BACK TO
TOP

Farming

mistikakipou-elia-veltiosi-karpodesis-anthoforias_2

Στο δίκτυο παγίδων φερομόνης πρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη εξελίσσεται με αξιόλογους πληθυσμούς. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε επεμβάσεις με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα σε ελαιώνες με μέτρια ή χαμηλή ανθοφορία στο διάστημα από το άνοιγμα των ανθέων μέχρι λίγο πριν την πλήρη άνθιση.

inflo3

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός, ανεμώδης καιρός και η παρατεταμένη ανομβρία δεν ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και κυρίως του περονοσπόρου, ο οποίος την περασμένη καλλιεργητική περίοδο είχε προκαλέσει σε πολλές αμπελοκομικές περιοχές σοβαρές ζημιές τόσο στη βλάστηση, όσο και στην παραγωγή. Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου εξέδωσε δελτίο τύπο για την ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τις σοβαρότερες ασθένειες και εχθρούς της αμπέλου την τρέχουσα περίοδο.

ola-paizoun-stis-kalliergies__1_

Με το ημερολόγιο να συμπληρώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πολλά είναι αυτά που μένουν σε εκκρεμότητα στις εαρινές καλλιέργειες, με τους καλλιεργητές να σταθμίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις αποφάσεις τους, εξετάζοντας πρώτα απ’ όλα την επάρκεια του νερού, τις συμπληρωματικές ενισχύσεις από τα λεγόμενα οικοσχήματα και τις άλλες αγροπεριβαλλοντικές δράσεις και φυσικά την δυναμική των τιμών στα προϊόντα που καλούνται να επιλέξουν.

sygenta-ekdilosi

Μία πλήρη γκάμα προιόντων που μπορούν να εξασφαλίσουν στον ελαιοπαραγωγό ικανή σοδειά ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες παρουσίασε η Syngenta σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 5 Απριλίου στη Καλαμάτα.

dendryllia-elias

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην προέλευση, το ενδιαφέρον από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και οι αγρότες που επιθυμούν να μεταβούν σε καλλιέργειες με λιγότερη κατανάλωση νερού, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που ενθαρρύνουν τις παραγγελίες για νέα δενδρύλλια.

peach-tree-blooms

Τα δεδομένα των συλλήψεων μιας σειράς εντόμων στη ροδακινιά, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Οι ειδικοί συστήνουν στους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αντιμετώπισή τους με σκευάσματα που περιέχουν μικροοργανισμούς.

KIiwi-tree

Σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αυτή τη φορά προσφέρει τις συμβουλές του για την πρωιμότητα του φαινολογικού σταδίου της έκπτυξης οφθαλμών της ακτινιδιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κάνει το φυτό πιο ευάλωτο σε ανοιξιάτικους παγετούς.

springvines

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη. Σε σχέση με το 2023 καταγράφεται προς το παρόν μια πρωιμότητα κατά 5 – 7 ημέρες στην παραλιακή ζώνη και κατά 2 – 3 ημέρες στη μεσοπρώιμη και στην όψιμη ζώνη. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εφιστούν την προσοχή των παραγωγών.

akrides1

Oδηγίες για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των ζημιών σε καλλιέργειες από ακρίδες, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε έξαρση του πληθυσμού του εντόμου, εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ροδόπης).

kiwi_fruit_flowers

Από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαίου είναι η κατάλληλη περίοδος για τη χημική καταπολέμηση της βαμβακάδας στο ακτινίδιο, σύμφωνα με τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας. Παράλληλα, την άνοιξη παρατηρούνται τα πρώτα συμπτώματα προσβολής από βακτηριακό έλκος στα φύλλα.

apple-bud

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών στις μηλιές, όπως ο κόκκινος τετράνυχος, το φουζικλάδιο και το ωίδιο. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών καλούν τους παραγωγούς σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και άμεση επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

eyrytoma

Η εμφάνιση και η περίοδος δραστηριότητας των ακμαίων του εντόμου είναι δυνατό να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και για την ίδια περιοχή ανάλογα με το έτος. Σύμφωνα με πολυετή στοιχεία του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, η πτήση των ακμαίων είναι δυνατό να αρχίσει από το τέλος Μαρτίου ή ακόμη και από τα μέσα Απριλίου, ενώ η διάρκειά της ποικίλει από 6 έως και 30 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί καλούνται αυτή την περίοδο να ελέγχουν αυστηρά τις καλλιέργειες τους για τυχόν εμφάνιση ακμαίων του εντόμου και να προβούν στους πρώτους ψεκασμούς.

Peartree

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου και την παρουσία προνυμφών. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης συνιστούν άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν εφαρμόστηκε πρόσφατα καταπολέμηση.

fytofarmaka-khpeytika

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε θέματα παραπληροφόρησης που αφορούν την υπολειμματικότητα των γεωργικών φαρμάκων στα ελληνικά τρόφιμα, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί κάθε νόμιμο ευρωπαϊκό κανονισμό ασφάλειας τροφίμων.

Koroneiki_olives

Την εποχή αυτή έχει αρχίσει σε όλες τις περιοχές η έκπτυξη της νέα βλάστησης σε μήκος 0,5 – 1 εκ. ανάλογα με το υψόμετρο του ελαιώνα. Μάλιστα, από τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι η ανθοφορία θα πρέπει να είναι γενικότερα ικανοποιητική. Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή είναι ασταθείς σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις, υψηλές υγρασίες και σημαντικές μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ βραδινών και μεσημεριανών ωρών. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καλούν τους παραγωγούς αυτή την περίοδο να προβούν σε ψεκασμούς για μια σειρά εντομολογικών εχθρών και ασθενειών.

ruzi-sindedemeni

Περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα 1η Απριλίου έχουν οι καλλιεργητές ρυζιού 376 αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν για λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες διοθρώσεις καθώς αυτά χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, μέσα από το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων (AMS – MONITORING) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2023.

katasxethike-veroia-paranoma-proionta-futoprostasiasa

Πάνω από 1 τόνο γεωργικά φάρμακα που δεν έφεραν τις απαραίτητες εγκρίσεις, είχαν εισαχθεί παράνομα από την Τουρκία και επρόκειτο να διακινηθούν σε αγροτικές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, εντόπισε και δέσμευσε η Ελληνική Αστυνομία, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Agrology-pin

Η AGROLOGY, αναλογιζόµενη τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας και ωθούµενη από την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη και καινοτοµία, διαγράφοντας µία δυναµικά αναπτυσσόµενη πορεία στον ελληνικό και διεθνή χώρο για περισσότερο από 40 έτη, επένδυσε στην ανάπτυξη γκάµας προϊόντων Λειτουργικής Θρέψης Καλλιεργειών®, µε εξειδικευµένες τεχνολογίες τυποποίησης και απόδοσης, που αποδίδουν πολλαπλά οφέλη στη φυσιολογία των φυτών και ενισχύουν την έκφραση του παραγωγικού δυναµικού τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία