Επίσης … δια ροπάλου απαγορεύεται η κατανάλωση άβραστου γάλακτος, καθώς το μικρόβιο πράγματι σκοτώνεται με το καλό βράσιμο, όπως επίσης στις κεφαλογραβιέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το διάστημα της λεγόμενης ωρίμανσης, πριν καταλήξει το τυρί στα σημεία πώλησης…
Τι είναι η βρουκέλλωση
Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από το γένος Gram-αρνητικών αερόβιων βακτηρίων (Brucella). Διάφορα στελέχη του βακτηριδίου μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο, συνήθως όμως εντοπίζεται το στέλεχος Brucella melitensis που προκαλεί τη νόσο στο πρόβατο.
Με ποιους τρόπους μεταδίδεται;
Η βρουκέλλωση μεταδίδεται στον άνθρωπο: μέσω της άμεσης επαφής με ιστούς μολυσμένων ζώων, με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης, κυρίως μη ωριμασμένου τυριού ή μη αποστειρωμένου γάλατος, σπάνια, από άνθρωπο σε άνθρωπο, με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση μυελού των οστών, με το θηλασμό ή με τη σεξουαλική επαφή
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;
Η περίοδος επώασης σε περίπτωση μόλυνσης κυμαίνεται μεταξύ 2-8 εβδομάδων, ενώ σε περίπτωση επαναμόλυνσης είναι πολύ μικρότερη (ώρες).Ποια είναι τα συμπτώματα;Η βρουκέλλωση προκαλεί: διαλείποντα πυρετό (πυρετός που ανεβαίνει το βράδυ και κατεβαίνει το πρωί) εφίδρωση, ανορεξία, αίσθημα κόπωσης αρθραλγία (πόνο στις αρθρώσεις)
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις ή με εξέταση του μυελού των οστών.
Τι επιπλοκές μπορεί να υποστεί το άτομο που έχει νοσήσει;
Οι επιπλοκές, οι οποίες εξαρτώνται από την ανοσολογική αντίδραση του ατόμου, είναι: αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, δισκοσπονδυλίτιδα ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, πνευμονία κερατίτιδα ή χρόνια ιριδοκυκλίτιδα ορχίτιδα
Πώς θεραπεύεται;
Η βρουκέλλωση θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Το ποσοστό θνησιμότητας στον άνθρωπο είναι >2% και συνήθως σχετίζεται με την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας.
Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση;
-Δηλώνοντας υποχρεωτικά τα κρούσματα σε ζώα προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
-Αποφεύγοντας την άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και τα προϊόντα τους
-Αποφεύγοντας την κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί) τηρώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του χώρου στον οποίο γίνεται επεξεργασία προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου