«Πρέπει να υποστηρίξουμε την ιστορική, πολιτιστική και διαθρεπτική πτυχή του ελαιολάδου και, βεβαίως, η ποιότητα είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία», τόνισε στο Agronews το μέλος του Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ, Γενικός Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου.
Τόνισε πως οι ελαιοτριβείς είναι ο βασικός κρίκος στην όλη διαδικασία της ελαιοποίησης.
Σημείωσε πως το ελληνικό ελαιόλαδο αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά από χώρες μεγαλύτερες σε μέγεθος και οργάνωση, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία.
«Αναζητούμε μια εθνική ταυτότητα μέσα από μία στρατηγική», επεσήμανε.
«Η ποιότητα του ελαιολάδου είναι, σε ένα μεγάλο ποσοστό, ένα θέμα άγνωστο σε όσους ασχολούνται με το ελαιόλαδο, στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχουν εισαγάγει πολλές νέες τεχνολογίες, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου από τη στιγμή που θα κοπεί ο καρπός από το δέντρο, που είναι πολύ σημαντικό, μέχρι πέντε λεπτά πριν το σπαστήρα», εξήγησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΦΙΛΑΙΟΣ, χημικός, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων της ΣΕΒΙΤΕΛ Βασίλης Καμβύσης.
Ο διευθυντής της ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΚΕ- Συστήματα Συσκευασίας Γιώργος Χατζηγιάννης, τόνισε πως αν θέλουν οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την υπεραξία του προϊόντος, πρέπει να εισέλθουν στο χώρο της τυποποίησης.
«Στη χώρα μας έχουμε το προφίλ ότι δουλεύουμε για να παράγουμε χύμα ελαιόλαδο και να εμπορευόμαστε το χύμα . Δε διαθέτουμε την τεχνογνωσία που διαθέτει ο ανταγωνισμός, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, και δε διαθέτουμε τη γνώση της αγοράς», είπε .
Το καινοτόμο σύστημα PROTOREATTORE, που από το 2016 εφαρμόστηκε στον αγροτικό συνεταιρισμό Αχλαδιών έξω από τη Σητεία, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της PIERALISI HELLAS Α.Ε. Άγγελος Μοχλούλης.
Τόνισε πως πρόκειται για μία καινοτομία που δημιουργεί επανάσταση στο θέμα της μάλαξης και τα αποτελέσματα από την εγκατάστασή του στη Σητεία ήταν πολύ θετικά.