BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Ολοκληρώθηκε το έγκλημα στο γάλα, για «ξεπούλημα» μιλούν οι κτηνοτρόφοι

Την επέκταση και, πιο συγκεκριμένα, τον υπερδιπλασιασμό της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, οδηγώντας ουσιαστικά στον αφανισμό την εγχώρια αγελαδοτροφία, η οποία μένει ανοχύρωτη απέναντι στις αθρόες εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό.

Ολοκληρώθηκε το έγκλημα στο γάλα, για «ξεπούλημα» μιλούν οι κτηνοτρόφοι

2
0

Οι φόβοι των κτηνοτρόφων επιβεβαιώθηκαν, καθώς η ρύθμιση που προωθεί -υπό τις ευλογίες της τρόικας το υπουργείο Ανάπτυξης οδηγούν σε πλήρη ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος. Αρχής γενομένης από την πενθήμερη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος η οποία πλέον καταργείται.

Εφεξής θα μπορεί -η διάρκεια- να καθορίζεται από τις ίδιες της βιομηχανίες οι οποίες, ανάλογα με τις ανάλογα με τις δυνατότητες και τις μεθόδους παστερίωσης που διαθέτουν, θα μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά «φρέσκο» γάλα δύο, πέντε, επτά έως και 11 ημερών (όσο είναι δηλαδή σήμερα η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια για το γάλα μη υψηλής παστερίωσης).

Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια να... θολωθούν τα νερά, καθιερώνεται μια νέα κατηγορία γάλακτος, «το γάλα ημέρας» με θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής δύο ημερών. Θα προβλέπεται ένα 24ωρο από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα μέχρι την κατανάλωσή του.

Η συγκεκριμένη κατηγορία υποτίθεται ότι θα στηρίξει την ελληνική αγελαδοτροφία και θα προστατεύσει την τοπική γαλακτοβιομηχανία. Αυτό, βέβαια, όταν έχει ήδη ανοίξει, μέσω της κατάργησης του πενθήμερου, η Κερκόπορτα των φθηνών εισαγωγών...

Πιο αναλυτικά, για το γάλα η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

• Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες.

• Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.

• Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πατρότητα της προωθούμενης ρύθμισης ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο, μάλιστα, πανηγυρίζει για την υιοθέτησή της από τους τροϊκανούς (ιδίως για την... πατέντα του "γάλακτος ημέρας" που φέρονταν να απορρίπτουν οι δανειστές), ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες την πρόβαλε στα μέσα ως «νέα» και «μετριοπαθή». Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι τίποτα από τα δύο αφού ανάλογες προσπάθειες να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είχαν γίνει και στο παρελθόν από προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείο Ανάπτυξης, όμως εν τέλει σκόνταψαν στις αντιδράσεις των παραγωγών και ενός μέρους της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.

Τα μέτρα για το γάλα πρόκειται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα.

 

Αιτία πολέμου για τους κτηνοτρόφους

Καταστροφή και ξεπούλημα της αγελαδοτροφίας αλλά και της κτηνοτροφίας στο σύνολό της χαρακτηρίζουν την απόφαση για την επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος οι θεσμικοί εκπρόσωποι των παραγωγών. Υπόσχονται άμεση και καθολική αντίδραση και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει θέση.  


Κεφαλάς: «Άθλιες μεθοδεύσεις από επικίνδυνους ανθρώπους»

Για «ξεπούλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας από επικίνδυνους ανθρώπους» κάνει λόγο μιλώντας στο Agronews ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς. «Η απόφαση οδηγεί στον αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία και είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Ωφελημένοι βγαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, κάποιοι εισαγωγείς καθώς επίσης και ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες ξένων συμφερόντων. Εκτός από εμάς, εκτιμώ ότι μακροπρόθεσμα θα βλάψει και το σύνολο της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας», τονίζει ο κ. Κεφαλάς και προσθέτει:

«Oι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το μέτρο έχουν βαλθεί να ανατρέψουν την επιστημονική ορολογία και τη λογική την ίδια. Ο δε άθλιος τρόπος που μεθοδεύτηκε, χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους κλάδους (κτηνοτρόφους, γαλακτοβιομηχανία), ακόμα και ο παραγκωνισμός από τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικός».

Ο κ. Κεφαλάς χαρακτηρίζει φαιδρό το εγχείρημα του «γάλακτος δύο ημερών». «Τι σημαίνει γάλα δύο ημερών; Θα είναι δηλαδή λιγότερο παστεριωμένο από τα άλλα; Αφού η διαδικασία παστερίωσης είναι μία, 71,7 βαθμοί για 15 δευτερόλεπτα. Και πότε θα προλαβαίνει να διανεμηθεί μέσα σε δύο ημέρες. Aυτά είναι φαιδρά πράγματα, δεν υπάρχουν πουθενά». 

«Γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος και ξέρουν πολύ καλά ότι θα οδηγήσουν την ελληνική αγελαδοτροφία στην καταστροφή, όμως επιμένουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χατζηδάκης δε βγαίνει σε σταθερή βάση στα μέσα προκειμένου να υπερασπιστεί τη ρύθμιση. Γνωρίζει ότι τα επιχειρήματά του είναι σαθρά».

Σχετικά με το επιχείρημα περί δήθεν μείωσης της τιμής του γάλακτος στο ράφι, αναρωτιέται: «Άραγε θα σωθεί η ελληνική οικονομία και η ελληνική οικογένεια από μια μείωση 2 λεπτά το λίτρο- και αυτή, μάλιστα, αμφίβολη; Τα ξένα γάλατα υψηλής παστερίωσης γιατί είναι ακριβότερα; Και, τέλος, όταν δε θα υπάρχει πλέον εγχώρια παραγωγή, τότε να δούμε πού θα πάνε οι τιμές».


Καμπούρης: «Να πάρουν τώρα πίσω την απόφαση»

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την απόφαση και ο Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Όπως είπε στο Agronews o κ. Καμπούρης, «είναι μία πολύ κακή απόφαση όχι μόνο για την αγεδαλοτροφία αλλά για το σύνολο της κτηνοτροφίας». «Την καταδικάζουμε και αποτελεί αιτία πολέμου», υπογράμμισε. Όπως διεμήνυσε ο κ. Καμπούρης, «δεν πρόκειται να ησυχάσουμε. Καλούμε τους κτηνοτρόφους να καταδικάσουν αυτή την πολιτική είτε συνδικαλιστικά είτε πολιτικά. Αν και δεν έχουμε προγραμματίσει την αντίδρασή μας αυτή θα είναι άμεση και καθολική, από όλον τον κόσμο της κτηνοτροφίας».

Επίσης, ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης. Όπως υπογράμμισε, «καταγγέλλουμε τους πολιτικούς που συναίνεσαν και απαιτούμε άμεσα να ανακληθεί η απόφαση». Διαφορετικά, «θα πληγεί όχι μόνο η κτηνοτροφία αλλά στο σύνολό του ο πρωτογενής τομέας και η οικονομία της χώρας».


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητάει ο Πρίντζος

Για πράξη αφανισμού των κτηνοτρόφων και έγκλημα εις βάρος των μικρών εναπομεινάντων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό από την οποίο ζητάει να παρέμβει ώστε να μην περάσει, έστω και στο παραπέντε, η επέκτασης της διατηρησιμότητας του φρέσκου.

Ο κ. Πρίντζος ζητάει επίσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και Αθ. Σκορδά να παραιτηθούν αναλογιζόμενοι του εγκλήματος που διέπραξαν κατά της ελληνικής κτηνοτροφίας και καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση όταν αυτή έρθει στη Βουλή.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Πρίντζου:

«Κατά την τελική φάση διαπραγμάτευσης της 18ης Μαρτίου με την τρόικα , έκλεισε η αυλαία της κωμικής τραγωδίας που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι με την χθεσινή συμφωνία για το γάλα οδηγούνται στον αφανισμό.

Πρωταγωνιστές αυτού του δράματος ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκορδάς, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους καταστρέφουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο, εγκληματούν σε βάρος των μικρών  εναπομεινάντων Γαλακτοβιομηχανιών και ευνοούν την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας αγελαδινού γάλακτος , η οποία θα ωφελήσει τις Πολυεθνικές και τις μεγάλες Γαλακτοβιομηχανίες εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Κανένας μεγαλόσχημος δεν αντιλαμβάνεται το έγκλημα που έχει συντελεστεί;

Κανένας ειδικός δεν τους συμβούλεψε ότι τα τελευταία χρόνια από 900.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος που παρήγαγε η Πατρίδα μας, πέσαμε φέτος στους 600.000 τόνους;

Κανένας δεν τους είπε ότι από 7.000 κτηνοτροφικές μονάδες, σήμερα απέμειναν μόνο 3.000;

Η Πατρίδα μας  έχει στρέψει την προσοχή της προς τον Πυλώνα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Φωνάζουν όλοι καθημερινά ότι πρέπει να παράγουμε.

Μήπως ο κ. Σκορδάς και ο κ. Χατζηδάκης πιστεύουν ότι ευνοούν την παραγωγή με αυτή τους την απόφαση;

Η τελευταία πράξη βέβαια του δράματος θα παιχτεί στην Βουλή των Ελλήνων, όπου εκεί πιστεύουμε ότι θα παρευρίσκονται οι πρωταγωνιστές κ. Χατζηδάκης και κ. Σκορδάς(εκτός αν αντιληφθούν το μέγεθος του εγκλήματος που διέπραξαν και παραιτηθούν).

Είναι βέβαιο όμως ότι σε αυτήν την παράσταση θα απουσιάζουν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθότι είναι βέβαιο ότι με αυτές τις τελευταίες αποφάσεις η επιβίωσή τους είναι ζήτημα χρόνου.

Πιστεύω ότι δεν θα συμπορευτούν μαζί με τους κτηνοτρόφους, πολλοί Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Τσαυτάρης, για τους οποίους πρέπει να πούμε ότι  προς τιμή τους, στήριξαν με σθένος τις θέσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων και το συμφέρον της Ελληνικής κτηνοτροφίας και του τόπου.

Βγάζουμε κραυγή αγωνίας και καλούμε  έστω και την ύστατη αυτή στιγμή  την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να αναθεωρηθούν αυτές οι καταστροφικές αποφάσεις.

Η αγανάκτηση και η απόγνωση των κτηνοτρόφων περισσεύει  και είμαστε βέβαιοι ότι σε λίγο καιρό θα την αντιληφθούν όλοι».

 

Βασιλέκας: «Λειτουργούν με σκοπιμότητα»

«Στην καταστροφή της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές γάλακτος» στοχεύει η νέα απόφαση, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Βασιλέκα, Πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας.

Όπως λέει στο Agronews o κ. Βασιλέκας, «οι αρμόδιοι εξυπηρετούν συμφέροντα, όχι πάντως την ελληνική αγελαδοτροφία». «Ας σκεφτούν τουλάχιστον μέτρο δίκαιης αποζημίωσης ώστε να σφάξουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους χωρίς απώλειες γιατί αυτό θέλουν, να μην υπάρχει παραγωγή», συμπληρώνει.

«Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία στόχος του Υπουργείου θα έπρεπε να ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της παραγωγής και η κάλυψη των αναγκών της χώρας, καθώς τώρα το 40 % των αναγκών της σε γάλα καλύπτεται από την ελληνική παραγωγή.  Αλλά η έωλη αυτή απόφαση δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση».

Αντιθέτως, «η απόφαση αυτή είναι εις βάρος και των καταναλωτών», τονίζει ο κ. Βασιλέκας, καθώς δε θα προσφέρεται στον καταναλωτή ένα προϊόν ποιότητας. Όπως προσθέτει, ως γνωστόν, «όσο απομακρύνεται το γάλα από την πηγή παραγωγής μειώνεται η αξία του».

Ο κ. Βασιλέκας θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίο που η τιμή του γάλακτος 2 – 3 μεγάλων εταιρειών ακρίβυνε, ενώ η τιμή παραγωγού μειώνεται. 

Όπως υπογραμμίζει, «μία μέση οικογένεια θα γλιτώνει 18 ευρώ το χρόνο» , αν υποθέσουμε ότι θα είναι φθηνότερο.

Ο κ. Βασιλέκας αναρωτιέται γιατί δεν είναι φθηνότερο το μακράς διαρκείας που είναι εισαγόμενο; Και τι επιπτώσεις θα ‘χει στην ελληνική οικονομία αυτή η απόφαση με την καταστροφή της αγελαδοτροφίας και την ενδεχόμενη προσθήκη ακόμα 100.000 ανέργων που μπορεί να επιφέρει;

Όσον αφορά το γάλα 2 ημερών, ο κ. Βασιλέκας εκφράζει τον προβληματισμό του για το πού θα μπορούσε να διακινηθεί;

Επιπλέον, όπως σημειώνει, «περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει τεχνικές λεπτομέρειες, όπως, για παράδειγμα τι θερμοκρασία επεξεργασίας και παστερίωσης θα έχει», ενώ θεωρεί ότι «το κλίμα της χώρας μας δε συνάδει με αυτή την απόφαση, λόγων των υψηλών θερμοκρασιών, του τρόπου εισκόμισης του γάλακτος, του γεωγραφικού κατακερματισμού, των μεγάλων αποστάσεων, όπως υποστηρίζει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης».

«Τον Ιούλιο που θα ‘χει 40 βαθμούς θα μετρήσουμε μικροβιακό φορτίο γάλακτος από την 1η μέρα έως την 11η», καταλήγει.

Πεβερέτος: «Ξεπουλάνε την αγελαδοτροφία»

Για «ξεπούλημα της αγεδαλοτροφίας» μιλάει και ο Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

«Χθες βράδυ άνοιξαν σαμπάνιες αυτοί οι οποίοι επιδίωκαν αυτό το αποτέλεσμα, οι εισαγωγείς και οι πολυεθνικές του τομέα», δηλώνει στο Agronews. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «με την επέκταση της διατηρησιμότητας σε 11 ημέρες, προλαβαίνουν να φέρουν απεριόριστες ποσότητες γάλακτος από οπουδήποτε». Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, , «το γάλα μίας ημέρας μπορεί να γίνει με προεδρικό διάταγμα του ’99, με το οποίο υπήρχε η δυνατότητα παρασκευής γάλακτος έως 5 ημερών».


Οι βουλευτές να μην περάσουν την επιμήκυνση στο γάλα, λέει ο ΣΕΚ

Να μην συμφωνήσουν στην καταστροφή της ελληνικής  αγελαδοτροφίας και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο καλεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες από πέντε που είναι σήμερα.

 

Κομήτσας: «Διαζύγιο με τη λογική έχουν πάρει στο υπουργείο Ανάπτυξης»

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Κιλελέρ αναφέρει ότι με την προωθούμενη επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου «αποδεικνύεται ορισμένοι είτε έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική είτε θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέρονται τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, με την προοπτική της ελληνικής αγελαδοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα συνολικά».

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Κομήτσας:

« Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στη βούληση της ελληνικής κοινωνίας και σε κυβερνητικές αποφάσεις, που πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων.

Δυστυχώς, με τις αλλαγές στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποδεικνύεται ότι ορισμένοι είτε έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική είτε θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέρονται τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, με την προοπτική της ελληνικής αγελαδοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα συνολικά.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει περιχαρακωθεί πίσω από δήθεν μελέτες, που εκπορεύονται από διάφορα κέντρα και επιμένει να αγνοεί προκλητικά τις θέσεις των ελλήνων παραγωγών γάλακτος για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, που αφορά στην ίδια τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας.

Αλήθεια είναι δυνατόν πιστέψει κανείς ότι με τη διάθεση στην αγορά γάλακτος 11 ημερών, ως φρέσκου, εξυπηρετείται κάποιο εθνικό συμφέρον;

Δεν αντιλαμβάνονται στην Κυβέρνηση ότι με αυτή την επιλογή οδηγούν στον αφανισμό 3.500 ελληνικές αγελαδοτροφικές μονάδες και ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας;

Έτσι, θα αναπτύξουμε την οικονομία μας, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δίνοντας στους Έλληνες να πιούν γάλα εισαγόμενο, αμφιβόλου ποιότητας και διατροφικής αξίας;

Δεν κατανοούν οι κυβερνώντες ότι μαζί με την αγελαδοτροφία θα πληγούν και οι Έλληνες αγρότες, που τροφοδοτούν τις εγχώριες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες με ελληνικές ζωοτροφές;

Εμείς, επιμένουμε ότι στην Ελλάδα το φρέσκο γάλα θα πρέπει συνεχίσει να είναι πραγματικά φρέσκο και 100% ελληνικό.

Διατρανώνουμε την πλήρη αντίθεση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας και της δημοτικής αρχής Κιλελέρ στις προωθούμενες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για το φρέσκο γάλα και ζητάμε να μην ψηφισθούν τέτοιες ρυθμίσεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του εδώ και τώρα.

Οι αγελαδοτρόφοι μας χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής πολιτείας με μέτρα ουσίας για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, για την υποστήριξη των συνεργατικών κινήσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους».   

 

ΠΕΚ: «Τέχνασμα το γάλα δύο ημερών, καταστροφική η παράταση»

Για καταστροφική για την ελληνική οικονομία αλλά και τον κλάδο της αγελαδοτροφίας απόφαση μιλάει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων σχολιάζοντας την παράταση των ημερών του φρέσκου γάλακτος.

Σύμφωνα με την ΠΕΚ "θα αφανίσει σε πρώτη φάση τον κλάδο της αγελαδοτροφίας και στη συνέχεια τους υπόλοιπους κλάδους της κτηνοτροφίας. Σε δεύτερη φάση θα πλήξει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας και κατ’επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην συναινέσει στην απόφαση αυτή. Καλούμε τους Έλληνες βουλευτές να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση  και να μην συνδέσουν το όνομά τους με μια εγκληματική και ανθελληνική απόφαση. Καλούμε επίσης όλους τους κτηνοτρόφους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Να υπάρξει άμεση αντίδραση και καθολική πολιτική καταδίκη όσων τολμήσουν να βλάψουν την ελληνική κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα γιατί έτσι θα καταστρέψουν την ελληνική οικονομία. Το φρέσκο γάλα των δύο ημερών είναι κόλπο και τέχνασμα και με το «φρέσκο» των 11 ημερών θα πλημμυρίσει η αγορά από κάθε λογής εισαγόμενο γάλα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, υψηλής παστερίωσης, το οποίο θα βλάψει τελικά και τον καταναλωτή".

 

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΚ

«Τελικά  φαίνεται,  από τις διαρροές  στον τύπο, ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων ( εισαγωγέων – πολυεθνικών) στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Χωρίς καν  να είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα συμφώνησε να αυξήσει τις ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες από τις 5 που  είναι σήμερα. Ξεπέρασαν δηλαδή  κάθε προσδοκία ακόμη και αυτών που πίεζαν για  διάρκεια  7 ή 10 ημερών.

Οι συνέπειες της  αύξησης ζωής  του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις  έντεκα ημέρες  θα  είναι  τραγικές :

-              Θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές  υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο σήμερα  με 2 δις € ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

-              Θα αποτελέσει θανατηφόρο  χτύπημα όχι μόνο για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού  γάλακτος. 

-              Οι  Έλληνες   καταναλωτές καλούνται να καταναλώσουν, έστω με μικρή μείωση της τιμής που αμφισβητείται και αυτό, γάλα  υποβαθμισμένο, εισαγόμενο, αγνώστου προέλευσης, αφού πρόσφατα έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης. 

-              Οι 100.000  περίπου απασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα της αγελαδοτροφίας (παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση γάλακτος) θα έχουν να αντιμετωπίσουν  έντονο το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.

-              Όσον αφορά το φρέσκο γάλα μιας ημέρας μόνο τοπικές κοινωνίες μπορούν να τροφοδοτηθούν και όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Εξάλλου  και σήμερα αυτό μπορούσε να γίνει αφού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999, καθορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης  του φρέσκου γάλακτος  δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες.

Η ευθύνη τώρα είναι στους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Τους  καλούμε  να  μην συμφωνήσουν στην  καταστροφή της ελληνικής  αγελαδοτροφίας  και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Τους καλούμε να προστατέψουν τον Έλληνα καταναλωτή.».

 

Φάρμακα

Επιστρέφοντας στα όσα αποφασίστηκαν με την τρόικα, στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πέρασαν οι αρχικές θέσεις της κυβέρνησης. Τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται μόνο εντός των φαρμακείων, αλλά το κεντρικά καθοριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%) καταργείται. Θα προβλέπεται ανώτατη τιμή πώλησης που θα είναι η σημερινή ισχύουσα τιμή με βάση το δελτίο τιμών, η οποία θα ισχύει μέχρι το 2016. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει δοκιμαστικά για τρεις μήνες με στόχο να μειωθούν οι τιμές και θα παρακολουθείται από το υπουργείο Υγείας.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εκεί η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αν και δεν φαίνεται να επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές παρά σε ελάχιστα από τα 28 σημεία παρέμβασης που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ. Η ρύθμιση που δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς (λ.χ εταιρείες) να είναι ιδιοκτήτες, δεν αλλάζει. Αλλάζουν όμως τα ποσοστά ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου που σήμερα ορίζεται ότι είναι υποχρεωτικά 50%-50%.

 

Βιβλία

Στα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λογοτεχνικών και των λοιπών εκδόσεων. Με βάση τη νέα ρύθμιση καταργείται η ενιαία τιμή και απελευθερώνεται το ποσοστό των εκπτώσεων για όλα τα μη λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παραμένει αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά η υποχρέωση που προβλέπει μέγιστη έκπτωση 10%, μόνο όμως για την πρώτη έκδοση αντί δύο χρόνων που είναι σήμερα.

 

Λοιπά

Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ .

Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία