Την ώρα δε, που τα προϊόντα των παραγωγών κυρίως επιτραπέζιων ροδάκινων βρίσκονται σε οµηρία (στιβαγµένα σε νταλίκες, στις αποθήκες, ψυγεία κλπ), εντείνονται και οι πιέσεις των εµπόρων για περαιτέρω πτώση των τιµών. Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν για αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιπτώσεις στις τιµές των προϊόντων που ακολουθεί η συγκοµιδή τους όπως για παράδειγµα τα ακτινίδια, που το 80% της παραγωγής κατευθύνεται στη Ρωσία.
Οι αποζηµιώσεις µε κοινοτικό χρήµα που εξαγγέλλονται ως βοήθεια για ενίσχυση από την κρίση που δηµιουργήθηκε από το απαγορευτικό στις ευρωπαϊκές εξαγωγές από µόνες τους δεν µπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική επισηµαίνουν µε όλους τους τόνους παραγωγικοί και εξαγωγικοί φορείς της χώρας µας, ενώ αµφισβητείται σε αυτή τη φάση ο στόχος για διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων σε εναλλακτικούς προορισµούς δεδοµένης της δυσκολίας που απαιτείται για να «κερδηθεί» η εµπιστοσύνη µιας αγοράς. Μπορεί η Ευρώπη, διαµέσου του επιτρόπου Γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος να δηλώνει έτοιµη να εφαρµόσει το µέτρο της απόσυρσης για ροδάκινα-νεκταρίνια, έχοντας υπόψη κυρίως τις ζηµιές που προκάλεσε στην παραγωγή της ΕΕ η κακοκαιρία το προηγούµενο διάστηµα και η πτώση των τιµών, ωστόσο όπως επισηµαίνουν διεθνείς αναλυτές ο κίνδυνος αποπληθωρισµού από τα προϊόντα που θα µείνουν ανεκµετάλλευτα είναι τεράστιος παρά την... αλληλεγγύη που µπορεί να εκφρασθεί.
Σύσκεψη ειδικών
Οι δυνητικές συνέπειες του ρωσικού εµπάργκο βρέθηκαν την Πέµπτη 14 Αυγούστου στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης εµπειρογνωµόνων στις Βρυξέλλες, όπου αναζητήθηκαν λύσεις αφού και µεγάλες οικονοµίες της ΕΕ βασίζουν µεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους στην εν λόγω αγορά.
Στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε διπλωµατικό επίπεδο είναι συνεχείς, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η καταµέτρηση των ζηµιών, που αποτιµώνται σε αυτή τη φάση στα 50 µε 80 εκατ. ευρώ. Κύκλοι πάντως των συναρµόδιων υπουργείων επισηµαίνουν ότι η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, δείχνοντας προς την Τουρκία, που είναι µάλιστα µέλη της Συµµαχίας, οι οποίες µετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη – µέλη.
Οι αποζημιώσεις δεν ξαναχτίζουν χαμένες αγορές
«∆εν φθάνουν µόνο οι αποζηµιώσεις, οι οποίες είναι άγνωστο το πότε και τι θα καλύψουν» λένε οι παραγωγοί που θεωρούν ότι δύσκολα θα καλυφθεί η απώλεια µιας ώριµη αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα όπως αυτής της Ρωσίας. Μάλιστα, θεωρούν αναπόφευκτη την καθίζηση των τιµών εξαιτίας της υπερπροσφοράς που δηµιουργεί η αδιάθετη παραγωγή.
Για αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιπτώσεις στις τιµές των προϊόντων που ακολουθεί η συγκοµιδή τους όπως τα ακτινίδια, που το 80% της παραγωγής πηγαίνει στη Ρωσία, µιλά ο Νίκος Κουτλιάµπας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού Βελβεντού.
Την ώρα που οι Ρώσοι έµποροι έχουν βρει άλλες διαδροµές τροφοδοσίας της αγοράς τους λόγω του απαγορευτικού που επέβαλε το Κρεµλίνο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, το δρόµο της επιστροφής παίρνουν ή µία µετά την άλλη οι νταλίκες που µεταφέρουν χιλιάδες τόνους µε ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
«Όσα φορτηγά που µεταφέρουν κυρίως ροδάκινα δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός συνόρων η επιστροφή ήταν πιο εύκολη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών Οµάδων Παραγωγών Ηµαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβληµα µε τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας.
Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι µεγάλες αποστάσεις.
Κάποια από αυτά τα φορτία βρίσκονται ήδη δέκα ηµέρες στον δρόµο, µε ό,τι αυτό σηµαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε µεγάλο µέρος της διαδροµής µεταφέρεται σε κακούς δρόµους µε πολλούς κραδασµούς.
Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ αυτή τη στιγµή στα ψυγεία των συνεταιρισµών και οµάδων παραγωγών µόνο της Ηµαθίας και Κοζάνης υπολογίζονται ότι βρίσκονται αδιάθετοι πάνω από 15.000 τόνοι ροδάκινα που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθεί στη Ρωσική αγορά. Επιπρόσθετα θεωρεί ότι τα φρούτα που τελικά δε θα εξαχθούν, δεν είναι δυνατό να διατεθούν σε νοσοκοµεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύµατα, γιατί αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά µόνο οι αναγνωρισµένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώσεις παραγωγών, ενώ επειδή πρόκειται για ευπαθή προϊόντα δε θα φτάσουν στους αποδέκτες στην ιδανική ποιοτική κατάσταση.
Σύµφωνα και µε τον κ. Γιαννακάκη δεν είναι εφικτή ούτε η χυµοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασµένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε µια εποχή που η τιµή του χυµού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαµηλή» και υπάρχει πλεόνασµα χυµού επιτραπέζιου ροδάκινου.
«Ηδη άρχισαν να µας πιέζουν για ακόµη µεγαλύτερη µείωση των ήδη εξευτελιστικά χαµηλών τιµών. Αγοραστής από µεγάλο σούπερ µάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε µέλος της οµάδας µας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουµε κι άλλο τις τιµές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.
«Να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσµεύσεις»,λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Να µην µείνουν στα λόγια αλλά να γίνουν άµεσα πράξη οι κυβερνητικές δεσµεύσεις για στήριξη των πληγέντων παραγωγών και επιχειρήσεων από το εµπάργκο της Ρωσίας ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε επιστολή της στα αρµόδια υπουργεία προτείνει την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζηµιώσεων κατά το µοντέλο διαχείρισης της προ τριετίας διατροφικής κρίσης e-coli η οποία συνοψίζεται σε τρεις άξονες: άµεση καταγραφή, απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν µπορούν να διατεθούν, άµεση αποζηµίωση των παραγωγών, χρηµατοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηµατοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται.
Κίνδυνος έκρηξης αποπληθωρισµού
Τα πλεονάζοντα τρόφιµα που αποσύρονται από την αγορά λόγω του ρωσικού εµπάργκο και λόγω των κυρώσεων θα παραµείνουν ανεκµετάλλευτα υπάρχει κίνδυνος να «συντρίψουν» τις τιµές των προϊόντων οδηγώντας σε αποπληθωρισµό την Ευρωζώνη εκτιµά ο πρόεδρος της οικονοµικής εταιρείας ερευνών MSI Global, Μάικλ Ιβάνοβιτς.
Η αποζηµίωση 400 εκατ. ευρώ - που υπόσχονται οι Βρυξέλλες δεν είναι αρκετή, δεδοµένου πως η Ρωσία είναι η δεύτερη µεγαλύτερη αγορά, όσον αφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε., καθώς απορροφά το 10% των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύουν ετήσιες πωλήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.
Στο κενό οι προσδοκίες για ειδική ... μεταχείριση από τη Μόσχα
Νευρικότητα επικρατεί στην Αθήνα λόγω της στάσης που έχουν κρατήσει έως τώρα οι Ρώσοι µε τις προσδοκίες για διαφορετική µεταχείριση επί των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών, να πέφτουν στο κενό.
Στην κατάσταση που διαµορφώνεται το κυβερνητικό επιτελείο βάζει διττό στόχο για: ει δυνατό η µεγαλύτερη αποζηµίωση των παραγωγών από τα κοινοτικά ταµεία δεδοµένης της σχετικής ανακοίνωσης της Κοµισιόν και διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων σε εναλλακτικούς προορισµούς. Ως προς το δεύτερο στόχο, αρµοδίως επισηµαίνεται ότι, εξελίσσεται ένας αγώνας δρόµου για κοινό µέτωπο µεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που παράγουν οµοειδή προϊόντα και εκεί έχουν να αντιµετωπίσουν τον ανταγωνισµό των χωρών που είναι ήδη παρούσες µε τα προϊόντα τους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νοµίζω ότι θα πάρει τα µέτρα, ακόµη και αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισµών, κάποιων κανόνων, διότι µιλάµε για µια εξαιρετική περίπτωση, µη προβλέψιµη» εκτιµά ο υφυπουργός Εξωτερικών ∆. Κούρκουλας.
Επίσης, έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό ταµείο κρίσεων που έχει στη διάθεσή του 400 εκατ. ευρώ.
Ως προς την αποτίµηση της ζηµίας, το ΥΠΕΞ, αποφεύγει να αναφερθεί παρά το ότι ακούγονται ποσά από 50 εκατ. ως 178 εκατ. ευρώ. «Είναι άλλο θέµα να αναφερθεί κανείς στο νούµερο των εξαγωγών που είχαν ήδη συµβασιοποιηθεί ή να αναφερθεί στις περσινές εξαγωγές και να προσπαθήσει να βγάλει συµπεράσµατα. Υπάρχει το θέµα της απώλειας των αγορών που ενδεχοµένως να επέλθει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.
Καταγραφή ζηµιών
Σε επτά νοµούς της χώρας (Ηµαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης) ξεκίνησε η καταγραφή των ζηµιών που περιλαµβάνει: Σύνολο αναµενόµενης παραγωγής, ηρτηµένη/ασυγκόµιστη παραγωγή, παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία (πρώτη ύλη και συσκευασµένο προϊόν, ποσότητες από επιστροφές. Στην Ηµαθία, όπως καταγράφηκε, 12.000 τόνοι βρίσκονται στα ψυγεία και 13.000 τόνοι είναι ασυγκόµιστοι. Να σηµειωθεί ότι τα στοιχεία, θα ληφθούν υπόψη για την κοστολόγηση αποζηµιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε. για κάθε χώρα.
Σε Σκανδιναβικές χώρες στρέφεται το ΥπΑΑΤ
Στις µεγάλες αγορές της Ευρώπης προσβλέπουν οι δράσεις στήριξης των εξαγωγών βασικών αγροτικών προϊόντων ύψους 3,9 εκατ. ευρώ που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στις συµβάσεις που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος προβλέπονται δράσεις που χρηµατοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το ΥπΑΑΤ και 30% από τους συµβαλλόµενους φορείς:
Προώθησης των εξαγωγών Φρέσκων Φρούτων (Ροδάκινο – Πορτοκάλι) σε Σουηδία, Φιλανδία, ∆ανία και Ουγγαρία, ύψους 2,2 εκατ. Προώθησης των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούµπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόµαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ σε Γερµανία, Βέλγιο Ελλάδα, προϋπολογισµού 1,7εκατ. Ευρώ.
Μετά τα ροδάκινα η Ε.Ε. εξετάζει στήριξη και άλλων τομέων
Έκτακτα µέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τοµέα ροδακίνων και νεκταρινιών, ανακοίνωσε την ∆ευτέρα 11 Αυγούστου η Κοµισιόν που πιέζεται από την πτώση των τιµών και το εµπάργκο, τονίζοντας δια µέσω του αρµόδιου Επιτρόπου Ντάτσιαν Τσιόλος ότι δεν αποκλείεται εφόσον κριθεί αναγκαίο η στήριξη και άλλων τοµέων εξαρτηµένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία. Τα προτεινόµενα µέτρα συνίστανται:
Σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία µπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανοµή. Στην στήριξη µη οργανωµένων µελών παραγωγών (µε καταβολή του 50% της τιµής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα µπορούν να επωφεληθούν από τα µέτρα και µεµονωµένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούµενοι έλεγχοι. Στη διάθεση πρόσθετων κονδύλιων για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραµµάτων των οργανώσεων παραγωγών.
«Παρακολουθούµε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τοµέων εξαρτηµένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο» είπε µετά την ανακοίνωση των µέτρων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, δείχνοντας προς το αποθεµατικό κρίσης που συστήθηκε το Μάιο του 2013. Ήδη, έχει συγκροτηθεί Task Force (οµάδας εργασίας) για αναλύσει τις επιπτώσεις από το ρωσικό µπλόκο.
Συνεδρίαση Task Force
Παραµονή ∆εκαπενταύγουστου αγροτικοί εµπειρογνώµονες από τα 28 κράτη µέλη της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν µια συντονισµένη στρατηγική και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη µονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασµένη εβδοµάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκοµικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.
Στο µεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να µην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίµων προς τη Ρωσία. Η Κοµισιόν θεωρεί ότι ο αγροτικός τοµέας της ΕΕ µπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης. Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δηµιουργηθεί από το ξέσπασµα της ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.
«Φτιάξαμε προϊόν αποκλειστικά για τη Ρωσία», λένε οι φραουλοπαραγωγοί
Κραυγή αγωνίας διατυπώνουν οι παραγωγοί φράουλας και λοιπών οπωροκηπευτικών των νοµών Αχαΐας και Ηλείας µε αφορµή το ρωσικό εµπάργκο τονίζοντας πως οι όποιες αποζηµιώσεις δεν θα λύσουν το πρόβληµα της χαµένης µεγάλης ρωσικής αγοράς.
Όπως επισηµαίνουν µε επιστολή τους στον πρωθυπουργό, οι Αγροτικοί Συνεταιρισµού Φρούτων και Λαχανικών «Η ΥΡΜΙΝΗ» και «Η ΗΛΙ∆Α» το πλήγµα ειδικά για την φράουλα είναι τεράστιο καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, δεδοµένου πως οι αγορές της ∆υτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατακλύζονται ήδη από την Ισπανική Φράουλα σε τιµές χαµηλότερες από αυτές που απολάµβαναν οι Έλληνες παραγωγοί, όταν το προϊόν τους εξαγόταν στη Ρωσική Οµοσπονδία. Για τον λόγο αυτό δε, οι ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος της φράουλας, έχουν καθοριστεί αποκλειστικά µε βάση τις προτιµήσεις των Ρώσων καταναλωτών.
«Σε µια στρωµένη και πραγµατική δουλειά, που αφορά τόσο πολύ κόσµο, οι αποζηµιώσεις από µόνες τους δεν µπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική. Την περίοδο που η εξωστρέφεια είναι το ζητούµενο για την Ελληνική Οικονοµία, προκύπτει πως το πιο προοδευτικό κι ανταγωνιστικό κοµµάτι της Ελληνικής Αγροτικής Παραγωγής, θα δεχθεί πλήγµα πιθανόν ανεπανόρθωτο.», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας την αποκατάσταση των εµπορικών σχέσεων µε τους πελάτες τους.
Αξιότιµε Πρωθυπουργέ,
Με µεγάλη µας ανησυχία παρακολουθούµε τις εξελίξεις σχετικά µε το εµπάργκο της Ρωσικής Οµοσπονδίας στα αγροτικά προϊόντα της χώρας µας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και άµεσα την Εθνική µας οικονοµία, σε µια δύσκολη όπως σήµερα συγκυρία. Οι επιπτώσεις του Ρωσικού αποκλεισµού είναι άµεσα ορατές. Και αυτό γιατί χαρακτηριστικό των εµπορικών πράξεων που πλαισιώνουν τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών µας στη Ρωσία, αποτελεί η υψηλή ταχύτητα εισροών κεφάλαιου µε αποδέκτες περισσότερους από 70 επαγγελµατικούς κλάδους που σχετίζονται τόσο έµµεσα όσο και άµεσα µε την οικονοµία των αποκλεισµένων φρούτων και κηπευτικών. Η Ρωσική Οµοσπονδία αποτελεί τη σηµαντικότερη αγορά για πολλά αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα µας. Το γεγονός πως έχουν εγκατασταθεί τα πάγια κι έχουν γίνει επενδύσεις για την αύξηση των εκτάσεων των καλλιεργειών αυτών, όπως πχ στη Φράουλα, στα Πυρηνόκαρπα, στα Μηλοειδή και στα Ακτινίδια, ιδιαίτερα µετά το 2004, οφείλεται αποκλειστικά και µόνο στην αύξηση των εξαγωγών στην αγορά αυτή. Οι εκτάσεις που διαµορφώθηκαν γι’ αυτά τα προϊόντα, τα χρήµατα που επενδύθηκαν από τους παραγωγούς αλλά και οι επενδύσεις που έγιναν σε περισσότερες από 70 επαγγελµατικές κατηγορίες, είναι «κοµµένες και ραµµένες» για την αγορά που αυτή τη στιγµή µας έχει αποκλείσει και στην οποία, µεταξύ των χωρών µε αγροτική παραγωγή της Νοτίου Ευρώπης, η χώρας µας είναι η πλέον ανταγωνιστική.
Ειδικά για τη Φράουλα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, δεδοµένου πως οι αγορές της ∆υτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατακλύζονται ήδη από την Ισπανική Φράουλα σε τιµές χαµηλότερες από αυτές που απολάµβαναν οι Έλληνες παραγωγοί, όταν το προϊόν τους εξαγόταν στη Ρωσική Οµοσπονδία. Για τον λόγο αυτό, οι ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος έχουν καθοριστεί αποκλειστικά µε βάση τις προτιµήσεις των Ρώσων καταναλωτών.
Το εµπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη διαµορφώσει ένα νέο Status στην ενδο-κοινοτική αγορά Φρούτων και Κηπευτικών. Για παράδειγµα η Ελληνική αγορά της Τοµάτας, µέσα σε δύο ηµέρες κατέρρευσε από τις εισαγωγές τοµάτας από Ολλανδία και Πολωνία, εξαιτίας του γεγονότος πως αυτές οι χώρες δε µπορούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Το ίδιο αναµένουµε να συµβεί και µε άλλα κηπευτικά καθώς και µε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας και τυρί, που σίγουρα θα καταλήξουν στην Ελληνική αγορά, κατακρηµνίζοντας τις τιµές. Μπροστά µας εξελίσσονται καταστροφικά φαινόµενα «κανιβαλισµού» των ενδο-κοινοτικών αγορών φρούτων και κηπευτικών.
Στη Φράουλα, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Πριν το 2004, η καλλιέργεια βρισκόταν στα 1500 στρέµµατα. Με την ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς, η καλλιέργεια εκτινάχθηκε στα 9000 στρέµµατα. Η αύξηση των επιπλέον 7500 στρεµµάτων και οι επενδύσεις που αφορούν στα πάγια (θερµοκήπια) ανήλθαν στα 37,5 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ τα ετήσια καλλιεργητικά έξοδα στα 33 εκατοµµύρια ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις, οφείλονται αποκλειστικά στο άνοιγµα και στην ανάπτυξη της Ρωσικής αγοράς. Σε ανάλογες επενδύσεις έχουν προχωρήσει όλοι οι σχετικοί κλάδοι, ώστε να υποστηριχθεί αυτή η παραγωγή και οι εξαγωγές.
Τέσσερα καίρια ερωτήµατα
Σήµερα, οι παραγωγοί Φράουλας, επιφορτισµένοι µε το κόστος των παγίων ώστε να υποστηρίζεται η αγορά της Ρωσίας, µε τη νέα καλλιεργητική περίοδο ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει κι ένα σηµαντικό µέρος του καλλιεργητικού κόστους να έχει καταβληθεί (έχουν γίνει όλες οι προετοιµασίες, όπως λιπάνσεις, απολυµάνσεις εδάφους, εγκαταστάσεις πλαστικών, παραγγελίες φυτών κλπ), καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήµατα:
Φέτος να συνεχίσουν την καλλιέργεια;
∆εδοµένου πως δεν υπάρχει άλλος δρόµος για το προϊόν, επενδύσεις αξίας δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ από τόσους πολλούς επαγγελµατικούς κλάδους για την υποστήριξη αυτής της αγοράς, θα αφεθούν στην τύχη τους;
Οι αποζηµιώσεις, που αποτελούν πρόσχαιρο «πυροσβεστικό» µέτρο, θα αφορούν όλους τους κλάδους που σχετίζονται µε την αγροτική οικονοµία; Και για πόσα χρόνια, αφού είναι ξεκάθαρο πως αυτή η αγορά, θα χαθεί για πάντα.
Η αγορά της Ρωσίας, που αποτελεί το σηµαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα των Ελληνικών Φρούτων και Κηπευτικών, θα µπορέσει να αποκατασταθεί στο µέλλον;