Σε αναλυτική ανασκόπηση σχετικά με την πορεία του καταρροϊκού πυρετού προχώρησε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ) στη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, το μέλος της επιτροπής του συλλόγου για τα παραγωγικά ζώα Γιώργος Παρασύρης, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής κ. Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων Αναφοράς.
Οι μετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τη Ζάκυνθο ο καταρροϊκός έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης τόνισαν πως το επιχείρημα της «φυσικής ανοσίας» στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ όπου επιτυγχάνεται ανοσία, αυτή δεν αρκεί για να ανακόψει την πορεία της ασθένειας.
Οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα που νόσησαν και θεραπεύτηκαν και ενημέρωσαν πως θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος αιμοληψιών.
Ολόκληρο το κείμενο του ΠΚΣ έχει ως εξής:
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 23/10 μεταξύ της προέδρου του Π.ΚΣ., Αθηνάς Τραχήλη και του μέλους της επιτροπής του Π.Κ.Σ. για τα παραγωγικά ζώα, κ. Γιώργο Παρασύρη με τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής, κ. Αλεξανδρόπουλο και κτηνιάτρους εκπροσώπους των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων Αναφοράς για τον καταρροϊκό πυρετό και του ΕΘΙΑΓΕ, οι φορείς προχώρησαν σε μία αναλυτική ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό. Αναλυτικότερα, λοιπόν, με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Ζάκυνθο, και παρόλα τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν παρθεί, ο καταρροϊκός πυρετός έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη την χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στα θετικά αποτελέσματα δειγματοληψίας που έγινε σε ζώα που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, τα οποία παρουσίασαν ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας μετά την ανάρρωση. Ταυτόχρονα, μας ενημέρωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη φάση αιμοληψιών για τον ίδιο σκοπό.
Ως Π.Κ.Σ. παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχουν αρκετά και αξιολογημένα επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την κατά κανόνα ανοσία των ζώων μετά την νόσο. Βάσει επιστημονικών μελετών και δημοσιευμένων άρθρων το επιχείρημα της «φυσικής ανοσίας» δεν ισχύει. Και αυτό γιατί μόνο τα ζώα που μολύνθηκαν το 2014 μπορούν να θεωρηθούν προστατευμένα, ενώ σε εκείνες τις μονάδες που δεν μολύνθηκαν όλα τα ζώα, είναι σαφές ότι τα υγιή παραμένουν ευάλωτα, όπως ευάλωτα είναι και εκείνα που δε νόσησαν χάρη στην επιτυχή χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων. Τα δε ζώα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια έξαρσης του καταρροϊκού πυρετού, δεν έχουν αντισώματα κατά του ιού. Επίσης, δεν μπορούν να θεωρηθούν προστατευμένα όσα ζώα (κυρίως βοοειδή) εισάγονται από χώρες ελεύθερες του καταρροϊκού πυρετού.
Είναι απορίας άξιο πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. εφαρμόζουν μία τακτική που βασίζεται σε ένα αντιεπιστημονικό επιχείρημα, τακτική αποδεδειγμένα λανθασμένη ακόμα και με ιστορικά παραδείγματα, όπως αυτά της Ολλανδίας και του Βελγίου το 2006 και 2007, τα οποία κόστισαν πολλά στην κτηνοτροφική παραγωγή των αντίστοιχων χωρών.
Επιπλέον, η αντίληψη ότι το κρύο θα σκοτώσει τον ιό γιατί δε θα υπάρχουν έντομα που τον μεταδίδουν είναι σαφώς λαθεμένη, αφού είναι γνωστό ότι στη χώρα μας ο χειμώνας δεν είναι τόσο κρύος όσο στις βόρειες χώρες, στις οποίες μάλιστα (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία) ο ιός επιβίωσε, παρόλο το κρύο. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί για μήνες σε άλλα είδη ζώων, όπως βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά.
Από πλευράς μας, έγινε ξεκάθαρη με κάθε τρόπο η επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του μέτρου για εμβολιασμό των ζώων με αδρανοποιημένα εμβόλια. Καταθέσαμε έγγραφα με στοιχεία που συνηγορούν στην άποψη αυτή από χώρες του εξωτερικού (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει μαζικούς εμβολιασμούς στα μηρυκαστικά της, κάτι που αποφάσισε και η Ρουμανία από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι δε Ευρωπαϊκές οδηγίες 2000/15/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και η τροποποίησή της από την οδηγία 2012/5/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2012 διευκρινίζουν όσα χρειάζονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, με ξεκάθαρη αναφορά και στα εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 της οδηγίας 2012/5/ΕΕ αναφέρεται: “Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της νέας τεχνολογίας, έχουν καταστεί διαθέσιμα «αδρανοποιημένα εμβόλια» κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, που δεν παρουσιάζουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης τοπικής κυκλοφορίας του ιού του εμβολίου σε μη εμβολιασμένα ζώα. Η εκτεταμένη χρήση αυτών των εμβολίων κατά τη διάρκεια της εκστρα¬τείας εμβολιασμού, την περίοδο 2008-2009, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης της νόσου. Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό ότι ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένα εμβόλια είναι το προτιμώμενο μέσο για τον έλεγχο του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και για την πρόληψη της κλινικής νόσου στην Ένωση.” Για άλλη μια φορά, αναρωτιόμαστε πραγματικά πώς η χώρα μας, όντας κράτος-μέλος της Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αγνοεί τόσο σημαντικές οδηγίες. Μας ανησυχεί η μη σκόπιμη, ελπίζουμε, επιλογή να εφαρμόζονται μέτρα μη αποτελεσματικά.
Ως κτηνίατροι, με πλήρη συνείδηση της ευθύνης και του χρέους μας για την προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και ευζωίας των ζώων, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και μη έχοντας εκείνα τα επιστημονικά δεδομένα που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ότι και στο μέλλον η ζωική παραγωγή δε θα κινδυνεύει, θέλοντας να προστατέψουμε κτηνοτρόφους και καταναλωτές, θεωρούμε ότι ο άμεσος εμβολιασμός των ζώων που καμία επίπτωση δεν θα έχει στο γάλα, το κρέας και το ίδιο το ζώο ακόμα κι αν εγκυμονεί, θα ήταν μία πραγματική λύση. Διαφορετικά, η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας κινδυνεύει από ανεπανόρθωτη ζημιά, τη στιγμή που αποτελεί τον βασικό παραγωγικό τομέα της χώρας και τα προϊόντα της είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Με εκτίμηση,
Η πρόεδρος Αθηνά Τραχήλη
Ο γενικός γραμματέας Άγγελος Σαντοριναίος