Ήδη δείγματα από τα δυο ζώα έχουν σταλεί σε εργαστήριο, για να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για κρούσματα της οζώδους δερματίττιδας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα το ζωικό κεφάλαιο της γειτονικής Τουρκίας, ενώ τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα σύντομα.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι πως αν διαπιστωθεί κρούσμα της ασθένειας σε ένα ζώο, πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, όπως και στην ευλογιά, η οποία αποδεκάτισε αρκετές μονάδες της Θράκης, τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, του θέματος έχει επιληφθεί ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος είναι έτοιμος, αν παραστεί ανάγκη, να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ, σε επίπεδο κονδυλίων, για την αντιμετώπιση της νόσου και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.
Υπενθυμίζεται πως, μόνο εκρίζωση, δηλαδή θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο, ενώ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός, αντιμετωπίζεται η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών –όπως γίνεται και για την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Παράλληλα, με αφορμή την εμφάνιση δύο κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, τον περασμένο Ιούνιο, οι κτηνίατροι στα προληπτικά μέτρα συνιστούν χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα, αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία και καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης, "εντός της ημέρας θα ξέρουμε πλέον και επιστημονικά/εργαστηριακά, εάν τελικά η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα μπήκε στη χώρα μας από την Τουρκία".
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχπατζίδης, μέχρι το μεσημέρι θα έχει αποφανθεί το ειδικό εργαστήριο των Αθηνών, εάν "είναι κρούσματα ή πρόκειται για άρρωστα ζώα που έχουν προβληθεί με την ασθένεια της λοιμώδους οζώδης δερματίτιδας και πρέπει τα κοπάδια, 80 και 100 ζώων αντίστοιχα, να θανατωθούν".
Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό με κυριότερα συμπτώματα:
α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),
β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,
γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,
δ) πυρετός,
ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,
στ) χωλότητα,
ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.
Μέτρα Πρόληψης
- Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα
-Αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία
- Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Τρόπος αντιμετώπισης
Προς το παρόν η αντιμετώπιση της νόσου στο έδαφος της Κοινότητας και φυσικά και της Ελλάδας είναι ανάλογο με αυτό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, εφαρμόζεται δηλαδή μόνο εκρίζωση (θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο), ενώ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός.
Με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής έγιναν συσκέψεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Π.Ε. Έβρου, με συμμετοχή και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και αποφασίστηκε η λήψη των παρακάτω μέτρων:
- Έκδοση φυλλαδίου και αφίσας με την κλινική εικόνα της νόσου για ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων
-Δημιουργία μιας ζώνης 10 χλμ. (ζώνη αυξημένης επιτήρησης), κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων
-Κλινική Επιτήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των βοοειδών μέσα στην παραπάνω ζώνη
-Απομάκρυνση, κατά το δυνατόν και μόνο μετά από κλινική εξέταση, όσων βοοειδών βρίσκονται στην ζώνη αυξημένης επιτήρησης
-Χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους
- Ένταση των αεροψεκασμών από την Περιφέρεια με στόχο την μείωση του αριθμού των κουνουπιών
-Διατύπωση αιτήματος στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εμβολιασμό των βοοειδών, ως μέθοδος αντιμετώπισης του νοσήματος ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
-Να ζητηθεί από την κεντρική κυβέρνηση η ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ
-Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων στα σημεία εισόδου από την Τουρκία στην Ελλάδα (Καστανιές και Κήποι) και όπου αλλού χρειαστεί στο μέλλον
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει πως απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Τέλος, επειδή η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, παρακαλούμε για την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και τη συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Εφιστούμε επίσης την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων , ιδιωτών κτηνιάτρων αλλά και όλων των εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.»
Έκκληση κτηνοτρόφων
Μετά την συνάντηση – σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Έβρου παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και του αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και τα πρώτα κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών είναι εξαιρετικά κρίσιμη . Η πιθανότητα δε να εξαπλωθεί η νόσος σε ολόκληρη τη χώρα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές είναι σίγουρη, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, συνεχίζοντας: "Αντιλαμβανόμαστε ότι τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναφορά κρουσμάτων στην Τουρκία δεν υπάρχει από το υπουργείο καμία ετοιμότητα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Καθώς εδώ διακυβεύεται το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, της τοπικής οικονομίας, της ύπαρξης εν γένει εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στον νομό Έβρου.
Σας καλούμε όπως άμεσα τις επόμενες ώρες συστήσετε κλιμάκιο αποτελούμενο από τεχνικούς και πολιτικούς να μεταβείτε στην περιοχή μας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στην αντιμετώπιση της νόσου και την αντικατάσταση των κοπαδιών που ενδεχομένως θα πρέπει να θανατωθούν.
Κύριε υπουργέ βρισκόμαστε σε έναν νομό που ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την ευλογιά και τις πλημμύρες. Εάν τώρα η κυβέρνηση σας δεν σκύψει στο πρόβλημα μας η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη.
Έχουμε αποφασίσει από κοινού, με πλήρη ομοφωνία, να μην επιτρέψουμε καμία θανάτωση ζώου εάν πρώτα δεν πάρουμε σαφείς και έγγραφες διαβεβαιώσεις που θα εξασφαλίζουν πρόγραμμα εμβολιασμού και επιπλέον κίνητρα για την πλήρη αποκατάσταση των θανατοθέντων κοπαδιών.
Αν δεν έχουμε θετική απάντηση στην επίσκεψη του κλιμακίου με την παρουσία σας αποφασίσαμε ότι θα έρθουμε εμείς στο υπουργείο σας μαζί με τα ζώα που νοσούν".
Αλέξανδρος Μπίκας