Το θέμα προκύπτει από το μειωμένο ρυθμό υποβολής δηλώσεων συγκομιδής οινοστάφυλων.
Μάλιστα, με την ανακοίνωση χορήγησης παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής (που έληγε αρχικά στις 30 Νοεμβρίου /11/2016 μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου), παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ρυθμού υποβολής τους, αφού πριν την χορήγηση της παράτασης κατατίθεντο 800 περίπου Δηλώσεις Συγκομιδής ανά ημέρα, ενώ μετά τη χορήγηση παράτασης ο αντίστοιχος αριθμός έπεσε στις 120.
Σε επίπεδο συνόλου μέχρι 5 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 22.500 Δηλώσεις Συγκομιδής, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ο συνολικός αριθμός των Δηλώσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 28.000, έναντι 110.000 περίπου υπόχρεων.
Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, αφορούν κατά πρώτον την ηλεκτρονική διασταύρωση (με αυτόματο έλεγχο) της Δήλωσης Συγκομιδής με την (ψηφιακή τον επόμενο χρόνο) αναλυτική Δήλωση Παραγωγής που υποβάλλουν τα οινοποιεία, ώστε αυτόματα να προκύπτει ποιοι αμπελουργοί ενώ παρέδωσαν σε οινοποιείο δεν υπέβαλαν Δήλωση Συγκομιδής.
Μάλιστα πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ αναφέρουν ότι μετά την έκδοση των σχετικών κανονισμών θα παρασχεθεί η δυνατότητα επιβολής χρηματικών ποινών με ένα χρόνο προειδοποίηση, για τις περιπτώσεις που ενώ παραδίδουν σε οινοποιείο οι αμπελουργοί, δεν υποβάλλουν την υποχρεωτική Δήλωση Συγκομιδής. Μια τέτοια εξέλιξη θα προστεθεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο αμπελουργός που δεν υποβάλλει Δήλωση Συγκομιδής και συναρτώνται με τη χορήγηση Άδειας Φύτευσης, τον χαρακτηρισμό του αμπελώνα του ως εγκαταλελειμμένο και την Αναδιάρθρωση.