούς με πτυχία στους οποίους δώσαμε γη. Δηλαδή, σε 4.000 νέους και νέες  πτυχιούχους ΤΕΙ Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, είτε Γεωπονίας, Κτηνιατρικής, Ιχθυολογίας και  Ιχθυοπαραγωγής, δώσαμε έως  100 στρέμματα  προκειμένου  να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Γίνεται μακροχρόνιο leasing, με  συμβολικό ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα, δεν παίρνουν την ιδιοκτησία, αλλά τους δίνουμε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν. Υπήρξε ανταπόκριση. Αντιμετωπίσαμε ωστόσο δυσλειτουργίες σε κάποιες περιοχές, καθώς  κάποιες εκτάσεις δεν ήταν  κατάλληλες  για την καλλιέργεια που είχαν στο νου τους οι ενδιαφερόμενοι. Πάντως και αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.

Εκκρεμούν αιτήσεις και σε άλλες περιφέρειες και θα ανοίξουμε επιπλέον εκτάσεις για να τους εξυπηρετήσουμε. Επειδή οι αιτήσεις είναι για νέους θέλαμε να εξυπηρετήσουμε νέους αγρότες που ήταν στην Περιφέρεια για να μη φύγουν κι αυτοί προς τα αστικά κέντρα.
Παράλληλα, υποστηρίξαμε  10.000 νέα παιδιά με στόχο  να παραμείνουν στην Περιφέρεια και να καταπιαστούν με την ανάπτυξη της γεωργίας.

Για την ανασυγκρότηση του αγροτικού ιστού της χώρας

Δεν θα γίνει αυτόματα, ούτε σε μια μέρα. Από τα μέτρα που έχουμε λάβει , τους τελευταίους μήνες, ανέβηκε η απασχόληση στον τομέα της γεωργίας κατά 7%.
Η έννοια της αυτάρκειας είναι πολύ σημαντική και μάλιστα σε κάποιους τομείς όπως είναι η κτηνοτροφία και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Όπως είπα από την πρώτη φορά που ήρθα στο Υπουργείο, η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι φοβερά ελλειμματική. Φανταστείτε ότι εισάγουμε κρέας  αξίας 2 δις ευρώ κάθε χρόνο. Μεγάλη μας προτεραιότητα, είναι  να γίνουμε αυτάρκεις σε αυτό το προϊόν.

Ωστόσο, ανακύπτει ένα άλλο ζήτημα: Πως  να γίνουμε αυτάρκεις στο κρέας, όταν δεν έχουμε ζωοτροφές! Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη στρέβλωση που έχουμε. Έχουν εξαφανιστεί οι ζωοτροφές από τον τόπο μας. Στα ξηρικά  χωράφια που είναι το 70% των εκτάσεων, από τους αρχαίους χρόνους, καλλιεργούσαμε σιτηρά τη μια χρονιά και όσπρια την άλλη χρονιά και στη συνέχεια ψυχανθή φυτά, ώστε να εξασφαλιστεί η ζωοτροφή.

Γι’ αυτό κι από τώρα υποστηρίζουμε  την παραγωγή ψυχανθών. Ακόμα και οσπρίων για τη μεσογειακή μας διατροφή. Χάθηκαν τα φασόλια, χάθηκαν οι φακές. Όλα είναι εισαγόμενα πλέον.

Σε ότι αφορά στα σενάρια περί ανασχηματισμού

Φυσικά βλέπω τον εαυτό μου εντός Κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, αλλά δεν εξαρτάται  από εμένα. Κάποιος περιμένει να αξιολογηθεί από το έργο του, αν έχει κάποιο χρόνο στη διάθεση του να το υλοποιήσει, να πει αυτές είναι οι προτεραιότητες, αυτά τα σχέδια κάναμε, έτσι τα υλοποιήσαμε και ή πετύχαμε ή αποτύχαμε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία