Ειδικότερα, σε επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, με θέμα: Υποβάθμιση της ποιότητας με τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι οργανισμοί, αναφέρονται τα εξής:
«Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην εναρμόνιση των Καν. (ΕΚ) 834/2007 και Καν. (ΕΚ) 889/2008 για τη Βιολογική Γεωργία, και παρά τις διαβεβαιώσεις κατά τη διαβούλευση, και από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, ότι στο πιστοποιητικό θα αναγράφεται το είδος, η ποιότητα, η ποικιλία και η ποσότητα του προϊόντος ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος. Ιδού το αποτέλεσμα:
Από την κατηγορία προϊόντων Ελιά, απουσιάζουν τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
1. Η ποικιλία (το σημαντικότερο από όλα)
2. Η παραγόμενη ποσότητα (κατ’ εκτίμηση)
3. Εάν είναι βρώσιμη ή ελαιοποιήσιμη
Από την κατηγορία ελαιόλαδο, απουσιάζουν:
1. Η ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου [(έξτρα παρθένο, παρθένο) το σημαντικότερο]
2. Η ποικιλία της ελιάς (κορωνέικη, τσουνάτη, αθηνολιά κτλ)
3. Η παραγόμενη ποσότητα (αποδεικτικά έγγραφα ελαιοτριβείου)
Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα άλλα προϊόντα, που ανήκουν στα φυτικά είδη!!! Υπουργείο και πιστοποιητικοί οργανισμοί για μια ακόμη φορά προχώρησαν μονομερώς και εν αγνοία μας σε απαράδεκτες ενέργειες, υποβιβάζοντας την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε, ενώ εμείς τους πληρώνουμε για να μας πιστοποιούν!!!
Τα κατήργησαν όλα, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να ανακαλέσουν. Άραγε με τους συμβατικούς θα γίνει το ίδιο;;; Από το πουθενά, τίθεται πλέον θέμα ανταγωνισμού, ακόμα και μέσα στους κόλπους της βιολογικής γεωργίας (διαφορετική συμπεριφορά πιστοποιητικών οργανισμών μεταξύ τους), με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς.
Ο ισχυρισμός κάποιων παραγόντων ότι ο αγρότης παράγει ελιές και ο μεταποιητής (ελαιοτριβείο) παράγει ελαιόλαδο, είναι έξω από κάθε λογική και οδηγεί σε ύποπτα μονοπάτια. Προαποφασισμένα και προσχεδιασμένα από το 2008, υλοποιούνται το 2018;;;;;»
Μπράβο ρε λεβέντες!!!
Σπάρτη, 05/02/2018