BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Εκτός από την οξύτητα, και οι φαινόλες καθορίζουν τώρα την τιμή ελαιολάδου

Μία νέα τάση αρχίζει να διαμορφώνεται στην αγορά ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, οι τιμές του σχετίζονται πλέον και με το φαινολικό περιεχόμενο και όχι μόνο με την οξύτητα. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΕΚΠΑ στην ημερίδα «Ελιά & Ελαιόλαδο: Αειφόρος Καλλιέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη», που διοργάνωσε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, με χορηγούς επικοινωνίας την Agrenda και το περιοδικό «EL».

Εκτός από την οξύτητα, και οι φαινόλες καθορίζουν τώρα την τιμή ελαιολάδου

2
0

Να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., Γιάννης Τσιάλτας, ο ίδιος έχει συγκροτήσει σχετική ομάδα για να εξετάσει ποιες είναι οι ουσίες που δίνουν το δικαίωμα ισχυρισμού διατροφής και υγείας και πώς αυτές οι ουσίες μπορούν να προσδιοριστούν. «Το πόρισμα είναι σχεδόν έτοιμο», πρόσθεσε ο κ. Τσιάλτας, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί υγείας είναι ένα βασικό εργαλείο για να αξιώσει το ελαιόλαδο μία επιτυχή παρουσία στις αγορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ομιλητές, είναι εφικτό να ανοίξει προσεχώς μία δεύτερη παράλληλη αγορά για το ελληνικό ελαιόλαδο, αυτή του χώρου της υγείας.   

Στην ημερίδα αναδείχθηκε η ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου ως προς το υγειοπροστατευτικό περιεχόμενό του σε σχέση με το ελαιόλαδο των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, βάσει στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2016 που παρουσίασε ο κ. Μαγιάτης. Μάλιστα, το 74% των δειγμάτων από την Ελλάδα πληρούσαν τις προδιαγραφές για να έχουν ισχυρισμό υγείας, τόνισε ο κ. Μαγιάτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό φαινολών στα δείγματα που εξετάστηκαν την παραπάνω περίοδο είχαν 3 ελαιόλαδα από την Πελοπόννησο (2 από τη Λακωνία και 1 από την Κορινθία), ενώ ελαιόλαδο από την Αρκαδία είχε 3.076 mg/kg υδροξυτυροσόλη. Την ίδια στιγμή, τα καλύτερα δείγματα ελαιολάδου που εστάλησαν από το Πανεπιστήμιο της Sfax της Τυνησίας, είχαν 1.500 mg/kg υδροξυτυροσόλη, από την Κροατία 1.017 mg/kg και από την Ιταλία και τις Η.Π.Α. 2.200 mg/kg.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη έως τον Σεπτέμβρη του ‘19 θα τρέξει το πρόγραμμα Aristoil, που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του ’16 με στόχο τη δημιουργία 2 κέντρων πιστοποίησης (ένα στην Ελλάδα και ένα στην Ισπανία) με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεσογειακού ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθοδολογιών παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου σχετικά με τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητές του προϊόντος.

Στην ημερίδα τονίστηκε, ακόμα, η σημασία των χημικών αναλύσεων τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κωνσταντίνου, χημικό και διευθυντή του Εργαστηρίου OLITECN O.E., η εφαρμογή τους περιλαμβάνει αφενός ανάλυση στο χώμα, φυλλοδιαγνωστική και ανάλυση στον ελαιόκαρπο πριν τη συγκομιδή και αφετέρου στο ελαιοτριβείο, με στόχο καταρχάς, τη στοχευμένη λίπανση του ελαιοπερίβολου και τη διαπίστωση τροφοπενιών του ελαιόδεντρου. Τα οφέλη, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, είναι η εξοικονόμηση λιπασμάτων, η μακροβιότητα του ελαιώνα, η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας κ. ά.  

Τέλος, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν καινοτομίες στη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, οι προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά και άλλα θέματα που απασχολούν τον ελαιοκομικό κλάδο, από καταξιωμένους επιστήμονες και έμπειρους συντελεστές του κλάδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΕΔΟΕΕ, του ΕΚΕΠΕ, του ΣΕΒΙΤΕΛ, του ΕΣΒΙΤΕ και του GREEK LIPID FORUM με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό ελιάς και ελαιολάδου από 23 έως 30 Νοεμβρίου 2016.  

 

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία